Cobra Kai: Το ανάστροφο underdog

cobra-kai-seira-karate-kid-850x480

Σε περίπτωση που γεννήθηκες στο εργαστήριο, η νέα σειρά του YouTube είναι κοινωνική παύλα οικογενειακή και παρουσιάζεται σαν η φυσική συνέχεια του Karate Kid.

Το Karate Kid ήταν μια οικογενειακή, κοινωνική ταινία στα ‘80ς. Αφορά ένα έφηβο που μαθαίνει να υπερασπίζεται τον εαυτό του, «τα φτιάχνει» με την κοπέλα του πλούσιου κακομαθημένου ωραίου του σχολείου και έρχονται σε απόλυτη σύγκρουση. Το κοινό σημείο σύγκρουσης είναι το καράτε, δηλαδή μια παραβολή για την ζωή και πως την χρησιμοποιείς ως προς τις επιλογές που σου δίνει. Η ταινία έγινε σούπερ γνωστή με πολλές συνέχειες γιατί εξιστορούσε την άνοδο από το πουθενά, την ένδοξή νίκη του μικρού – του underdog – και παράλληλα την επικράτηση της ταπεινότητας.

Όλες αυτές τις ιδέες τις έχει αφετηρία και η νέα σειρά και τις επεκτείνει στην εποχή μας. Επίσης υπάρχουν παρα πολλοί χαρακτήρες από την ταινία που δείχνουν τα σημάδια τους σε κάθε διάσταση.

Η σειρά είναι πολύ καλοφτιαγμένη, απευθύνεται σε κάθε ηλικία, είναι μοντέρνα και αρκετά γρήγορη και δεν έχει ίχνος σαπουνόπερας, παρόλο που ένα αρκετά μεγάλο μέρος της είναι κοινωνικό και αναφέρεται σε σχέσεις.

1766974_1

Μικρά spoilers

Οι χαρακτήρες και κυρίως ο πρωταγωνιστής έχουν πάρα πολλά επίπεδα και αυτό βοηθά στο να έρθει πιο κοντά στον κοινό τηλεθεατή και όχι απλά να τον παρατηρεί, αλλά να νιώθει για αυτόν.

Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι προσπαθεί να κάνει την δουλειά του και απλά δεν μπορεί λόγω κωμικών και τραγικών καταστάσεων που έρχονται από το παρελθόν και συνεχίζουν στο παρόν.

Επίσης στην σειρά υπάρχει άφθονο πρακτικό γέλιο (slapstick comedy), κάτι που είχα παρα πολύ καιρό να δω. Προφανώς αυτό ευνοείται και από το καράτε που είναι αρκετό!

Τέλος μικρών spoilers

 λήψηimages

Μεσαία spoilers

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και φαίνεται και στο trailer είναι ότι η σειρά αφηγείται κυρίως την ιστορία του κακού! Και είναι απίστευτο ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον υποστήριζαν από πάντα! Ίσως γιατί είναι αρκετά πιστευτός και έρχεται πιο κοντά στον ρεαλισμό του σήμερα, παρά στον «άγιο» Karate Kid.

Κάποιοι χαρακτήρες είναι παρα πολύ καλά δουλεμένοι και κάποιοι όχι και τόσο, όπως οι χαρακτήρες πιο μεγάλων ηλικιών με εξαίρεση την γυναίκα του karate kid που δρα σαν σοφός παντογνώστης Δρυίδης. Για τις μικρές ηλικίες, οι δεύτεροι ρόλοι για εμένα παίζουν καλύτερα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Τέλος μεσαίων spoilers

Cobra.Kai.S01E02.Strike.First.1080p.RED.WEB-DL.AAC5.1.VP9-BTW.mkv_snapshot_00.03

Η σειρά είναι απολαυστική και δεν παίρνει πάντα σοβαρά τον εαυτό της και μπράβο της! Τα γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα και απανωτά και κρατούν την σειρά σε άκρως ενδιαφέροντα επίπεδα.

Αρνητικά: Κάποιοι ρόλοι δεν είναι και τόσο καλά δομημένοι

Θετικά: Όλα πολύ προσεγμένα, η πλοκή, η εξαιρετική σύνδεση της σειράς με το παρελθόν

Ξεκάρφωτο ή σχετικό σχόλιο: Άσχετο βασικά… υπάρχουν ένα σωρό ταινίες που συνεχίζουν το Karate Kid, καμία όμως δεν μπόρεσε να φτάσει την πρώτη. Είναι πάντως απίστευτο, πως αυτό το franchise έφερε το καράτε στο δυτικό πολιτισμό μαζί με ταινίες (b movies) όπως American Ninja κτλ. Μαζί με το Rambo και τον εξολοθρευτή, αυτές οι ταινίες βοήθησαν να φέρουν μέχρι και την επανάσταση σε πρώην κομουνιστικά κράτη. Διάβαζα πρόσφατα ότι στην πρώην ανατολική Γερμανία κάποιος μπορεί να ρίσκαρε ακόμη και την ζωή του, ώστε να δει την νέα ταινία του Τσάκ Νόρις.

Με λίγες λέξεις: Ίσως είναι η έκπληξη του 2018, καθώς στηρίζεται, όπως και η ταινία, στον ανθρώπινο κοινωνικό παράγοντα, και όχι στα εφέ ή τις ακρότητές των χαρακτήρων ή/και των καταστάσεων. Πολύ έξυπνα η πρώτη σεζόν παίρνει υπόψιν της μόνο την πρώτη ταινία.

Εάν έπρεπε να την βαθμολογήσω: 5/5

Διαβάστε ακόμα:

gif-02

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s