Retro Gaming: Αφιέρωμα Maniac Mansion

Χαράς ευαγγέλια για τους φίλους των Adventure games και πόσο μάλιστα αυτών που είμαστε κομματάκι… μεγαλύτεροι σε ηλικία! Το “Maniac Mansion” επιστρέφει με το τρίτο παιχνίδι της σειράς, που θα φέρει τον τίτλο “Return of the Tentacle”.

Το αγαπημένο point-and-click adventure που αγαπήθηκε από το κοινό, επιστρέφει στους υπολογιστές μας. Η ιστορία του νέου παιχνιδιού θα επαναφέρει το σατανικό Purple Tentacle το οποίο θα προσπαθήσει για ακόμα μια φορά να κατακτήσει τον κόσμο και να υποδουλώσει την ανθρωπότητα. Ο Bernard και οι φίλοι του θα χρειαστούν για ακόμα μια φορά ώστε να σώσουν τον κόσμο!

Με την ευκαιρία αυτή, θα κάνουμε μια παρουσίαση στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της σειράς ξεκινώντας από τον πρώτο τίτλο, το “Maniac Mansion”.

Χωρίς αμφιβολία είναι ένα παιχνίδι που γνωρίζουν (ή τουλάχιστον έχουν ακουστά) όλοι οι φανατικοί adventure gamers. Δυστυχώς η… ηλικία του έχει αποτρέψει αρκετούς από τους νεότερους να παίξουν το παιχνίδι, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον βαρυσήμαντο ρόλο που έπαιξε στο είδος. Όταν κυκλοφόρησε ήταν μόλις ο δεύτερος adventure τίτλος της θρυλικής LucasArts (η οποία μετονομάστηκε σε Lucasfilm Games το 1990) και ένας από τους πιο σημαντικούς για την κατηγορία των point-and-click τίτλων.

Image result for Maniac Mansion
Έτοιμοι για δράση!

Μάλιστα το Maniac Mansion αποτελεί το πρώτο παιχνίδι που χρησιμοποιεί την μηχανή SCUMM της LucasArts. Αν αναλύσουμε τα ακρωνύμια του SCUMM θα δούμε πως σημαίνει Script Creation Utility for Maniac Mansion! Μια ολόκληρη μηχανή παιχνιδιού στημένη για το συγκεκριμένο παιχνίδι που «ξεπατικώθηκε» από δεκάδες εκατοντάδες τίτλους! Και για να τελειώνουμε με τις ιστορικές πρωτιές, το Maniac Mansion ήταν το πρώτο παιχνίδι που κατασκεύασε ο Ron Gilbert, ο μετέπειτα δημιουργός της σειράς Monkey Island και πολλών άλλων τίτλων…

Related image
Pick and… roll

Το Maniac Mansion διηγείται μια ιστορία ενός νεαρού άνδρα που ονομάζεται Dave, του οποίου η κοπέλα του η Sandy έχει πέσει θύμα απαγωγής από τον διαβολικό επιστήμονα Doctor Edison. Η Sandy έχει φυλακιστεί στην έπαυλη (mansion) της οικογένειας του Edison. Κατά την έναρξη του παιχνιδιού θα πρέπει να διαλέξετε δύο φίλους (από τους διαθέσιμους έξι) που θα συντροφεύσουν τον Dave στην διάσωση της Sandy. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έχετε την επιλογή να αλλάξετε μεταξύ των τριών χαρακτήρων σε οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να λύσετε κάποιους γρίφους, χρησιμοποιώντας κάποια από τις «ειδικές» ικανότητες των χαρακτήρων. Κάποιοι είναι καλοί σε τεχνικά θέματα (επισκευές), κάποιοι άλλοι είναι πιο δυνατοί οπότε μπορούν με τη δύναμή τους να ανοίξουν αντικείμενα, κάποιοι άλλοι έχουν πιο καλλιτεχνικές φλέβες κλπ. Να σημειώσουμε εδώ ότι ένας από αυτούς τους έξι χαρακτήρες είναι ο Bernard Bernoulli, ο οποίος επιστρέφει στον δεύτερο τίτλο, το Day of the Tentacle, αλλά και στον επερχόμενο τρίτο όπως φαίνεται.

Image result for Maniac Mansion
Τι να γράφει άραγε πίσω από τη… μούμια;(!)

Όπως αντιλαμβάνεστε, βασικός στόχος στο παιχνίδι είναι να βρείτε την Sandy και να την σώσετε, αλλά και να καταστρέψετε τα διαβολικά σχέδια του Dr. Edison. Όπως θα δείτε και στην εισαγωγή του παιχνιδιού, ένας μετεωρίτης έχει προσγειωθεί κοντά στην έπαυλη των Edison και θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ιστορία μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ολοκληρωθεί το παιχνίδι και αυτό οφείλεται και στην επιλογή των χαρακτήρων που προαναφέραμε. Σε αυτό το κομμάτι, το Manic Mansion μοιάζει αξεπέραστο ακόμα και στις μέρες μας, καθώς τα περισσότερα adventure έχουν συγκεκριμένη σειρά για να προχωρήσει η ιστορία, ενώ ακόμα και αυτά που δίνουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, έχουν το ίδιο ακριβώς τέλος…

Στο Maniac Mansion υπάρχει ακόμα μια καινοτομία, την οποία καλώς ή κακώς δεν διατήρησε η LucasArts σε επόμενους τίτλους: Μπορείς να πεθάνεις στο παιχνίδι! Υπάρχουν περίπου 10 διαφορετικά είδη θανάτου όπου έρχονται σε στιγμές που ίσως δεν τις περιμένεις. Παρά το γεγονός ότι αυτοί μπορεί να σας νευριάσουν (ειδικά αν έχεις ώρα να κάνεις save), πιστεύω πως αξίζει να τους εξερευνήσετε! Έχουν εγγυημένα αρκετό γέλιο.

Image result for Maniac Mansion
Προφανώς ο Dave χαμογελά γιατί δεν είναι στη… θέση του σκελετού

Φυσικά πέρα από τους θανάτους, όλο το παιχνίδι έχει αρκετά παράξενα και υπέροχα στοιχεία, βγαλμένα από μια σκοτεινή ατμόσφαιρα η οποία είναι συνάμα και κωμική! Απλά να αναφέρουμε ότι στη πορεία του παιχνιδιού ο Dave και η φίλοι του θα πέσουν πάνω σε ένα μουμιοποιημένο μέλος της οικογένειας του Edison, σε ένα ανθρωποφάγο φυτό και (το πιο σημαντικό) σε δύο περίεργα ανθρωποειδή πλοκάμια (tentacles) εκ των οποίων το ένα είναι σατανικό και το άλλο… καλό!

Η έπαυλη είναι αρκετά μεγάλη, αν και στην αρχή θα χρειαστείτε να λύσετε κάποιους γρίφους για να ξεκλειδώσετε τα νέα μέρη της. Παρόλα αυτά οι έμπειροι παίκτες των adventure (που θεωρώ ότι αν κάποιοι καταπιαστούν με αυτό το παιχνίδι σήμερα, μόνο αυτοί θα είναι), δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να ολοκληρώσουν το παιχνίδι σε μερικές ώρες και με όλους τους συνδυασμούς χαρακτήρων. Οι γρίφοι του είναι εύκολοι και υπάρχουν cut-scenes ώστε ανά πάσα στιγμή να βλέπετε που βρίσκονται οι κάτοικοι της έπαυλης και να τους αποφύγετε.

Image result for Maniac Mansion riddle
Άραγε το χάμστερ θα μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων…;

Και μιας και μιλήσαμε για αυτούς που ίσως θελήσουν να καταπιαστούν με το παιχνίδι, να πούμε ότι ίσως κάποιοι αντιμετωπίσουν δυσκολίες να το «φορτώσουν» στα σημερινά μηχανήματα. Όμως το υπάρχει πάντα το προγραμματάκι ScummVM για να σας βοηθήσει, ή ακόμα… Μπορείτε να το παίξετε μέσα από τον επόμενο τίτλο της σειράς, το Day of the Tentacle σε ένα απίστευτο easter egg! Αρκεί να φτάσετε στον υπολογιστή του Weird Ed που υπάρχει στην κρεβατοκάμαρά του (θα το πούμε και στο επόμενο μέρος του αφιερώματος).

Αυτά λοιπόν για το Maniac Mansion, ένα παιχνίδι που προσωπικά με έβαλε στα adventure games στον ασπρόμαυρο (CGA) 286 που είχα τότε (1990) και αν βρεθεί η ευκαιρία, το «φορτώνω» για να ασχοληθώ λιγάκι μαζί του, έτσι… για το χατίρι του παλιού καλού καιρού.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s