Σήμερα στο Geek Cultura μας έπιασε η μισανθρωπία μας και θα σας χαλάσουμε-απομυθοποιήσουμε την παιδική σας ηλικία τουλάχιστον στους γεννηθέντες πριν το “μιλένιο”, που προλάβαμε το VHS και δεν είχαμε μόνο τα pokemon, digimon κτλ.. Συγκεκριμένα ακολουθεί μια λίστα με τις πραγματικές-πρωταρχικές εκδοχές κάποιων από των παραμυθιών, που αγαπήσαμε μικροί στις μεταφορές τους ως ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney. Θα επικεντρωθούμε κυρίως στο τέλος των ιστοριών μιας, που εκεί γίνονται οι ουισαστικές αλλαγές. Αλλαγές, που κάθε άλλο παρά παραμυθένιες είναι, με τη πλειονότητα αυτών να περιέχουν πολύ περισσότερη βία, από όση θα περίμενε κάποιος. Να σημειωθεί πως τα περισσότερα παραμύθια, στα οποία βασίστηκαν και οι ταινίες, πάνε πίσω αιώνες και ήταν περισσότερο τρομακτικές ιστορίες για την πειθαρχία των μικρών και την απόλαυση των μεγάλων, παρά ιστοριούλες με ευτυχισμένο τέλος, που διαβάζονται πριν τον ύπνο.
Η Σταχτοπούτα
Στην εκδοχή της Disney: O πρίγκιπας φθάνει στο σπίτι της, οι αδελφές της προσπαθούν δίχως επιτυχία να φορέσουν το γυάλινο γοβάκι, η Σταχτοπούτα το φοράει και παντρεύονται με τον πρίγκιπα.
Στις εκδοχές του πρωταρχικού παραμυθιού: τα πράγματα δε συμβαίνουν ακριβώς έτσι. Οι αδελφές της Σταχτοπούτας, για να μπορέσουν να φορέσουν το γοβάκι, κόβουν ένα δάκτυλο του ποδιού τους. Ο πρίγκιπας πληροφορείται την απάτη από κάποια πουλιά και δεν ξεγελιέται. Εν τέλει ο πρίγκιπας και η Σταχτοπούτα θα παντρευτούν και ενώ οι αδελφές της παρευρίσκονται στον γάμο, τα ίδια πουλιά θα έρθουν και θα τις τυφλώσουν.
Η ωραία κοιμωμένη (Aurora)
Στην εκδοχή της Disney: O πρίγκιπας βρίσκει την Aurora σε βαθύ ύπνο, τη φιλά, σκοτώνει τη δράκαινα και έρχεται το ευτυχισμένο τέλος.
Στις εκδοχές τω παραμυθιών: Η Aurora ή Talia ξυπνά λίγο διαφορετικά. Συγκεκριμένα δεν είναι πρίγκιπας αλλά βασιλιάς αυτός, που τη βρίσκει και μη μπορώντας να την ξυπνήσει δε τη φιλά αλλά τη βιάζει. Μετά από εννιά μήνες η Τalia ξυπνά από τους πόνους της γέννας. Βασιλιάς και Talia ερωτεύονται, όμως εκείνος είναι ακόμα παντρεμένος. Η βασίλισσα μαθαίνει για την Talia και τα δίδυμα παιδιά της και προσπαθεί να τους σκοτώσει. Μάλιστα σκόπευε να τους μαγειρέψει και να τους σερβίρει στον ανυποψίαστο βασιλιά. Τα σχέδια της αποτρέπονται και η Talia παντρεύεται με τον βασιλιά.
Η Χιονάτη
Στην εκδοχή της Disney: Ο πρίγκιπας φιλά τη Χιονάτη, το κομμάτι από δηλητηριασμένου μήλου ξεκολλά από τον λαιμό της και παντρεύονται
Στην εκδοχή των παραμυθιών: Η Χιονάτη δεν βρίσκεται σε βαθύ ύπνο αλλά είναι νεκρή. Ο πρίγκιπας τότε θα πάρει μαζί του τη σωρό της. Ένας υπηρέτης του παραπατά με αποτέλεσμα, το φέρετρο της Χιονάτης να ανατραπεί και από την πτώση να φύγει και το κομμάτι του μήλου από τον λαιμό της. Το παραμύθι έχει ευτυχισμένο τέλος για τη Χιονάτη, αλλά όχι για την κακή βασίλισσα η οποία είναι η μητέρα της και όχι η μητριά της κανονικά. Στον γάμο της Χιονάτης, ως τιμωρία η βασίλισσα θα αναγκαστεί να φορέσει καυτές σιδερένιες μπότες και να χορέψει έως ότου να πεθάνει.
Η Χιονάτη βασίστηκε το πιθανότερο στην πραγματική ιστορία της Margarete von Waldeck μιας νεαρής γυναίκας της βαυαρικής αριστοκρατίας του 16ου αιώνα. Οι νάνοι ήταν στην πραγματικότητα τα παραμορφωμένα από την σκληρή δουλειά παιδιά, που είχε ο αδερφός της ως εργάτες στο ορυχείο χαλκού του. Το δηλητηριασμένο μήλο, έχει τις ρίζες του στα σάπια φρούτα, που πουλούσε μια γριά στους εργάτες και στα παιδιά. Η ζηλόφθονη μητέρα της Margarete, έδιωξε την κόρη της από το σπίτι. Η Margarete θα καταλήξει να έχει ερωτική σχέση με τον πρίγκιπα Φίλιππο Β’ της Ισπανίας. Ο πατέρας του δεν ενέκρινε τη σχέση τους, οπότε και έστειλε δολοφόνους να την δηλητηριάσουν.
Η Ποκαχόντας
Στην εκδοχή της Disney: Η Ποκαχόντας κόρη του αρχηγού της φυλής, ερωτεύεται τον John Smith, τον σώζει τελευταία στιγμή πριν εκτελεστεί από τον πατέρα της και αποτρέπει τη μάχη μεταξύ της φυλής της και των Άγγλων.
Στην πραγματική ιστορία: Η Ποκαχόντας ονομάζεται κανονικά Matoaka και είναι κόρη του Ινδιάνου αρχηγού Powhatan. Σε ηλικία 12 ετών σώζει έναν αιχμάλωτο ονόματι John Smith, δίχως να έχιε κάποια άλλη σχέση μαζί του. Το συμβάν μάλιστα αμφισβητείται από τους ιστορικούς ως ανεκδοτολογικού χαρακτήρα. Κατά τις Αγγλο-Ινδιάνικες συγκρούσεις του 1613, αιχμαλωτίστηκε από τους Άγγλους. Κατά την αιχμαλωσία της προσηλυτίζεται στον χριστιανισμό, βαπτίζεται Ρεμπέκα, και αρνείται να επιστρέψει στη φυλή της. Παντρεύεται έναν καπνέμπορο, μετακομίζει στο Λονδίνο, γεννά το παιδί του, αποτελεί για την βρετανική αριστοκρατία το παράδειγμα του «εξευγενισμένου άγριου» και σε ηλικία 21 ετών πεθαίνει από άγνωστα αίτια.
Η Παναγία των Παρισίων
Στην εκδοχή της Dsiney: O Quasimodo και ο Frollo ερωτεύονται την Esmeralda, ο Frollo προσπαθεί να την κάψει ως μάγισσα αφού τον αρνείται και ο Quasimodo τη σώζει. Ο Frollo φυσικά βρίσκει τον θάνατο πέφτοντας από τη Notre Dame με gargoyle αγκαλίτσα. Στο τέλος η Esmeralda ρίχνει friendzone στον Quasimodo και τα φτιάχνει με τον λοχαγό Φοίβο. (Με διαφορά η καλύτερη μουσική σε ταινία της Disney)
Στην ιστορία του Victor Hugo: Οι δύο άνδρες είναι και πάλι ερωτευμένοι με την Esmeralda, η οποία οδηγείται στην αγχόνη. O Frollo γελά στη θέα της κρεμασμένης γυναίκας, εξοργίζοντας τον Quasimodo, ο οποίος θα τον ρίξει από τη Notre Dame. Στο τέλος ο Quasimodo μη μπορώντας να ξεπεράσει τον θάνατο της θα κάτσει στον τάφο της και αρνούμενος να φύγει θα πεθάνει από την πείνα.
Η μικρή γοργόνα
Στην εκδοχή της Disney: H Ariel ανταλλάσει τη φωνή της για δυο πόδια, βγαίνει στη στεριά ερωτεύονται με τον Eric, σκοτώνουν τη μάγισσα της θάλασσας και ζουν ευτυχισμένοι.
Στην ιστορία του Hans Christian Andersen: Η Ariel ανταλλάσει τη φωνή της, όμως σε κάθε βήμα της με τα νέα της πόδια, θα αισθάνεται λες και πατά πάνω σε γυαλιά και καρφιά. Όταν σώζει τον πρίγκιπα, αυτός δε βλέπει το πρόσωπο της με αποτέλεσμα να μην την ερωτευτεί και να παντρευτεί κάποια άλλη. Η Ariel αρνούμενη να επιστρέψει στη θάλασσα ως γοργόνα, πέφτει από έναν βράχο και διαλύεται σε αφρό της θάλασσας.
Η Mulan
Στην εκδοχή της Disney: Η Mulan, σώζει την Κίνα από τους Ούννους και ανταμείβεται ανάλογα γι αυτό . Παράλληλα ικανοποιείται η επιθυμία της γιαγιάς της με τον λοχαγό της Mulan να μένει για φαγητό και μάλλον για πάντα. (Δεν έχω δει τη δεύτερη ταινία)
Στην εκδοχή του ποιήματος: Η Κίνα χάνει τον πόλεμο, ο Ούννος αρχηγός χαρίζει τη ζωή στη Mulan με την προϋπόθεση ότι θα ζήσει μαζί του. Εκείνη δραπετεύει και γυρνά στο σπίτι της. Εκεί θα βρει τον πατέρα της νεκρό και την μητέρα της ξαναπαντρεμένη. Κάπως έτσι θα δώσει τέλος στη ζωή της.
Ο Πινόκιο
Στην εκδοχή της Disney: O Πινόκιο, μια μαριονέτα, με την βοήθεια του Jiminy Cricket μαθαίνει πώς να μην λέει ψέματα κι εν τέλει θα γίνει αυτό που πάντα ήθελε, ένα πραγματικό αγόρι.
Στην ιστορία του Carlo Collodi: O Πινόκιο είναι ο ορισμός του «κακού παιδιού». Όταν ο Jiminy Cricket ή έστω η εκδοχή του στην ιστορία, προσπαθήσει να τον συμβουλεύσει ο Πινόκιο θα τον σκοτώσει. Εν τέλει θα βρεθούν στον δρόμο του μια αλεπού και μια γάτα, που δεν θα ανεχθούν τη συμπεριφορά του και θα τον κρεμάσουν. Έπειτα από παράπονα του κοινού ο Collodi θα αλλάξει το τέλος, και θα έχει τον Πινόκιο να ζει αλλά να βασανίζεται συνεχώς ως τιμωρία για τις κακές του πράξεις. Ο σκοπός της ιστορίας ήταν εξαρχής να διδάξει στα παιδιά τις συνέπειες του να είσαι κακός.
Ο Ηρακλής
Στην εκδοχή της Disney: Ο Ηρακλής θα κάνει τους δώδεκα άθλους του, θα ερωτευτεί και θα σώσει τη Μεγάρα από τον κάτω κόσμο και έτσι θα γίνει αληθινός ήρωας και θεός, έχοντας την ευκαιρία να γυρίσει στον Όλυμπο, κάτι που θα αρνηθεί για να ζήσει στη γη μαζί με τη Μεγάρα. (Χαλάρα από τις πιο επικές σκηνές της Disney, που κορυφώνεται με το “Δεν είναι δυνατόν. Δε γίνεται να ζεις. Θα πρέπει να είσαι….. Θεός!!!)
Στην ελληνική μυθολογία: Ο Ηρακλής θα παντρευτεί τη Μεγάρα κόρη του βασιλιά των Θηβών. Η Ήρα από το μίσος της, θα τον τρελάνει προσωρινά κι αυτός θα σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του. Για να εξαγνισθεί θα πάει στο μαντείο των Δελφών, όπου θα πάρει χρησμό να υπηρετήσει τον Ευρυσθέα για δώδεκα χρόνια, μέσα στα οποία θα κάνει και τους περίφημους άθλους του. Ο Ηρακλής με τη βοήθεια του Φιλοκτήτη, θα καεί ζωντανός στο όρος Οίτη. Αυτό συνέβη επειδή φόρεσε τον ποτισμένο από δηλητηριασμένο αίμα του Νέσσου χιτώνα, που του έδωσε η γυναίκα του Δηιάνειρα, με τον θάνατο του να είναι ο μονόδρομος για την απαλλαγή από τους αφόρητους πόνους. Κατά τον θάνατο του θα αποθεωθεί γινόμενος ο θεός της δύναμης, της ρώμης και των ηρώων και θα αναληφθεί στον Όλυμπο, όπου ο Δίας θα του δώσει την Ήβη για σύζυγό του.
Υ.Γ. Μπορεί να μην ανήκει στη Disney αλλά αφού σας “χαλάμε” την παιδική σας ηλικία να πούμε κι αυτό… Το κογιότ στην πραγματικότητα μπορεί να τρέξει με την υπερδιπλάσια ταχύτητα (69 χλμ/ώρα) έναντι του πουλιου roadrunner κοινώς πουλί Chaparral (32 χλμ/ώρα). Επίσης δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.
Διαβάστε ακόμα:
- Στον απόηχο του The Leftovers (2014-17) [Spoiler Free]
- Tέλος εποχής για το DCEU
- Η Marvel και το πρόβλημα του χιούμορ
- Injustice: Gods Among Us (Μέρος Α)
- Injustice: Gods Among Us (Μέρος Β)
- Η οικογένεια Batman…
- Ένα sneak peak από το Batman: Gotham by Gaslight
- Ο πρώτος κύκλος των Defenders (Spoiler free και full κριτική)
- Origin Stories: Robin, ένας ήρωας με πολλά πρόσωπα
16 thoughts on “Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τις παιδικές ταινίες της Disney”