Αν είσαι έτοιμος πάτησε Enter

Πολλοί μόλις είδαν την μετάφραση του αγγλικού τίτλου του γνωστού βιβλίου το Ernest Cline ready player one, διαμαρτυρήθηκαν (όχι αδίκως με την μέχρι τώρα συνολική μας εμπειρία στις ταινίες και τους μεταφρασμένους τίτλους). Όμως δεν θα αναλύσουμε σήμερα την ταινία σαν ταινία, επιλέξαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι πολλοί θα το έχουν απορία και αυτό είναι οι διαφορές του βιβλίου και της ταινίας. Να τονίσω όμως ότι θα υπάρχουν αρκετά Spoiler τόσο από το βιβλίο αλλά και από την ταινία.

tumblr_nv3tj3NzoY1u31qlfo1_1280

Εδώ πρέπει να τονίσουμε το εξής, ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ταινία που να έχει αποδώσει στο 100% ένα βιβλίο (ακόμα και οι δουλειές του Tolkien). Αυτό είναι λογικό γιατί δεν μπορεί μέσα σε μια ταινία των δυο ωρών και κάτι λεπτών και καμιά φορά και τριών ωρών να αποδώσουν ακριβώς ότι έχουμε διαβάσει σε ένα βιβλίο (ατμόσφαιρα, βάθος χαρακτήρων, μικρολεπτομέρειες κλπ). Αντιθέτως οι εταιρείες παραγωγής και οι σκηνοθέτες – παραγωγοί αυτών, τις περισσότερες φορές αλλάζουν ή και παραλείπουν το σενάριο – ροή του βιβλίου ώστε να βοηθήσει να γυριστεί η ταινία χωρίς ο θεατής να χάσει το νόημα της ταινίας και να μπορέσει να πάρει μια μικρή ιδέα ή και άλλες φορές μεγάλη για το βιβλίο.

Η ταινία

Η ταινία όπως γνωρίζετε όλοι, τοποθετείται σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, όπου ο Steve Jobs της εποχής αυτής επ’ ονόματι James Halliday (Mark Rylance στην ταινία) φεύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο αφήνοντας πίσω μια παρακαταθήκη για τους παίκτες του δημιουργήματός του το Oasis που είναι ένα τεράστιο και αχανές VR-MMORPG παιχνίδι που ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και να χαθεί σε μια κυριολεκτική Όαση όπου μπορεί να γίνει όποιος θέλει (με την χρήση ενός avatar) και να αναπτύξει τον χαρακτήρα του, όπως θέλει (πάντα με το ανάλογο budget). Φεύγοντας όμως έβαλε μέσα στο Oasis ένα “easter egg”  (κυριολεκτικά αυγό έκπληξη), που όποιος το βρει θα αποκτήσει τόσο την περιουσία του Halliday όσο και τον πλήρη έλεγχο του Oasis.

Οι διαφορές

Ας δούμε όμως τις διαφορές που μπορεί να δει κανείς εάν συγκρίνει το βιβλίο με την ταινία.

Ο ήρωας μας Wayde Wats, γνωστός ως Parzival στο Oasis και ο κόσμος

Ο ήρωας μας Wayde (ενσαρκώνεται από τον ηθοποιό Tye Sheridan), είναι ένας έφηβος που μένει στις φτωχογειτονιές του μέλλοντος. Στις ΗΠΑ ξέρουμε ότι φτωχογειτονιές είναι τα οικόπεδα που μένουνε άνθρωποι σε «τρέιλερ – τροχόσπιτα», έτσι και στο βιβλίο αλλά και στην ταινία μένει στα λεγόμενα Stacks, όπου η λογική των τροχόσπιτων είναι η ίδια απλά εδώ είναι το ένα πάνω στο άλλο λόγω χώρου.

Στο βιβλίο ο Cline θέλοντας να μας βάλει στην ζωή του Wayde, μας παρουσιάζει στα πρώτα κεφάλαια κυρίως την ζωή του Wayde στον πραγματικό κόσμο, το πως αντιδρά στον πραγματικό κόσμο αλλά και το επίπεδο της εκπαίδευσής του, το οποίο περιλαμβάνει την υπερβολική μελέτη των 80’s (μουσική, ταινίες, video games κλπ.), δηλαδή πράγματα που αγαπούσε το ίνδαλμά του- ο Halliday, πράγμα που ούτως ή άλλως τον εξυπηρετεί και στο να λύσει τους γρίφους που έβαλε ο Halliday στο Oasis για να βρει το “Easter Egg” που έβαλε για τους παίκτες. Επίσης στο βιβλίο ο Cline ισορροπεί την ζωή του Wayde μεταξύ του Oasis και της πραγματικής ζωής (Parzival – Wayde), ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα του χαρακτήρα και του πως σκέφτεται.

Στην ταινία από την αρχή ακόμα όμως αυτό που βλέπουμε είναι ο Wayde να μπαίνει σε χρόνο μηδέν (στα πρώτα 10 λεπτά), στο Oasis και να συναντιέται με τον κολλητό του Aech (Lena Waithe) και προσπαθούν να βρουν τρόπο να νικήσουν στον αγώνα που τους οδηγεί στην λύση του πρώτου γρίφου (το χάλκινο κλειδί) του Halliday που θα τους φέρει πιο κοντά στην νίκη. Οι σκηνές από το σχολείο, προφανώς έχουν παραληφθεί αφού με την τρομερή φωτογραφία που έχει η ταινία φροντίζει να μας δείξει με εικόνες και όχι με γεγονότα το πως είναι αυτός ο κόσμος, σε αυτό το όχι τόσο μακρινό μέλλον.

Βασικό στοιχείο είναι στο βιβλίο η μέθοδος κέρδους χρημάτων και φήμης στο μέλλον, που βασίζεται καθαρά στο Oasis ακόμα και στον πραγματικό κόσμο μέσω χορηγιών «σπονσοράρισμα» για να συνεχίζει ο χαρακτήρας να αγοράζει τα κατάλληλα εφόδια για να συνεχίσει τον αγώνα στο κόσμο του Oasis και της αναζήτησης του “Easter Egg” αλλά και για να φτιάξει και την ζωή του στον πραγματικό κόσμο (στο βιβλίο ο Wade καταφέρνει να πάρει ένα μικρό σπίτι στο Columbus που έχει σαν κρησφύγετο). Στην ταινία από την άλλη βλέπουμε ότι τα χρήματα κερδίζονται με πονηριά (τύπου ανταμοιβή από PVP μάχες) είτε από την νίκη ενός κομματιού του μεγάλου γρίφου του Halliday, όπου νικώντας το κάθε μέρος του γρίφου, ο παίκτης παίρνει ένα μεγάλο ποσό και μπορεί και αγοράζει τα κατάλληλα αντικείμενα αλλά ταυτόχρονα γίνεται και ένα είδος Super Star. Από την άλλη οι σπόνσορες είναι στο παρασκήνιο .

Οι γρίφοι, η επίλυσή τους και οι ανταγωνιστές

 Εδώ βλέπουμε αρκετές διαφορές σε σχέση με το βιβλίο, αλλά όχι όσον αφορά το νόημα και την γενική εικόνα του βιβλίου. Στη  δοκιμασία του Halliday, στο βιβλίο, ο Wade βασίζεται σε ένα On-line εγχειρίδιο – βιβλίο με το όνομα “Anorak’s Almanac” (όπου Anorak είναι το όνομα του χαρακτήρα στο Oasis Που δημιούργησε ο Halliday), ενώ στην ταινία πηγαίνουν  σε μια τεράστια βιβλιοθήκη (βασισμένη στην βιβλιοθήκη μάλλον του breakfast club) με το όνομα “Halliday’s Journals”, όπου ο παίκτης με την βοήθεια του “The Curator” (Simon Pegg – Ogden Morrow συνιδρυτή του Oasis και φίλου του Halliday), έχει πρόσβαση σε μορφή 3D βίντεο την ζωή του Halliday, ώστε να βρουν τα στοιχεία των γρίφων του, όπου και ο Wade με τους φίλους του καταφέρνουν να κερδίσουν τους πρώτους γρίφους.

theres-a-qr-code-easter-egg-hidden-in-the-ready-player-one-trailer-join-the-quest

Προχωράμε στους χαρακτήρες που βλέπουμε σε όλη την  διάρκεια (βιβλίο και ταινία)

  • Η θεία του Wade

Στο βιβλίο του Cline ο Wade πρακτικά δεν έχει σχέσεις με την θεία του την Alice, δεν υπάρχει δέσιμο και απλά συζούν στα Stacks γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Στην ταινία όμως βλέπουμε ότι υπάρχει μια έστω μικρή σχέση με την θεία του και μάλιστα χάρη σε αυτή την σχέση χτίζεται λίγο καλύτερα ο χαρακτήρας  και μάλιστα στο συναισθηματικό κομμάτι.  Όμως το μόνο που έχουνε κοινό και στις δυο περιπτώσεις, είναι η κατάληξή τους.

READY PLAYER ONE

  • Η Art3mis

Τόσο στο βιβλίο όσο και στην ταινία η Art3mis και ο Wade, γνωρίζονται σχετικά γρήγορα και πιο συγκεκριμένα από την πρώτη πρόκληση – γρίφο. Ο Wade αμέσως την ερωτεύεται και στις δυο εκδοχές (βιβλίο – ταινία) και μάλιστα θαυμάζει τρομερά την Art3mis αλλά και τις ικανότητές της. Όσον αφορά το background της Art3mis, δεν έχουν γίνει τραγικές αλλαγές, και στο βιβλίο αλλά και στην ταινία, η Art3mis είναι φημισμένη παίχτρια η οποία έχει αποσπάσει τον θαυμασμό πολλών άλλων παικτών και οι ικανότητές της, είναι αν όχι μεγαλύτερες ίσες με του Wade. Τέλος η Art3mis, είναι μέλος, ενός είδους αντίστασης στον πραγματικό κόσμο με μοναδικό σκοπό την καταστροφή της εταιρείας IOI που προσπαθεί να κάνει κουμάντο σε όλο το Oasis.

images (3)

  • Το δίδυμο Daito & Shoto

Οι δυο τους στο βιβλίο και στην ταινία είναι Ιάπωνες και μάλιστα όχι αδέρφια όπως αφήνεται να εννοηθεί. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει τραγική διαφορά σε σχέση με το βιβλίο και αυτό γιατί στο βιβλίο η ΙΟΙ παίρνει τον έλεγχο του προφίλ του Daito σκοτώνοντας τον άνθρωπο στον πραγματικό κόσμο.

  • Ο Aech και ο I-R0k

Τώρα το βιβλίο με την ταινία για αυτούς τους δυο έχει αρκετές διαφορές,.Αρχικά, ξεκινάμε με το  ότι το συνεργείο του Aech είναι ένα chat-room που από ότι καταλαβαίνουμε μοιάζει με το κλασσικό mirc που χρησιμοποιούσαμε μικροί και μάλιστα οι τρείς τους γνωρίζονται κάπου στο τέλος του βιβλίου σε σχέση με την ταινία που περίπου στην μέση γνωρίζονται και από κοντά στην πραγματική ζωή. Ο I-R0k τώρα είναι βάση του βιβλίου ένας χαρακτήρας που είναι στο κρησφύγετο/συνεργείο του Aech (to chat room) και είναι ένας ψωροπερήφανος μισθοφόρος που κάνει τα πάντα για την κατάλληλη τιμή (μέσα σε αυτά που κάνει είναι να βρει και να καταστρέψει τον Wade), άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε διαφορά με την ταινία .Απλά στην ταινία πήρε μορφή.

  • Οι Sorrento, Halliday και Morrow

 

Οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες παραμένουν όπως τους είδαμε στην ταινία με λίγες διαφορές.Δηλαδή ο Sorrento, είναι πτυχιούχος στο σχεδιασμό video game και στην ουσία είναι υπάλληλος του Halliday μέχρι που τον προσλαμβάνει η ΙΟΙ με αριθμό αναγνώρισης (Id) 655321 (για όσους δεν το κατάλαβαν, είναι ο αριθμός που είχε ο Alex στο κουρδιστό πορτοκάλι) με σκοπό του να αναλάβει το OasisΤέλος είναι αυτός που διέταξε να εκτελεστούν ο Wade και ο Daito. Στην ταινία δεν υπάρχει διαφορά πέραν της εμφάνισης που στο βιβλίο τον παρουσιάζει ξανθό με γαμψή μύτη. Οι Halliday και Morrow, παραμένουν ως έχουν στο βιβλίο με την διαφορά ότι στο βιβλίο είναι φίλοι από παιδιά και γνωρίζουν την Kira (την γυναίκα που αγαπούσε ο Halliday) στο λύκειο ως μαθήτρια  με πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών από την Αγγλία και μάλιστα “Geek Girl” (για αυτό και την ερωτεύτηκαν και οι δυο, D&D κλπ) και μια από τις πρώτες υπαλλήλους της εταιρείας των Halliday και Morrow Gregarious Games. Η βασική διαφορά εδώ είναι ότι δεν βλέπουμε αυτή την παιδική ηλικία και ότι ο Halliday δεν βγαίνει ποτέ ραντεβού με την Kira γιατί ακριβώς δεν αποκτά ποτέ το θάρρος να της το πει.

Οι Γρίφοι

41H4+HBdAFL._SX425_

  • Το Χάλκινο κλειδί

Οι γρίφοι τώρα…Οι γρίφοι έχουν μια σημαντική διαφορά όσον αφορά στο είδος . Στον πρώτο γρίφο (το χάλκινο κλειδί) στο βιβλίο οι παίκτες  ανταγωνίζονται σε ένα μεγάλης κλίμακας D&D (Dungeons and Dragons στην απίθανη των περιπτώσεων που κάποιος δεν το ξέρει) και πιο συγκεκριμένα στην περιπέτεια με τίτλο “Tomb of Horrors”. Όταν ο παίκτης ολοκληρώσει το κομμάτι της περιπέτειας του D&D πρέπει να νικήσει τον τελικό «κακό» σε μια παρτίδα κονταρομαχίας (αν και διαβάζοντας την αγγλική έκδοση του βιβλίου, το Joust όπως το αναφέρει μάλλον αφορά το ομώνυμο video game του 1982 Joust – μια φανταστικού τύπου κονταρομαχία). Με το κλειδί ο παίκτης ανοίγει μια πύλη που πρέπει να «παίξει» την ταινία “War Games” και να κερδίσει στο σενάριο, καθώς τα κλειδιά δεν ανοίγουν και τα τρία μαζί μια μεγάλη πύλη (σαν την ταινία) αλλά την πύλη για την τελική δοκιμασία. Στην ταινία από την άλλη, ο παίκτης πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να τερματίσει πρώτος σε έναν αγώνα δρόμου στο Manhattan χωρίς να τον κατασπαράξουν οι δεινόσαυροι του Jurassic Park, ο King Kong κ.α. οδηγώντας φανταστικά οχήματα από ταινίες όπως ο Wade που οδηγεί ένα DeLorean με ένα scanner Kitt μπροστά.

  • Το κλειδί από Νεφρίτη

Προχωράμε στο κλειδί από νεφρίτη. Σε αυτή την πρόκληση – γρίφο ξέφυγε αρκετά θα μπορούσε να πει κάποιος, πιο συγκεκριμένα ο παίκτης έπρεπε να παίξει ένα παιχνίδι adventure, ονόματι Zork (Text adventure game του 1980) για να πάρει το κλειδί από νεφρίτη ώστε αμέσως μετά να καταφέρει να ξεκλειδώσει την γνωστή μηχανή αναγνώρισης αντιγράφων (replicants)  «Voight – Kampff» (από το Blade Runner του 1982), να παίξει μια πίστα στο adventure “Black Tiger” της Capcom του 1987 και τελειώνοντας να παίξει ένα παιχνίδι ερωτήσεων με χρόνο. Στην ταινία από την άλλη βλέπουμε ότι ο παίκτης πρέπει να σώσει τον έρωτα της ζωής του Halliday Kira, από μια ορδή από Ζόμπι που την έχουν αιχμάλωτη στην αίθουσα χορού του διάσημου ξενοδοχείου από την ταινία “The Shining” του Stanley Kubrick.

  • Το κρυστάλλινο κλειδί

Ο τελευταίος γρίφος – πρόκληση, είναι κυριολεκτικά η πύλη για το κάστρο του Avatar του Halliday ονόματι Anorak. Εδώ βάση του βιβλίου ο παίκτης πρέπει να αποκτήσει τρία κρυστάλλινα κλειδιά παίζοντας το video game Tempest της Atari του 1981 και να ξεπεράσει το Score των 728.329 πόντων και αμέσως μετά να παίξει τον ρόλο του Βασιλιά Αρθούρου στην ταινία των Monty Python’s The Holy Grail (Graham Chapman). Στην ταινία πρέπει να τερματίσει το παιχνίδι adventure σε ένα Atari 2600 αφού πρώτα έχει πείσει όλους τους παίκτες του Oasis να κάνουνε γενική επίθεση στο κάστρο του Anorak που έχει καταληφθεί από την ΙΟΙ και τον Sorrento.

Το τέλος

Το τέλος είναι πολύ διαφορετικό αλλά η ιδέα παραμένει η ίδια. Στο βιβλίο αφού ο Wade βρίσκει το Easter Egg του Halliday και επίσημα αποκτά πλήρη έλεγχο και δύναμη στο Oasis, το μόνο που λέει είναι : « για πρώτη φορά  στην ζωή μου δεν είχα ανάγκη να κάνω log-in στο Oasis.»Αυτό αποτελεί κ το τελος του βιβλίου. Από την άλλη στην ταινία ο Wade είναι με την Art3mis σε ρομαντική διάθεση στο σπιτάκι που του ανήκει που είναι βωμός για ένα Geek και 80’s Lover και αναφέρει κάτι πιο ελπιδοφόρο σε σχέση με το βιβλίο, ότι αποφάσισαν το Oasis να παραμένει κλειστό δυο φορές την βδομάδα ώστε ο κόσμος να ασχολείται και με τον πραγματικό κόσμο.

Για εμένα , τόσο η ταινία όσο και το βιβλίο είναι απίστευτα και παρά τις αλλαγές που έγιναν στην μεγάλη οθόνη (όπου η ταινία ήταν αφιερωμένη στις geek ταινίες που ανέλαβε ο Spielberg σε πολλά σημεία) η ταινία στέκεται αντάξια στο βιβλίο και μάλιστα μας καθηλώνει σε πολλά σημεία και σίγουρα κάποιοι (μέσα σε αυτούς και εγώ) συγκινηθήκαμε, αναπολήσαμε και γελάσαμε με πολλά πράγματα από την παιδική μας ηλικία.

 florian-de-gesincourt-degesart-sk0010-playerone-j-deges1500

 

Διαβάστε ακόμα:

 

gif04

  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s