Bravestarr

Ποιος γεννημένος την δεκαετία του 80’ δεν θυμάται την έκφραση «με την δύναμη της αρκούδας» και μετά περίμενε τον γενναίο αστρό – σερίφη να διώξει την συμμορία του κακού Tex – Hex από την πόλη του στο νέο Τέξας. Έτσι σήμερα θα μιλήσουμε για τον γενναίο αστρό – σερίφη Bravestarr και τις περιπέτειές του που μας κρατούσαν συντροφιά για έξι μήνες (Σεπτέμβριο του 1987 έως και τον Φεβρουάριο του 1988) με εξήνταπέντε επεισόδια των εικοσιπέντε λεπτών σε παραγωγή Filmation (γνωστή για τις δουλειές της στο Ghostbusters, He-man κλπ.) και διανομή της Group W Productions (κεντρικός διανομέας της Filmation).

BraveStarr-The-Movie-images-256f355f-4a5b-4620-bd66-648beb94b63

Η ιστορία

Το Cartoon μιλάει για τις περιπέτειες του Αστρό – σερίφη Bravestarr στον πλανήτη του Νέου Τέξας στον 23ο αιώνα. Ο πλανήτης είναι σαν την έρημο του Τέξας στην Γή και υπάρχουν διαφορετικές φυλές εξωγήινων και ανθρώπων, απέχει 600 πάρσεκ (1957 έτη φωτός από την Γή) και οι κύριοι κάτοικοι του πλανήτη είναι οι prairie people, ένα είδος κοντών ανθρωπόμορφων σκύλων – καστόρων που η κύρια δουλειά τους είναι να είναι σκαπανείς στα ορυχεία με το πολυτιμότερο ορυκτό σε ολόκληρο το σύμπαν, το Κέριουμ, ένα κρυσταλλοειδές κόκκινο ορυκτό που είναι το βασικό καύσιμο για όλα, σκάφη, όπλα, ρεύμα κλπ. Λόγω της φύσεως του πλανήτη εννοείται  ότι το νερό είναι δυσεύρετο και εκτός του ότι εισάγεται από την Γή, το βρίσκουν σε κάκτους που υπάρχουν στην έρημο κι άλλα φυτά της ερήμου, αλλά και στην κατοικία των πιθηκόγατων (μη ανθρωπόμορφα αιλουροειδή) που κατοικούν σε μια όαση στην μέση της ερήμου.

Prairy_People

Φυσικά στον πλανήτη του νέου Τέξας, κατοικούν και άλλα είδη εξωγήινων τα οποία δεν είχαν ιδιαίτερη συμμετοχή στην σειρά αλλά φυσικά έκαναν την εμφάνισή τους όπως όλοι οι χαρακτήρες που εμφανίζονταν στις σειρές cartoon, για να πουλήσουν φιγούρες, γιατί την περίοδο που βγήκε η σειρά κυκλοφόρησαν  ταυτόχρονα και τα παιχνίδια από την Mattel, που μη ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή ήταν ο βασικότερος λόγος που έβγαινε μια σειρά cartoon, για να προμοτάρει την σειρά παιχνιδιών που έβγαζε η εκάστοτε εταιρεία (π.χ. Starcom) και ήταν και ο βασικότερος λόγος που δεν κρατούσαν τα cartoon πάνω από μια με δυο σεζόν.

Οι χαρακτήρες

banner_570

 Φυσικά και εδώ οι χαρακτήρες τόσο στους «καλούς» αλλά και στους «κακούς» είναι περιορισμένοι.Βασίζεται πάντα σε μια ομάδα λίγων ατόμων που αντιμάχονται μεταξύ τους  και σε κάθε επεισόδιο μας δίνουν ένα ηθικό δίδαγμα να σκεφτούμε – συγκεκριμένα εδώ στο τέλος κάθε επεισοδίου είχε ένα λεπτό αφιερωμένο στο ηθικό δίδαγμα του επεισοδίου . Φυσικά γύρω από αυτές τις ομάδες, υπήρχαν πολλοί παράπλευροι χαρακτήρες που τους είδαμε το πολύ δυο φορές στο σύνολο των 65 επεισοδίων της σειράς.

Οι καλοί

Σερίφης Bravestarr: Γηγενής Αμερικάνος (Ινδιάνος) στην καταγωγή Αστρό – σερίφης που τον βρήκε η αστρική δύναμη των αστρό – σερίφηδων στο διάστημα από ένα διαστημικό ναυάγιο (όπως φαίνεται στην ταινία Bravestarr The legend) και υπεύθυνος για την επιβολή του νόμου στο Νέο Τέξας. Είναι γρήγορος με το όπλο και έχει τις αρχαίες δυνάμεις των Ινδιάνων που τον βοηθούν στο έργο του. Την δύναμη της αρκούδας, την ταχύτητα του Πούμα, τα αυτιά του λύκου και τα μάτια του γερακιού.

bravestarr-the-movie-f9e8fd9a-95b8-4486-b6b0-67e97b679b4-resize-750

Thirty – Thirty: Ο βασικός βοηθός σερίφη του Bravestarr και πιστός του φίλος, ένα ανθρωπόμορφο άλογο που αλλάζει μορφή σε κανονικό άλογο κατά προτίμηση και έχει ως βασικό όπλο την επαναληπτική του καραμπίνα λέιζερ ονόματι Sarah Jane (κάτι σαν τον Neegan στο Walking Dead με την Lucille).

O Depury Fuzz: Είναι ένας από τους Prairie people και ο πρώτος που ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στο Νέο Τέξας.Είναι επίτιμος βοηθός του Bravestarr και αντιπρόσωπος στις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων του Νέου Τέξας και των ανθρώπων της φυλής του.

Η Δικαστής J.B. McBride: Η μοναδική επίσημη αρχή μετά τον Bravestarr και αντιπρόσωπος του νόμου (πάλι μετά τον Bravestarr) στο Νέο Τέξας, ικανότατη δικηγόρος και γνώστης του νόμου και σημαντική σύμμαχος του Bravestarr, έχει σαν όπλο της το σφυρί του δικαστή που μεταμορφώνεται σε ηλεκτρικό λάσο.

Ο Shaman: Ο θετός (και πιθανόν πραγματικός βάση της ταινίας Bravestarr The Legend) πατέρας του Bravestarr που τον εκπαιδεύει πάνω στις δυνάμεις του και ο Bravestarr πηγαίνει σε αυτόν όποτε χρειάζεται μια συμβουλή για κάτι σημαντικό.

Οι κακοί:

693px-StampedeSummonedBraveStarrLegend

Ο Stampede: Ο εγκέφαλος πίσω από όλα τα κακά σχέδια και τις αναταραχές στο Νέο Τέξας, κυρίως δίνει εντολές και τις εκτελούν οι μπράβοι του, είναι ένα είδος δεινοσαύρου με νεκροκεφαλή από αγελάδα (σαν τις κλασσικές νεκροκεφαλές που βλέπουμε στην μέση της ερήμου στις ταινίες γουέστερν) και βασικός αντίπαλος του Shaman. Έχει και αυτός μαγικές ικανότητες σαν τον Shaman και τις χρησιμοποιεί για να κάνει δύσκολη τη ζωή στο Νέο Τέξας.

O Tex Hex: Αρχηγός της συμμορίας Carrion Bunch, μιας ομάδας που έφτιαξε ο ίδιος και βοηθάνε (ανεπιτυχώς) στην πραγματοποίηση των σχεδίων του Stampede. Ο Τex Hex πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν χαρακτήρας της σειράς Ghostbusters της Filmation και η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε την επιτυχία που είχε στην σειρά και αποφάσισε να τον βάλει σαν κακό και εδώ. Όπως πάντα και εδώ οι κακοί δεν είχαν κανέναν ιδιαίτερο ρόλο και άλλαζαν με τα επεισόδια αλλά θα αναφέρουμε τους βασικούς επιγραμματικά εκτός από τον outlaw Skuzz, που είναι ο κακός ξάδερφος του Deputy Fuzz και όπως καταλαβαίνουμε από την σειρά ό μόνος του είδους του που ασχολείται με το έγκλημα και βοηθάει τον Tex Hex και τον Stampede με τα σατανικά τους σχέδια. Οι υπόλοιποι της συμμορίας ήταν οι Cactus Head, Sand Storm, Thunder Stick και Vipra.

 

Σε όλη την σειρά υπάρχουν πολλοί υποστηρικτικοί ρόλοι – χαρακτήρες,  που με τον τρόπο τους βοηθάν στην πλοκή της σειράς, αλλά δυστυχώς δεν δόθηκε ποτέ πολλή σημασία στην ανάπτυξη του χαρακτήρα τους και είχαν την μορφή Comic relief κυρίως και αυτό γιατί ακριβώς όπως έχουμε ξανάαναφέρει, τότε οι σειρές cartoon βγαίνανε για να πουληθούν παιχνίδια και όχι σίγουρα για να δημιουργήσουν φανατικούς, παρ’ όλο που αυτό έκαναν άθελα τους.

Ετυμηγορία και άλλες πληροφορίες

Το Bravestarr είχε τόση αναπάντεχη επιτυχία και το στούντιο αποφάσισε αφού είδε την ανταπόκριση να γυρίσει μια σειρά spin off – ειδικά μετά την επιτυχία και της ταινίας Bravestarr The Legend – ονόματι «Quest of the Prairie People», αλλά το στούντιο παραγωγής χρεοκόπησε και η ιδέα εγκαταλείφθηκε αφού τα παιχνίδια είχαν πιάσει τον στόχο τους. Ήταν πρωτότυπο και αυτό γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή δεν υπήρχε κάποιο άλλο τόσο καλοφτιαγμένο Space Western σε Cartoon (δεν ισοπεδώνουμε το Saber Rider and the Star Sheriffs φυσικά) που ήταν πρώτα Western και μετά Sci-Fi.

Η σειρά παιχνιδιών της Mattel κυκλοφόρησε και πούλησε αρκετά και φυσικά ακόμα και σήμερα ο Bravestarr θεωρείται ως σταθμός στα Cartoon της δεκαετίας του 80’. Είχαν βγει και άλλα “gadgets”  του bravestarr και εγώ είχα την τύχη σε μικρή ηλικία να έχω την αποκριάτικη στολή Bravestarr που τότε πουλιόταν ως στολή διαστημικού καουμπόη. Φυσικά και αξίζει να το δείτε και μάλιστα θα σας ανταμείψει σε όλα τα επίπεδα και το κυριότερο, είναι ότι είναι 25 λεπτά το επεισόδιο και βλέπεται ευχάριστα. Οι νέοι πρέπει να το δείτε για να μάθετε και να κάνετε την κριτική σας…

Till next time, Keep on watching……….

bravestarr_main

Διαβάστε ακόμα:

 

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s