Castle Rock

            Για τον Stephen King και τις σειρές βασισμένες σε βιβλία του, τα έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο με την ευκαιρία των Mist και MrMercedes. Ο πολυγραφότατος King είχε την τιμητική του σε άλλη μια σειρά που κυκλοφόρησε πρόσφατα, η οποία, όμως, δεν βασίζεται ακριβώς σε ένα βιβλίο του. Ο λόγος για το “Castle Rock”, του οποίου η πρώτη σαιζόν ολοκληρώνεται στις 12/9. Το Castle Rock είναι μια σειρά μυστηρίου με πολλά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, αλλά και αρκετές δόσεις παραφυσικού, όπως θα περίμενε κανείς από έργο του Stephen King.

          Το Castle Rock δεν είναι βασισμένο σε κάποιο βιβλίο του, αλλά στο «σύμπαν» που έχει δημιουργήσει, παίρνοντας χαρακτήρες, τοποθεσίες, θέματα και υλικά από πολλά βιβλία του. Τα υλικά από τα βιβλία συγκεντρώθηκαν, καθαρίστηκαν και ψήθηκαν μαζί στον φούρνο του CastleRock, της κωμόπολης δηλαδή του Maine, η οποία αποτελεί αγαπημένο σκηνικό του King για τις ιστορίες του. Στο τιμόνι ο –ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο & πάντα ξεκινάω τρομερά, μετά χαλάνε- J.J. Abrams, ο ίδιος ο Stephen King ως επιβλέπων τη σειρά και ένα cast με γνωστούς, καλούς ηθοποιούς (Andre HollandScott GlennMelanie Lynskey και άλλοι, αλλά και η Sissy Spacek, που έπαιζε την Κάρι, στην ομώνυμη ταινία!).

              Η υπόθεση, χωρίς spoiler, ξετυλίγεται σιγά-σιγά, καθώς η (βίαιη) αυτοκτονία του διευθυντή της φυλακής Shawshank (Ναι, καλά θυμάσαι το “Shawshank Redemption” ή «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ») φέρνει αλλαγή ηγεσίας και εκ νέου άνοιγμα ενός κλειστού τμήματος κελιών. Οι δύο φύλακες που πήγαν να ελέγξουν την χωρητικότητα αυτής της πτέρυγας, ανακαλύπτουν έναν αποστεωμένο έγκλειστο, που το μόνο που ψιθυρίζει είναι το όνομα Henry Deaver.

              Ο Henry Deaver είναι συνήγορος θανατοποινιτών, με παρελθόν πολύ ιδιαίτερο, αφού ως παιδί είχε εξαφανιστεί για 11 μέρες μέσα σε χιονοθύελλα, πριν ανακαλυφθεί από τον σερίφη Alan Pangborn (γνωστός από τα «Χρήσιμα Αντικείμενα» και το “The Dark Half”). Όχι μόνο επέστρεψε σώος, αλλά κατηγορήθηκε και για τον θάνατο του πατέρα του, ενώ ο ίδιος βρέθηκε στεγνός και χωρίς καμία γρατζουνιά ή ιδέα για το που ήταν. Η υπόθεση αρχίζει και γίνεται χιονοστιβάδα από το πρώτο κιόλας επεισόδιο και σταδιακά παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμα της.

                Η σειρά, όπως είναι αναμενόμενο, έχει εξαιρετική ατμόσφαιρα, η οποία σταδιακά «πνίγει» ακόμα περισσότερο τον θεατή. Το μεταφυσικό και υπερφυσικό στοιχείο είναι παρόντα, αλλά ακροβατούν με την λογική, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο τρομακτικά. Παρόλο που είναι γυρισμένη στη Μασαχουσέτη, κατορθώνει να σου δημιουργήσει την εικόνα ενός ζοφερού Maine, μιας περιοχής με οικονομικά προβλήματα και την παρακμή ορατή σε κτίρια και ανθρώπους. Οι άδειες βιτρίνες των καταστημάτων, τα παρηκμασμένα παλιά αρχοντικά, αλλά ακόμα και η παρουσία των ίδιων των ανθρώπων, δίνουν την εντύπωση μιας έρημης πόλης. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα της σκηνοθεσίας και φωτογραφίας είναι η συνεχής αίσθηση απειλής και το “προαίσθημα” ότι κάτι (κακό) πρόκειται να συμβεί.

Μουσική, σκηνοθεσία, ηθοποιία βοηθούν στη δημιουργία ατμόσφαιρας και έντασης, χωρίς jump scares και άλλα τέτοια τερτίπια. Οι (γνωστοί) ηθοποιοί που παίζουν σε συνδυασμό με το καλό παίξιμο τους απογειώνουν τη σειρά. Θα δεις αρκετούς ηθοποιούς που έχεις ξανασυναντήσει σε άλλες σειρές και ταινίες, σε πολλές περιπτώσεις ψάχνοντας που τους έχεις δει, σε κόντρα ρόλους από αυτούς που τους θυμάσαι, αλλά εξίσου καλούς (hint: γκουχ Two and a half men γκουχ).

Το πνεύμα των βιβλίων του Stephen King είναι παρόν, η ατμόσφαιρα ίδια σαν να κάνεις βόλτα στο Derry ή κάποια γειτονική πόλη και ονόματα και χαρακτήρες θα σου φανούν οικεία ή θα σου χτυπήσουν κάποιο καμπανάκι.

Μουσική, σκηνοθεσία, ηθοποιία βοηθούν στη δημιουργία ατμόσφαιρας και έντασης, χωρίς jump scares και άλλα τέτοια τερτίπια. Οι (γνωστοί) ηθοποιοί που παίζουν σε συνδυασμό με το καλό παίξιμο τους απογειώνουν τη σειρά. Θα δεις αρκετούς ηθοποιούς που έχεις ξανασυναντήσει σε άλλες σειρές και ταινίες, σε πολλές περιπτώσεις ψάχνοντας που τους έχεις δει, σε κόντρα ρόλους από αυτούς που τους θυμάσαι, αλλά εξίσου καλούς (hint: Two and a half men).

Το πνεύμα των βιβλίων του Stephen King είναι παρόν, η ατμόσφαιρα ίδια σαν να κάνεις βόλτα στο Derry ή κάποια γειτονική πόλη και ονόματα και χαρακτήρες θα σου φανούν οικεία ή θα σου χτυπήσουν κάποιο καμπανάκι. Είναι μια σειρά τρόμου; Προφανώς και όχι. Είναι μια σειρά «μυστηρίου»/θρίλερ με έντονα όλα εκείνα τα στοιχεία που βρίσκεις (και αγαπάς) στον Stephen King. Αν θες, είναι ένα Twin Peaks με το στοιχείο του υπερφυσικού να ρίχνει τη σκιά του σαν βράχος.

Οι fans του Stephen King θα σπεύσουν ή έχουν ήδη σπεύσει και περιμένουν (περιμένουμε) τα δύο επεισόδια που θα κλείσουν τον πρώτο κύκλο. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Μπορεί να δει κάποιος τη σειρά που έχει δει το Αυτό και έχει διαβάσει και το Salem’s Lot πχ και τίποτα άλλο; Ναι. Το Castle Rock προφανώς και είναι ένας φόρος τιμής στο σύμπαν του Stephen King, προφανώς και σου κλείνει το μάτι με πολλές αναφορές και Easter Eggs, αλλά κατά τα άλλα είναι μια κανονική σειρά (όσο κανονική είναι μια σειρά του King). Το Castle Rock είναι μια πάρα πολύ καλή σειρά, με εξαιρετικούς ηθοποιούς, καλογυρισμένη, τρομερή ατμόσφαιρα, μυστήριο και αυτή τη γλυκιά ανατριχίλα που προκαλούν τα βιβλία του King. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε fans του έργου του Stephen King, αλλά και τους λάτρεις μιας καλής ιστορίας μυστηρίου με υπερφυσικές προεκτάσεις.

gif03

Διαβάστε ακόμα:

 

5 thoughts on “Castle Rock

    1. Αξίζει πολύ! Αν είσαι και fan του King, θα την απολαύσεις περισσότερο! Περιμένω γνώμη ε;

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s