Το Lost in Space αξίζει για λίγο την προσοχή σας

Καθημερινά μαθαίνουμε και για ένα καινούργιο reboot είτε σε επίπεδο σειράς είτε σε ταινία. Άλλες φορές είναι επιτυχημένα αυτά τα reboot άλλες όχι. Ένα από αυτά είναι και το Lost in Space που είναι reboot της παλιάς σειράς του 1965 που έλεγε την ιστορία της οικογένειας Robinson που ξεκίνησαν σε μια αποστολή για να αποικίσουν έναν πλανήτη στο Άλφα του Κενταύρου. Το 2018 το Netflix έβγαλε την σειρά (με την ίδια ονομασία) και αποτελείται από δέκα επεισόδια (η 1η σεζόν).

Οι ομοιότητες

Και οι δυο σειρές κινούνται πάνω κάτω στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή και στην σειρά του 1965 αλλά και στο reboot, η οικογένεια Robinson προσπαθεί να φτάσει στο Άλφα του Κενταύρου για να αποικίσει τον πλανήτη. Το διαστημόπλοιο ονομάζεται Jupiter και το πλήρωμα (χαρακτήρες) αποτελείται, από την οικογένεια Robinson (John, Maureen, Judy, Penny και Will), τον Don West, τον/την Dr Smith και το Ρομπότ. Από εκεί και πέρα και στις δυο ιστορίες, η οικογένεια Robinson χάθηκε σε ένα άγνωστο μέρος του διαστήματος και προσπαθεί να βρει ένα τρόπο να πάει στο Άλφα του Κενταύρου.

Οι διαφορές

Ξεκινάμε με τα βασικά: στην σειρά του 1965, το Jupiter(-2), κατέληξε να βρεθεί στην μέση του πουθενά λόγω σαμποτάζ που προκάλεσε ο Dr. Smith,  κατ’ εντολή αντίπαλου έθνους ώστε να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να φτάσουν πρώτοι στο Άλφα του Κενταύρου.  Στην σειρά του 1965 (εκτός του ότι έτρεχε το 1997), υπήρχε το λεγόμενο Space Race αλλά γινόταν όχι για να πάνε στο διάστημα οι άνθρωποι, αλλά για να προλάβουν τα άλλα έθνη πριν φτάσουν στο Άλφα του Κενταύρου πρώτοι. Στο reboot, έπεσε στην Γή ένα περίεργο αντικείμενο που το ονόμασαν ως το Χριστουγεννιάτικο άστρο και ανάγκασε την ανθρωπότητα να φύγει από την Γή και να αναζητήσει καλύτερη ζωή αλλού εκτός από την Γή, οργανώνοντας ομαδικές αποστολές προς τον Άλφα του Κενταύρου με τα πιο λαμπρά μυαλά και τους πιο ικανούς ανθρώπους.

Πάμε τώρα στις διαφορές των χαρακτήρων των δυο σειρών. Αρχικά ο John Robinson στην σειρά του 1965 είναι αστροφυσικός και υπεύθυνος της αποστολής, ενώ στο reboot του 2018 είναι πεζοναύτης στον Αμερικάνικο Στρατό κάνοντας μυστικές αποστολές με σκοπό την προστασία της οικογένειάς του. Η Maureen Robinson στην σειρά του 1965 είναι βιοχημικός και κυρίως η φωνή της λογικής αλλά και η νοικοκυρά της ομάδας, αλλά  στου 2018 είναι μηχανικός αεροδιαστημικής και υπεύθυνη σχεδιασμού του διαστημόπλοιου Jupiter αλλά και υπεύθυνη της αποστολής στον Άλφα του Κενταύρου. Ο Don West στην σειρά του 1965, είναι Ταγματάρχης (ή επισμηναγός) με σκοπό την προστασία της οικογένειας (μέλη αποστολής) αλλά και για το πιλοτάρισμα του Jupiter. Στην σειρά του 2018, είναι μηχανικός αστρόπλοιων και του Jupiter.  Στην σειρά του 1965 έχουμε τον Dr. Smith, που είναι κατάσκοπος αντίπαλου έθνους (δεν αναφέρει ποιού έθνους για ευνόητους λόγους) και παρουσιάζεται αρχικά σαν χειρουργός αλλά αργότερα σαν ειδικός ψυχολόγος στο διαγαλαξιακό περιβάλλον. Στην σειρά του 2018 είναι γυναίκα ονόματι June Harris η οποία μπήκε παράνομα στην αποστολή του Άλφα Κενταύρου, παίρνοντας την θέση της αδερφής της και αργότερα του βαριά τραυματισμένου (και μάλλον νεκρού) πραγματικού Dr. Smith, παρουσιάζοντας τον εαυτό της σαν ψυχολόγο. Και τέλος φυσικά το αγαπημένο μας Ρομπότ, στην σειρά του 1965 είναι μέρος της αποστολής και του αστρόπλοιου και πιο συγκεκριμένα, Ρομπότ τάξης M-3, μοντέλο B9 με την ονομασία, General Utility Non-Theorizing Environmental Robot (G.U.N.T.E.R.) αν και δεν έλαβε ποτέ όνομα στα τρία χρόνια που κράτησε η σειρά και τα πάει τέλεια με τον μικρό της παρέας Will Robinson και έχει πολλές ασχολίες, από το να παίζει κιθάρα μέχρι να βοηθάει σε μηχανικά προβλήματα. Ωστόσο στην σειρά του 2018, είναι ένα εξωγήινο ρομπότ που βρίσκει και σώζει από σίγουρο θάνατο (καταστροφή) ο Will Robinson και σαν αντάλλαγμα, τον προστατεύει από οτιδήποτε και το λεξιλόγιό του περιορίζεται στις λέξεις Danger, Will, Robinson (κάτι σαν το I am Groot). Τέλος τα υπόλοιπα μέρη της οικογένειας δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές (συν τις ικανότητες που δεν είχαν στην σειρά του 1965) εκτός από την μεγαλύτερη κόρη των Robinson την Judy που είναι παιδί από άλλο γάμο και άλλο χρώμα (αφροαμερικανή).

image

Παρατηρήσεις

 Η σειρά εξελίσσεται σε κανονική ταχύτητα (ούτε γρήγορα, ούτε αργά)  με ταυτόχρονα συχνά Flashbacks – πολλές φορές ανούσια ή μεγάλα και σε άκυρο χρόνο – που μας καλύπτουν τα όποια κενά. Μπορούμε να δούμε το πώς κατέληξαν να φύγουν αλλά και τι γίνεται τώρα.

Ετυμηγορία

Η σειρά είναι όντως ένα Sci-Fi family – Drama που μπορεί να αργεί να το δείξει αλλά μπορεί να το δει όλη η οικογένεια και σίγουρα θα σας καθηλώσει και θα σας εκπλήξει πολλές φορές. Άλλες φορές πάλι θα σας κάνει να μπερδευτείτε (λόγω των flashbacks που είπαμε) αλλά θα πιάσετε άμεσα το νόημα μετά από τα πρώτα επεισόδια. Υπάρχουν και πολλοί ακόμα χαρακτήρες που παίζουν και δίνουν το κάτι παραπάνω στην σειρά ώστε να μην περιορίζεται στην οικογένεια Robinson .

Εσείς δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε εκτός από το να το δείτε και να κρίνετε και όπως λέει το ρομπότ…

 

DANGER, WILL ROBINSON, DANGER…..

danger

Διαβάστε ακόμα:

gif-02

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s