Ταινίες και σειρές βασισμένες στο έργο του Phillip K. Dick

Ο Phillip Kindred Dick (1928-1982) ήταν Αμερικάνος συγγραφέας, με το κύριο είδος δημιουργίας του, να είναι οι νουβέλες και οι σύντομες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Το έργο του είναι εμποτισμένο με διάφορα φιλοσοφικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα, από γιγάντιες μονοπωλιακές εταιρίες, παράλληλα σύμπαντα, εναλλακτικές μορφές συνείδησης, απολυταρχικά καθεστώτα, εξετάζοντας τις έννοιες της πραγματικότητας, της ταυτότητας, του ψυχολογικού κόσμου κ.α.

Το έργο του επηρέασε αρκετό κόσμο και αργά ή γρήγορα θα μεταφερόταν στην κινηματογραφική και τηλεοπτική οθόνη, όπως κι έγινε αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε τις κυριότερες sci-fi μεταφορές του έργου του, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολύ μεγάλα ονόματα ταινιών.

Blade Runner (1982)

Πρώτη στη  λίστα μας έρχεται μια ταινία σταθμός  για το sci fi. Το Blade Runner του Ridley Scott, το οποίο αποτελεί και τον μεγαλύτερο τίτλο από τις μεταφορές του P. K. Dick βασίστηκε στην νουβέλα του Do Androids Dream Of Electric Sheep? (1968). O Dick αρχικά είχε ενδοιασμούς και παρέμεινε κριτικός ως προς το σενάριο της ταινίας, αλλά λάτρεψε το όραμα του δυστοπικού Los Angeles του 2019, το οποίο ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενα του, όπως το φαντάστηκε. Ο Dick πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο τέσσερις μήνες πριν η ταινία βγει στις αίθουσες.

Total Recall (1990)

Το Total Recall σκηνοθετήθηκε από τον Paul Verhoeven με πρωταγωνιστή φυσικά τον Arnold Schwarzenegger. Η ταινία βασίστηκε στην σύντομη ιστορία We Can Remember It for You Wholesale (1966). Το 2012 είχαμε και το remake της ταινίας με τον Collin Farel και τη Kate Beckinsale, ενώ στην σκηνοθετική καρέκλα βρισκόταν ο Lee Wiseman

Screamers (1995)

 Είναι ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με σκηνοθέτη τον Christian Duguay και πρωταγωνιστή τον Peter Weller. Το Screamers βασίστηκε στην μικρή ιστορία Second Variety (1953). Σε αντίθεση με την πρωταρχική ιστορία, η οποία διαδραματίζεται σε μια μεταποκαλυπτική εποχή, που έπεται πυρηνικού πολέμου μεταξύ Σοβιεττικών και Αμερικάνων, η ταινία έχει μεταφερθεί σε έναν μακρινό πλανήτη. Ένα sequel Screamers: The Hunting (2009) βγήκε κατευθείαν για DVD.

Minority Report (2002)

Μια ακόμα ταινία, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, σκηνοθετημένη από στον Stephen Spielberg με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise. Η ταινία βασίστηκε στην ομώνυμη μικρή ιστορία του 1956.

Impostor (2002)

 Σκηνοθετήθηκε από τον Gary Fieder με πρωταγωνιστές τους Gary Sinise, Vincent D’Onofrio και την Madeleine Stowe. Η ταινία βασίστηκε στην σύντομη ιστορία του 1953, η οποία είχε μεταφερθεί στη τηλεόραση σε ένα από τα επεισόδια της βρετανικής σειράς επιστημονικής φαντασία Out Of This World (1962).

Paycheck (2003)

Μια ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας σκηνοθετημένη από τον John Woo και βασισμένη στην ομώνυμη σύντομη ιστορία του 1952. Στο cast συναντάμε τους Ben Affleck, Uma Therman, Aaron Eckhart και Michael C. Hall μεταξύ άλλων.

A Scanner Darkly (2006)

 Ένα sci fi θρίλερ κινουμένων σχεδίων, σκηνοθετημένο από τον Richard Linklater και πρωταγωνιστές τους Keanu Reeves, Winona Wryder, και Robert Downey Jr.  Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του 1977.

Radio Free Albemuth (2010)

 Σκηνοθετημένη από τον  John Alan Simon, μερικώς βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του 1976. Το γνωστότερο όνομα του cast, που πλέον την ξέρουμε κρατά τσεκούρι και ασπίδα είναι η Katheryn Winnick.

The Adjustment Bureau (2011)

 Ένα ακόμα θρίλερ έρχεται από τον  George Nolfi με πρωταγωνιστές τους Mat Damon και Emily Blunt. Η ταινία βασίστηκε στην σύντομη ιστορία Adjustment Team  (1958).

Τα τελευταία χρόνια ο Phillip K. Dick είχε την τιμητική του και στην τηλεόραση με τρεις σειρές βασισμένες στο έργο του.  Αρχικά έχουμε από το Amazon Prime το εξαιρετικό Man In the High Castle (2015-19), βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του 1962, η οποία ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα του Dick. Επίσης το 2015 έρχεται στο FOX η μίνι σειρά Minority Report. Το 2017 στο Channel 4 ήρθε η ανθολογία μικρών ιστοριών Philip K. Dick’s Electric Dreams. Αξίζει να σημειωθεί, πως αρκετά από τα έργα του Dick, δεν πήραν τον τίτλο τους από τον ίδιο, αλλά από τους εκδότες του, καθώς ο ίδιος σύμφωνα με τα λεγόμενα του δεν έδινε καλούς τίτλους.

Διαβάστε Ακόμα:

gif04

15 thoughts on “Ταινίες και σειρές βασισμένες στο έργο του Phillip K. Dick

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s