Τα καλύτερα Sci-Fi Novels

Κάποιοι από εσάς σίγουρα θα πουν ότι αργήσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο καθώς το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του. Όμως εμείς το βρίσκουμε σαν μια ευκαιρία να σας προετοιμάσουμε για το Χειμώνα, το Πάσχα και το καλοκαίρι του 2019. Η ως κάτω λίστα με τα καλύτερα Sci-Fi Novels (για εμένα πάντα) δεν αποτελεί νόμο και σίγουρα είναι υποκειμενική γιατί ακριβώς είναι στο γούστο του καθενός.Xωρίς άλλες εισαγωγές ξεκινάμε.

DoAndroidsDream

Do Androids Dream of Electric Sheep? (Ονειρεύονται τα ανδροειδή ηλεκτρικά πρόβατα;)

Στην ελευθέρα μετάφραση ονομάζεται «Το ηλεκτρικό πρόβατο» από τις εκδόσεις Κέδρος – πρώτη έκδοση στην Ελλάδα ήταν από τις εκδόσεις Παρά Πέντε με τον ίδιο τίτλο – και είναι το βιβλίο – σενάριο στο οποίο βασίστηκε η ταινία Blade Runner του 1982. Ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του συγγραφέα Philip K. Dick που έγραψε το 1968 και πραγματεύεται ένα μέλλον (2021) όπου ο τελευταίος παγκόσμιος πόλεμος έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σχεδόν σε εξάλειψη και την ατμόσφαιρα επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή. Έτσι οι άνθρωποι αποφασίζουν να πάνε εκτός της Γης και πιο συγκεκριμένα στον Άρη όπου για βοήθεια έχουν δημιουργήσει ανδροειδή από την Γη ώστε να τους βοηθήσουν στην ζωή τους εκεί αλλά δεν ξεχωρίζουν από τον πραγματικό άνθρωπο. Η κυβέρνηση της Γης έχει βγάλει νόμο όπου απαγορεύεται τα ανδροειδή αυτά να κυκλοφορούν στην Γη και καταστρέφονται μόλις συλλαμβάνονται. Στην Γη οι άνθρωποι που έμειναν πίσω, ζουν σε μια κατάσταση όπου θεωρούν όνειρο ζωής το να έχουν ένα ρομποτικό ζώο (σκύλο, άλογο, γάτα κλπ) και όσο πιο σπάνιο το ζώο τόσο καλύτερη θέση έχουν στην κοινωνία. Η αστυνομία της Γης για να βρίσκει τα ανδροειδή έχει δημιουργήσει την ομάδα Blade Runner όπου με την βοήθεια του μηχανήματος Voight-Kampff, αναγνωρίζει – ξεχωρίζει τον πραγματικό άνθρωπο από τον συνθετικό. Ένα βιβλίο αριστούργημα πραγματικά και σημαντικός σταθμός στο Sci-Fi ,286 περίπου σελίδων – αναλόγως με την έκδοση – που σίγουρα θα το διαβάσετε με την μια και θα το ξανά διαβάσετε.

cvr9781451673265_9781451673265_hr

Fahrenheit 451 (Φαρενάιτ 451 η θερμοκρασία που καίγονται τα βιβλία)

Τι θα γινόταν εάν το σχέδιο λογοκρισίας του Τρίτου Ράιχ (κάψιμο των βιβλίων) γινόταν πραγματικότητα; Ο Ray Bradbury απαντάει μέσω του αριστουργήματός του των 158 σελίδων (πάλι ανάλογα με την έκδοση που θα πάρετε.Τι θα γινότανε εάν οι άνθρωποι επέτρεπαν σε έναν ισχυρό άνθρωπο να σκέφτεται αντί αυτού και να παίρνει όλες τις αποφάσεις για αυτόν. Αυτό είναι που ο Bradbury προσπαθεί να μας δείξει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε και να κρίνουμε. Σίγουρα σημαντικό διήγημα και μάλιστα με διαχρονική αξία.

We (Yevgeny Zamyatin) & 1984 (George Orwell)

Αυτά τα δυο βιβλία τα βάζω μαζί γιατί ακριβώς το ένα επηρέασε το άλλο. Συγκεκριμένα ο Yevgeny έγραψε το βιβλίο «We» το 1924 όπου αναφέρετε στην ζωή ενός ανθρώπου που αποκαλείται  πολίτης και ο μεγάλος οργανισμός που εργάζεται του απευθύνεται σαν αριθμός. Ακριβώς όπως και στο 1984 ο ήρωας, άρχισε σιγά, σιγά να αποκτά συνείδηση και αμφιβολίες για τον τρόπο ζωής του και ειδικά όταν ξεκίνησε να έχει έναν παράνομο για τον οργανισμό που υπηρετεί δεσμό, οι αμφιβολίες αυτές ενισχύονται. Ποιο συγκεκριμένα το 1984 βασίστηκε κατά πολύ στο We και σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε πριν προχωρήσετε στο 1984.

αρχείο λήψης (1)

Starship Troopers (Robert A. Heinlein)

Οι γνωστοί μας στρατιώτες του σύμπαντος ακριβώς όπως στην ταινία του 1997 του Paul Verhoeven αλλά στο 288 σελίδων βιβλίο του 1956 που αναφέρεται  στον γαλαξιακό πόλεμο της φασιστικά διοικούμενης Γης με τα ζουζούνια για την επιβίωση και κυριαρχία. Σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε και φυσικά εάν είστε τυχεροί να το βρείτε στα ελληνικά από τις εκδόσεις κάκτος και printa αλλιώς στην Αγγλική έκδοση μέσω διαδικτύου. Σίγουρα μια καλή επιλογή και σίγουρα πολύ μπροστά για την εποχή του και μιλάμε για μια εποχή όπου ο ρατσισμός και ο φασισμός ήταν σε έξαρση ειδικά στις Ηνωμένες πολιτείες.

350

Stranger in a Strange land – Ξένος σε ξένη χώρα (Robert A. Heinlein)

Σε αυτό το βιβλίο των 542 σελίδων του Heinlein, ο ήρωάς μας είναι ένας έφηβος ορφανός γήινος μεγαλωμένος στον Άρη .Ερχόμενος αντιμέτωπος με τον ρατσισμό του Άρη αποφασίζει να γυρίσει στην Γη έχοντας αποκτήσει παραψυχικές δυνάμεις με την βοήθεια των αρειανών. Ερχόμενος στην Γη αντιμετωπίζει άλλη μια παρόμοια κατάσταση με τον Άρη και προσπαθεί να προσαρμοστεί αλλά και να αποδείξει στους Γήινους ότι εάν αλλάξουν και γίνουν πιο συμπονετικοί και φιλάνθρωποι θα γίνουν και καλύτεροι και μάλιστα στην δεκαετία του 60’ (1961 βγήκε το βιβλίο). Ίσως από τα καλύτερα βιβλία σε προσωπικό επίπεδο πάντα Sci-Fi που έχω διαβάσει με τρομερή γραφή και πολύ ωραίο στόρι. Το βρίσκετε στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Αίολος.

Hitchhiker

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams)

Πιστεύω ότι δεν χρειάζονται συστάσεις για το εν λόγω βιβλίο καθώς μιλάμε καθαρά για ένα εγχειρίδιο επιβίωσης στον γαλαξία γεμάτο με παραδείγματα που εφαρμόζουν οι ήρωες του βιβλίου, ο Γήινος Arthur Dent και ο εξωγήινος Ford Perfect, όπου ο δεύτερος πήρε το όνομά του από το αυτοκίνητο Ford. Οι δυο τους έφυγαν δευτερόλεπτα πριν η Γη καταστραφεί και προσπαθούν να επιβιώσουν στο διάστημα με την βοήθεια του εγχειριδίου και μαζί με αυτούς μαθαίνουμε κι εμείς. Ένα must βιβλίο για να διαβάσουν οι φανατικοί του Sci-Fi.Γέλιο, έρωτας, μυστήριο κ.α. όλα μαζεμένα σε μια σειρά βιβλίων. Προσωπικά συμβουλεύω να πάρετε την συλλογή με όλα τα βιβλία στα Αγγλικά των 832 σελίδων γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν θα σταματήσετε να διαβάζετε.

αρχείο λήψης (2)

Hunger Games (Suzanne Collins)

Για όσους από εσάς έχουνε δει την ταινία δεν χρειάζονται συστάσεις για τους υπόλοιπους ξεκινήστε από εδώ. Η Γη έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και εκεί που κάποτε ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πλέον υπάρχει το κράτος του Panem που είναι χωρισμένο σε 12 τομείς ο καθένας κάνει ξεχωριστή  δουλειά (αγροτική παραγωγή, ρεύμα κλπ) και κάθε χρόνο κάθε τομέας δίνει ένα αγόρι και ένα κορίτσι για να δώσει μάχη σαν φόρο τιμής στο κράτος εναντίον των παιδιών των άλλων τομέων. Οι μάχες είναι μέχρι θανάτου και θυμίζει σε πολλά το Battle Royale (ίσως να επηρεάστηκε κιόλας από αυτό). Αποτελείται από τρία βιβλία των 400 σελίδων περίπου το καθένα. Εγώ προσωπικά δεν μπορούσα να σταματήσω μέχρι να τελειώσω και τα τρία βιβλία. Στα Ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ψυχογιός.

asv1-square-1536

Ready Player One (Αν είσαι έτοιμος πάτησε Enter)

Αν και πολύ πρόσφατο βιβλίο χρονολογικά (2011) έγινε σταθμός στον τομέα του Sci-Fi και ξεχωρίζει. 608 σελίδες με τα πάντα (αγάπη, ίντριγκα συνομωσίες κ.α.) δεν μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις. Γεμάτο νοσταλγικές στιγμές των παιδικών μας και εφηβικών για κάποιους χρόνων με πολύ ωραίο λόγο. Στα Ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Metro trilogy (2033 – 2034 – 2035)

Η απίστευτη μετά – αποκαλυπτική τριλογία (αν και θα ήθελα άλλο ένα) του Dmitry Glukhovsky που αναφέρεται στο μετά τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και το πως οι άνθρωποι προσπαθούν να επιζήσουν στο μετρό της Μόσχας. Τρομερή αφήγηση, ζωντανή γραφή και απίστευτη ροή των γεγονότων. Δεν σταματάς να το διαβάζεις ,δεν θες να τελειώσει και όταν τελειώσει θες κι άλλο. Εγώ προσωπικά σκέφτομαι να το ξαναδιαβάσω. Κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επίλογος

Ξέρω ότι πολύ θα μου πείτε ότι δεν έβαλα βιβλία όπως ο νευρομάντης , The man in the high castle κλπ αλλά όπως καταλαβαίνεται εάν το έκανα θα έπρεπε να γράψω βιβλίο. Σίγουρα στο μέλλον θα αναφερθώ εκτενέστερα σε συγγραφείς του Sci-Fi για να μαθαίνουμε την ιστορία του Sci-Fi αλλά για τώρα ελπίζω να σας έβαλα στη διαδικασία να πάρετε κάποια από αυτά τα βιβλία σε μια εξόρμησή σας ή στις επόμενες διακοπές σας.

Till next time Keep Reading……  

50s_sci-fi_brian_aldiss_equator

Διαβάστε ακόμα:

 

gif04

Advertisement

One thought on “Τα καλύτερα Sci-Fi Novels

  1. Η αλλιώς τα καλύτερα δυστοπικά μυθιστορήματα xD
    Το The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy θέλω τόσο πολύ να το βρω και να το διαβάσω (και να ακούσω τα ραδιοφωνικά επεισόδια και να δω την αποτυχημένη σειρά και… έμ νομίζω όλοι καταλάβαμε τι εννοώ!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s