8+2 σκηνοθέτες που άλλαξαν τις κόμικ ταινίες

Σχεδόν σε κάθε κινηματογραφικό είδος υπάρχουν καλοί, κακοί και μέτριοι σκηνοθέτες και υπάρχει και μία ειδική κατηγορία σκηνοθετών που κατάφεραν να αλλάξουν το εκάστοτε είδος και να θέσουν νέα στάνταρ για τις μελλοντικές ταινίες. Σήμερα θα εξετάσουμε τις περιπτώσεις των σκηνοθετών που έκαναν τη διαφορά στο είδος των κόμικ ταινιών.

Η ιδέα των κόμικ ταινιών ήταν στο μυαλό του Hollywood εδώ και πολλές δεκαετίες, σχεδόν από τη γέννηση του είδους. Οι πρώτες απόπειρες καταγράφονται τη δεκαετία του 40 με τις πιο γνωστές μεταφορές να είναι τα Batman (1943), The Phantom (1943), Captain America (1944) και Superman (1948), οι οποίες απευθύνονταν κυρίως σε παιδικό κοινό. Η επικρατέστερη άποψη για τα κόμικ εκείνη την εποχή ήταν ότι απεθύνονταν σε μικρά παιδιά, οπότε και η κινηματογραφική τους οπτική είχε ανάλογο προσανατολισμό.

Η ωρίμανση των κόμικ τις δεκαετίες του 60 και του 70 άλλαξε σταδιακά την αντίληψη των στούντιο και των δημιουργών και σε συνδυασμό με την κινηματογραφική άνθιση εκείνη την εποχή, οι ιδέες των κόμικ μεταφορών άρχισαν να αντιμετωπίζονται πιο σοβαρά.

Κάπως έτσι καταλήξαμε στη σύγχρονη εποχή όπου οι κόμικ ταινίες είναι η νούμερο 1 κινηματογραφική ψυχαγωγία με σχεδόν διψήφιο αριθμό να προβάλλεται κάθε χρόνο και την ελίτ των σκηνοθετών και ηθοποιών να συμμετέχουν σε αυτές.

Για να φτάσουμε μέχρι σήμερα όμως έπρεπε να υπάρξουν σκηνοθέτες, οι οποίοι με το όραμά τους κατάφεραν να εξυψώσουν το είδος των κόμικ ταινιών και να του προσδώσουν την αίγλη που τους αρμόζει. Το Geek Cultura ξεχώρισε τους 10 πιο σημαντικούς και σας τους παρουσιάζει.

1. Richard Donner 

optimized-richard-donner-toy

Ο βασικός υπεύθυνος για την μετάλλαξη των κόμικ στον κινηματογράφο είναι αυτός ο κύριος. Έχοντας σκηνοθετήσει μία από τις πιο κλασσικές ταινίες τρόμου (The Omen), το 1978 αναλαμβάνει την μεταφορά του πιο δημοφιλή υπερήρωα στην μεγάλη οθόνη. Με ένα πρωτοκλασάτο καστ, το οποίο περιλάμβανε τους Gene Hackman, τον θρύλο Marlon Brando και την απόλυτη απεικόνιση του Ανθρώπου απο Ατσάλι στο πρόσωπο του Christopher Reeve, το πρώτο Superman θεωρείται το πρώτο κόμικ μπλοκμπάστερ και όχι άδικα.

Για πρώτη φορά η προσέγγιση είναι ώριμη, η σκηνοθεσία καταπληκτική και τα έφε σε πείθουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να πετάξει. Ακόμα και στις μέρες μας η ταινία είναι ένα βασικό μάθημα για το πως να δομήσεις σωστά μια υπερηρωική ταινία. Επίσης δεν γίνεται να ξεχάσουμε ένα από τα καλύτερα theme στην ιστορία του κινηματογράφου από τον John Williams.

Να αναφέρουμε ότι ο Donner είναι υπεύθυνος και για το ακόμα καλύτερο Superman II, καθώς γύρισε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας αλλά λόγω διαφωνιών με την παραγωγή δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει. Το αποτέλεσμα ήταν να κυκλοφορήσουν δύο κόπιες, με το περίφημο “Superman II: The Richard Donner Cut” να θεωρείται η καλύτερη εκδοχή.

2. Tim Burton  

13009295_f520

Την δεκαετία του 80 ο μύθος του Batman αναβιώνει στα κόμικς με τους Alan Moore και Frank Miller να επαναφέρουν τον ήρωα στις σκοτεινές ρίζες του και να μας χαρίζουν μερικές από τις καλύτερες ιστορίες του. Ήταν λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία για μία πιο σκοτεινή και σοβαρή μεταφορά του Σκοτεινού Ιππότη στο σινεμά.

Ο εκλεκτός της WB ήταν ο Tim Burton, γνωστός από τον Σκαθαροζούμη αλλά ακόμα σχετικά άπειρος. Οι οπαδοί δεν ήταν πεπεισμένοι για την επιλογή του και όταν ο ίδιος διάλεξε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον κωμικό Michael Keaton, οι κριτικές εναντίον του έγιναν πιο επιθετικές. Πάλι καλά που δεν υπήρχε internet τότε.

Ευτυχώς για εμάς το τελικό αποτέλεσμα έκλεισε τα στόματα των επικριτών του πανηγυρικά και μας έδωσε δύο από τις καλύτερες κόμικ ταινίες όλων των εποχών. Ο Michael Keaton δίνει ένα coolness και μία τρέλα (κυρίως με τα μάτια του) και ο Jack Nickolson ως ο ιδανικός Joker ανεβάζουν κατακόρυφα την δημοτικότητα του Batman και στο ευρύ κοινό και βγάζουν μια για πάντα την ρετσινιά που είχε από την campy σειρά των 60’ς (τουλάχιστον μέχρι να έρθει ο Joel Schumacher).

H επιτυχία της πρώτης ταινίας οδήγησε και σε συνέχεια, με τον Burton να παίρνει ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες που δίχασαν το κοινό τοτέ, όμως αναγνωρίζεται πλέον ως μία από τις πιο προοδευτικές κόμικ ταινίες. Αυτό δεν άρεσε στους παραγωγούς, οι οποίοι θεωρούσαν ότι χάνουν το παιδικό κοινό  και έτσι ο Burton αποχώρησε από τα sequel καταλήγοντας στα αισχρά Batman Forever και Batman and Robin.

Ο Burton δεν ξαναγύρισε κόμικ ταίνια όμως η συμβολή του είναι τεράστια στο είδος και θα του το αναγνωρίζουμε για πάντα.

3. Bryan Singer

Britain X-Men: Apocalypse Screening, London, United Kingdom

Τα 90’ς δεν ήταν και η καλύτερη εποχή για τις κόμικ ταινίες. Οι περισσότερες που γυρίστηκαν είναι στην καλύτερη μέτριες με ελάχιστες εξαιρέσεις να ξεφεύγουν από τον κανόνα.

Το 2000 όμως έμελλε να αλλάξει η κατάσταση. Όταν ανακοινώθηκε ότι θα βγει ταινία X-men το κοινό ήταν πολύ επιφυλακτικό για το τελικό αποτέλεσμα. Παρ’όλες τις δυσκολίες ο Singer κατάφερε να δημιουργήσει μία πολύ καλή ταινία και ένα franchise που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Η καινοτομία που εισήγαγε είναι ο ρεαλισμός. Οι X-men του δεν φοράνε φανταχτερά ρούχα αλλά είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα χωρίς περιττές υπερβολές. Το πολιτικό στοιχείο υπογραμμίζεται και δίνει στον θεατή ένα λόγο να ταυτιστεί και να αναρωτηθεί πόσο διαφορετικά θα ήταν αν υπήρχαν όντως στην πραγματικότητα μεταλλαγμένοι.

Το casting είναι υπέροχο με τους Patrick Stewart, Ian Mc Kellen και Hugh Jackman να κλέβουν την παράσταση και πλέον οι κόμικ ταινίες μπορούν να σημαίνουν κάτι παραπάνω από καθαρή ψυχαγωγία, χάρη στον ταλαντούχο κύριο Singer.

4. Sam Raimi

raimi_lead

Ποιος να το περίμενε ότι ένας τύπος που γύριζε καλτ ταινίες θα ήταν ο άνθρωπος που θα εκτόξευε τον αγαπημένο μας αραχνάνθρωπο στα ύψη. Ο Raimi είναι γνωστός για ένα από τα πιο διάσημα horror franchise, το Evil Dead. Η αλήθεια είναι οτι παρακολουθώντας πλέον το Evil Dead είναι ξεκάθαρη η κομιξίστικη προσέγγιση, οπότε η μετάβασή του στις κόμικ ταινίες είναι φυσιολογική.

Όπως αναφέραμε πριν, το X-men έδωσε νέα πνοή στον κόμικ κινηματογράφο αλλά η ταινία του Raimi ήταν αυτή που οδήγησε στην εμπορική επιτυχία που χρειαζόταν. Συνδυάζοντας άψογα την δράση, το χιούμορ και το δράμα το Spiderman ήταν η ταινία που χρειαζόταν το είδος εκείνη την εποχή. Στην πρώτη σοβαρή κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του Peter Parker παρακολούθουμε ένα σωστότατο, από πλευράς δομής, origin, έναν δυναμικό ανταγωνιστή στο πρόσωπο του Willem Dafoe ως Green Goblin και τα εφέ είναι ότι καλύτερο για την εποχή, ξετυλίγοντας εντυπωσιακά όλες τις δυνατότητες του υπερήρωα στο πανί.

Το Spiderman 2 είναι η εδραίωση του Raimi στον υπερηρωικό χάρτη του σινεμά, δυστυχώς όμως το Spiderman 3 έμελλε να τον στιγματίσει και να τον αποβάλλει από τον χώρο των κόμικ ταινιών.

Πλέον ο Spiderman βρίσκεται σε καλά χεριά και αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό στον Sam Raimi.

5. Zack Snyder

0_bU_oTDEErH63KnVV

Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος σκηνοθέτης εκεί εξω αλλά είναι σίγουρα από τους καλύτερους στην αποτύπωση εικόνων από τα κόμικ στον κινηματογράφο.

Και η μεγαλύτερη απόδειξη γι αυτό είναι το Watchmen. Ο Snyder πήρε το κλασσικό graphic novel, το οποίο θεωρούταν αδύνατο να γυριστεί σε ταινία, και όχι μόνο τα εβγάλε εις πέρας αλλά μας παρέδωσε μία από τις κορυφαίες κόμικ ταινίες όλων των εποχών. Τα πρώτα του δείγματα μας τα είχε δώσει στους ”300” φέρνοντας ένα νέο στυλ οπτικής αφήγησης, στηριζόμενο στο slow motion και χαρίζοντας μας μερικές από τις πιο εμβληματικές κόμικ κινηματογραφικές στιγμές. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ”This is Sparta” ή την αριστουργηματική έναρξη του Watchmen;

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή με τον Snyder να αναλαμβάνει τα ηνία του κινηματογραφικού σύμπαντος της DC και να διχάζει την παγκόσμια geek κοινότητα. Από τη μία θεωρείται ο αποδομπιαίος τράγος για την καλλιτεχνική αποτυχία της DC και από την άλλη ένας μεγάλος geek δημιουργός με φανατικούς υποστηρικτές.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και παρόλο που δεν έχει την συντριπτική πλειοψηφία με το μέρος του, η προσφορά του στις κόμικ ταινίες δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

6. Christopher Nolan

Christopher-Nolan_picture_and_screenshot_in_the_dark_knight_inc

Ο άνθρωπος που προχώρησε τις κόμικ ταινίες στην νέα εποχή και όχι μόνο. Όταν αναλάμβανε την τριλογία του Batman κανείς δεν περίμενε αυτό που θα συνέβαινε μερικά χρόνια αργότερα.

Ισορροπώντας άψογα στο blockbuster και τον καλλιτεχνικό κινηματογράφο, η τριλογία του Nolan είναι εύκολα η καλύτερη τριλογία κόμικ και μία από τις καλύτερες τριλογίες που έχουμε παρακολουθήσει. Έχοντας πάρει τον ρεαλισμό του Singer, ο Nolan έκανε την εξής καινοτομία. Σε κάθεμια ταινία της Dark Knight τριλογίας ανέμειξε κινηματογραφικά είδη με το κόμικ στοιχείο. Η πρώτη ταινία είναι μία origin ιστορία με φόντο τον πόλεμο δάσκαλου – μαθητή, η δεύτερη ένα αστυνομικό δράμα χαρακτήρων και η τρίτη ένα πολεμικό έπος.

Η μαεστρία του αποτυπώθηκε στο Dark Knight, το οποίο άλλαξε τον τρόπο που γυρίζονται οι ταινίες από εκεί και έπειτα. Έχοντας στη διάθεσή του ένα μεγαλοπρεπές καστ και παίρνοντας στοιχεία από τις καλύτερες ιστορίες του Σκοτεινού Ιππότη μας χάρισε τον ”Νονό” των κόμικ ταινιών. Όσες ταινίες έχουν βγει από τότε, καμία δεν κατάφερε να την ξεπεράσει (και δεν νομίζουμε να γίνει κιόλας). Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η μόνη κόμικ ταινία που κέρδισε Όσκαρ εκτός τεχνικών κατηγοριών.

Ο Nolan μπορεί να μην ξαναγυρίσει κόμικ ταινία αλλά πήγε τον κόμικ κινηματογράφο δέκα επίπεδα παραπάνω και θα τον ευχαριστούμε αιώνια γι αυτό.

7. Matthew Vaughn

matthew-vaughn759

Ο αγαπητός αυτός Άγγλος ήρθε την σωστή στιγμή για να μας δώσει δύο από τις καλύτερες κόμικ ταινίες της δεκαετίας που διανύουμε.

Η πρώτη είναι το Kick-ass με τον Vaughn να μεταφέρει άψογα το υπερβίαιο graphic novel του Mark Millar και να στρώνει τον δρόμο για τις R – rated κόμικ ταινίες. Η γραφική βία, το meta στοιχείο και η σάτιρα είναι βασικά συστατικά στην συνταγή του Vaughn και αν δεν υπήρχε το Kick-ass να μας δείξει πως γίνεται, θα αργούσαμε να δούμε ταινίες όπως το Deadpool.

Η δεύτερη είναι το Χ-men: First Class. Μετά τα μέτρια X-men 3 και Wolverine: Origins το σύμπαν της Fox χρειαζόταν μία ανανέωση για να συνεχίσει να υφίσταται. Ο Vaughn αναλαμβάνει το prequel και δίνει στο franchise νέα ζωή. Χειρίζεται άψογα τους χαρακτήρες, δίνοντας έμφαση στον Magneto και την Mystique και γυρνάει ίσως την πιο βίαιη ταινία X-men.

Συνέχιζει πάνω στο κόμικ στοιχείο με τις δύο ταινίες Kingsman και το όνομα του πλέον βρίσκεται πάντα στην λίστα των υποψηφίων για τις επόμενες μεγάλες κόμικ παραγωγές.

8. Joss Whedon

joss-whedon-featured-image

Μόνο η ιδεά να γυρίσει κάποιος μία ταινία με πολλούς χαρακτήρες και μάλιστα υπερήρωες, είναι ικανή να τον αποτρέψει από το εγχείρημα. Είναι απίστευτα δύσκολο να χειριστείς τόσους πρωταγωνιστές αρμονικά και ειδικά όταν ο καθένας από τους πρωταγωνιστές είναι σημαντικός για μεγάλες μερίδες του κοινού.

Ο Whedon δεν πτοήθηκε όμως και έδειξε πως γίνεται να πετυχαίνεις την απόλυτη ισορροπία σε αυτές τις ταινίες. Το Avengers έκανε πάταγο φτάνοντας στην τρίτη θέση των πιο εμπορικών ταινιών όλων των εποχών και οδήγησε τα υπόλοιπα μεγάλα στούντιο να καταστρώνουν σχέδια για τα δικά τους κινηματογραφικά σύμπαντα.

Ο κόσμος της Marvel δεν θα βρισκόταν εκεί που είναι αν δεν υπήρχε ο Whedon να καταφέρει να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα κάθε geek στον πλανήτη.

Ειδική μνεία: Lilly & Lana Wachowski

435444-lana-lilly-wachowski-getty

Μπορεί να μην γυρίσαν ταινία βασισμένη σε κόμικ αλλά γυρίσαν ίσως την πιο κόμικ ταινία. Αναφέρομαι ασφαλώς στο Matrix. Οι τεχνικές καινοτομίες που εισήγαγαν, όπως το περίφημο bullet time, ήταν επανάσταση στον κινηματογράφο και άνοιξαν το δρόμο για την καλύτερη απεικόνιση των κόμικ ταινιών και ειδικά της δράσης τους.

Κάθε σκηνή του Matrix είναι σαν να διαβάζεις πάνελ ένος κόμικ ή να βλέπεις ένα anime να γίνεται πραγματικότητα. Το Matrix είναι ταινία σταθμός στον geek κινηματογράφο και αυτό οφείλεται στην διορατικότητα των δύο αυτών σκηνοθετών.

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s