Ant-man: Ένα… μικροσκοπικό αφιέρωμα

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το δεύτερο κεφάλαιο των περιπετειών του Ant-man και το Geek Cultura κάνει μία αναδρομή στην ιστορία του χαρακτήρα. 

Αν βάζαμε στοίχημα πριν μερικά χρόνια για το ποιους χαρακτήρες θα μετέφερε η Marvel στον κινηματογράφο, ο Ant-man θα ήταν πολύ χαμηλά στη λίστα. Πιθανόν να μην ήταν και καθόλου. Η Marvel όμως δεν κόλλησε σε αυτό και όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έδωσε έναν νέο, διασκεδαστικό χαρακτήρα στο κινηματογραφικό κοινό και πρόσθεσε άλλο ένα σημαντικό μέλος στο υπερεπιτυχημένο σύμπαν της.

Image result for ant man eric o'grady

Ο Ant-man μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό αλλά στον κόσμο των κόμικ μετράει μία πολυετή παρουσία και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις εικονογραφημένες περιπέτειες της Marvel.

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Ο Ant-man αποτελεί δημιούργημα (ποιών άλλων;) των Stan Lee, Jack Kirby και Larry Lieber.

Η πρώτη του εμφάνιση χρονολογείται τον Σεπτέμβριο του 1962, στην σειρά Tales to Astonish #35. Τρεις χαρακτήρες έχουν μπει στη στολή του Ant-man, με τον πιο γνωστό να είναι ο Hank Pym και τους Scott Lang και Eric O’ Grady να ακολουθούν στην πορεία.

Image result for ant man and wasp comics

Το origin του Ant-man ξεκινάει με την ιστορία του βιοφυσικού Hank Pym, ο οποίος μεταμορφώνεται σε υπερήρωας, μετά τον θάνατο της γυναίκας του. Αναζητώντας να βρει τρόπο να καταπολεμήσει την αδικία, ανακαλύπτει μία χημική ουσία, γνωστή και ως Pym Particle, που του δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει το μέγεθός του, όπως αυτός ορίζει.

Μέσω της στολής του Ant-man κατορθώνει να συρρικνώνεται σε μέγεθος εντόμου και να λύνει εγκλήματα. Στη συνέχεια γνωρίζει την μετέπειτα γυναίκα του, Janet Van Dyne, η οποία γίνεται η Wasp και μαζί συγκροτούν ένα αχτύπητο δίδυμο, το οποίο είναι και μέσα στα ιδρυτικά μέλη των Avengers.

Ο δεύτερος χαρακτήρας που μετατρέπεται σε Ant-man, είναι ο Scott Lang, ένας επαγγελματίας κλέφτης, ο οποίος κλέβει την στολή του Hank Pym με σκοπό να σώσει την κόρη του από μία καρδιακή ασθένεια.

Κερδίζοντας την συμπάθεια του Pym και ξεφεύγοντας από τον κόσμο του εγκλήματος, ο Lang γίνεται ο δεύτερος Ant-man και ενεργό μέλος των Avengers.

Image result for ant man scott lang comic

Ο τρίτος και λιγότερο δημοφιλής χαρακτήρας είναι ο Eric O’ Grady, ένας χαμηλόβαθμος πράκτορας της SHIELD, ο οποίος γίνεται Ant-man πέφτοντας πάνω στην στολή στα κεντρικά γραφεία της μυστικής υπηρεσίας.

Αρχικά χρησιμοποιεί την στολή για τους δικούς του εγωιστικούς λόγους, όπως το να σαγηνεύει γυναίκες και να εξευτελίζει τους αντιπάλους του. Στη συνέχεια ανακαλύπτει τον ηρωικό του εαυτό και γίνεται κι αυτός μέλος των Avengers καθώς και των Thunderbolts.

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποιείται το 2015, με τον Paul Rudd στον πρωταγωνιστικό ρόλο, να υποδύεται τον χαρακτήρα του Scott Lang και τον Michael Douglas ως Hank Pym και μέντοράς του. Επίσης εμφανίστηκε στο Captain America: Civil War παίρνοντας μέρος στην περίφημη μάχη του αεροδρομίου.

Πριν από αυτό όμως είχε κάνει κι άλλες εμφανίσεις, κυρίως σε animation ταινίες και σειρές, όπως τα Avengers: Assemble και Avengers: Earth’s Mightiest Heroes, καθώς και στην πρόσφατη animation σειρά Ultimate Spiderman, έχοντας ένα επεισόδιο αφιερωμένο πάνω του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την δεκαετία του 80 η Marvel σχεδίαζε μία τηλεοπτική σειρά αλλα δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ καθώς την ίδια περίοδο είχε κυκλοφορήσει το Honey, i shrunk the kids, που είχε την ίδια θεματολογία. Στις 5 Ιουλίου θα κάνει πρεμιέρα η δεύτερη solo ταινία με τους Paul Rudd και Michael Douglas να επιστρέφουν στους ρόλους τους, την Evangeline Lilly (Lost, The Hobbit Trilogy) να ενσαρκώνει την Wasp, ως η κόρη του Hank Pym, Hope Van Dyne και την Michelle Pfeifer στον ρόλο της πρώτης Wasp και γυναίκας του Hank Pym, Janet Van Dyne.

Image result for antman poster

Στα κόμικ ο Ant-man έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες με τις καλύτερες να θεωρούνται οι σειρές Astonishing Ant-man, Ultron Unlimited και Second Chance Man, καθώς και το ιστορικό πρώτο τεύχος των Avengers.

Για το τέλος σας αφήνουμε με μερικά facts για τον ήρωα που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος.

  • Ο Hank Pym είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του Ultron 

Σε αντίθεση με το Avengers: Age of Ultron, όπου ο Tony Stark είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του, στα κόμικ ο δημιουργός του Ultron είναι ο Hank Pym.

Image result for hank pym creates ultron
  • Είχε ερωτική σχέση με την Jessica Jones

Στη γνωστή σειρά κόμικ της Jessica Jones, Alias, πάνω στην οποία βασίστηκε και η τηλεοπτική σειρά της, η υπερηρωίδα διατηρεί δεσμό με τον Scott Lang.

Image result for scott lang jessica jones
  • Μπορεί να συρρικνωθεί σε μέγεθος μικρότερο του ατόμου

Στο Ant-man (2015) είχαμε δει τον Scott Lang να μπαίνει στο κόσμο των ατόμων, ή αλλιώς Quantum Realm και έχουμε την εντύπωση ότι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την προσωπική του ταινία αλλά και για την συνέχεια του Infinity War.

Image result for antman quantum realm
  • Δεν είναι μόνο ένας ήρωας

Στα κόμικ ο Hank Pym δεν είναι μόνο ο Ant-man. Έχει πάρει την ταυτότητα του Yellowjacket, ο οποίος είναι ένας σχιζοφρενής Ant-man και έχει υπάρξει ως Giant-man και Goliath. Και στις δύο περιπτώσεις αντί να συρρικνώνεται, μεγενθύνεται σε τεράστιο βαθμό.

  • Ο Edgar Wright ήταν ο αρχικός σκηνοθέτης του Ant-man

Η κινηματογραφική μεταφορά του Ant-man ήταν σε στάδια παραγωγής από το 2006 και ο Edgar Wright (Shaun of the Dead, Scott Pilgrim vs The World) είχε προσληφθεί ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το 2012 όμως η Marvel και ο Wright τα ”έσπασαν” λόγω καλλιτεχνικών διαφορών. Το αρχικό όραμα του Wright ήταν διαφορετικό και μάλλον η Marvel δεν συμφωνούσε με αυτό. Ωστόσο μερικές σκηνές είχαν προβληθεί στο Comic Con του San Diego, παίρνοντας έτσι μία μικρή γεύση από αυτό που θα βλέπαμε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s