Ταινίες που χρειάζονται reboot

Το reboot ή αλλιώς η δημιουργία μίας παλιάς ταινίας με πιο μοντέρνα προσέγγιση υπήρχε από την αρχή του κινηματογράφου. Ταινίες κυρίως horror περιεχομένου όπως τα περίφημα Dracula, Frankenstein, The Mummy και άλλα είχαν μεταφερθεί ήδη αρκετές φορές στην μεγάλη οθόνη μέχρι την δεκαετία του 60. Διαφορετικοί ηθοποιοί ενσάρκωναν τους κεντρικούς χαρακτήρες και η προσέγγιση άλλαζε ανάλογα την εποχή που γυριζόταν.

Πολλές κλασσικές ταινίες της δεκαετίας του 70, του 80 και του 90 αποτελούν reboot παλιότερων ταινίων που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το The Thing του John Carpenter, το οποίο αποτελεί reboot του The Thing from Outer Space και το The Fly του David Cronenberg που είναι επανεκτέλεση της ομώνυμης ταινίας του 1958 με τον αξέχαστο Vincent Price.

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τα reboot άρχισαν να κατακλύουν την μεγάλη οθόνη μέχρι να φτάσουμε σήμερα όπου ένα μεγάλο ποσοστό των εμπορικών ταινιών και όχι μόνο, αποτελούν reboot ή remake. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι κακό, καθώς τα studio αποφασίζουν να γυρίσουν κλασσικούς τίτλους ταινιών σε ένα μοντέρνο πλαίσιο με στόχο το εύκολο κέρδος που θα τους αποφέρει η απήχηση της ταινίας στην ποπ κουλτούρα.

Έτσι έχουμε έναν συρφετό από reboot ταινιών που όμως στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν να γυριστούν ξανά ή η επαναπροσέγγιση τους ήταν τελείως αποτυχημένη. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα όπως το Robocop του 2014, το οποίο παρά τις καλές προθέσεις του, δεν μπόρεσε να αγγίξει καν το επίπεδο της πρώτης ταινίας του Paul Verhoeven.

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των reboot που προβάλλονται κάθε χρόνο, η πλειονότητα των φίλων του κινηματογράφου βλέπει με κακό μάτι κάθε αντίστοιχη προσπάθεια εντελώς δικαιολογημένα.

Παρ’ όλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι τα reboot είναι κακά και δεν θα έπρεπε να έχουν λόγο ύπαρξης. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα reboot ταινιών, οι οποίες στέκονται καλύτερα από τις πρωτότυπες και αποτελούν περιπτώσεις όπου η επανεκτέλεση της ταινίας ήταν η σωστότερη επίλογη. The Thing, The Fly, Scarface, The Departed και άλλες που πατώντας στην ιδέα των πρωτότυπων ταινιών τους έδωσαν αυτό που χρειάζονταν για να μείνουν στην ιστορία.

Μέσα στο ρεύμα των reboots και των remakes το Geek Cultura προτείνει ταινίες που θα είχαν ανάγκη από έναν νέο προσανατολισμό.

Escape from New York

b4b67fe9b7ab6fad744831fe640d47b8

Το 1997 η κυβέρνηση, εξαιτίας του τεράστιου ποσοστού εγκληματικότητας αποφασίζει να μετατρέψει την πόλη της Νέας Υόρκης σε μία τεράστια φυλακή με τις συμμορίες να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους στους δρόμους. Έπειτα από την πτώση του Air Force One στην πόλη – φυλακή, η κυβέρνηση αναθέτει στον Snake Plissken, έναν κατάδικο βετεράνο στρατιωτικό την διάσωση του πρoέδρου.

Ο Carpenter στο απώγειο της δημιουργικότητας του σκηνοθετεί μία από τις πιο υποτιμημένες ταινίες δράσης των 80ς και χαρίζει στο geek κοινό ενάν εμβληματικό αντιήρωα στο πρόσωπο του Kurt Russell.  Η ταινία ακολουθήθηκε από ένα sequel με τίτλο Escape from LA, το οποίο δυστυχώς ήταν κάκιστο και ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στην εγκαθίδρυση μίας κερδοφόρας σειράς ταινιών.

Ευτυχώς όμως η ιδέα της ταινίας παραμένει διαχρονική και επίκαιρη. Το Escape from New York θα μπορούσε άνετα να μεταφερθεί στην σύγχρονη εποχή και να αποτελέσει, πέρα από μία action ταινία, ένα αιχμηρό πολιτικό σχόλιο για την Αμερική του Τραμπ. Με σύμμαχο τα ποιοτικότερα οπτικά εφέ και τον Kurt Russell να επιστρέφει σε έναν ρόλο φόρο τιμής, το Escape from New York έχει όλες τις βάσεις για μία δυνατή ταινία και, γιατί όχι, ένα πετυχημένο franchise.

Highlander

71eb9b493a7917b051676858b03c5658

Όσοι γεννηθήκαμε την δεκαετία του 80 γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι ο Highlander. Πέρα από την πετυχημένη πρώτη ταινία, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στις τηλεοράσεις μας και την ομότιτλη σειρά.

Για τους πιο νέους η ιστορία του Highlander αφορά μία μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι είναι αθάνατοι και ο σκόπος τους είναι να μείνει ένας ζωντανός, ώστε να εκπληρώσει έναν ανώτερο σκοπό που θα σώσει την ανθρωπότητα. Ο μόνος τρόπος για να εξουδετερώσουν ο ένας τον άλλο είναι μέσω του αποκεφαλισμού με την χρήση σπαθιών.

Το Highlander κυκλοφόρησε το 1986 και έκανε μεγάλη επιτυχία όπου κι αν προβλήθηκε. Η συνέχεια δυστυχώς δεν ήταν το ίδιο καλή με το Highlander II να θεωρείται ένα από τα χειρότερα sequel όλων των εποχών – όχι άδικα – και τις άλλες δύο συνέχειες να μην καταφέρνουν να επαναφέρουν το franchise. Η σειρά κράτησε το ενδιαφέρον για τον χαρακτήρα για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να τελειώσει και έκτοτε το Highlander έχει μείνει στον πάγο.

Κατά καιρούς έχουν διαδοθεί φήμες για αναβίωση του franchise με μεγάλα ονόματα όπως αυτά των Tom Cruise και Ryan Reynolds, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάτι επίσημο. Η βασική ιδέα του Highlander έχει όλα τα φόντα για την δημιουργία μίας σειράς ταινιών φαντασίας προσαρμοσμένης στα νέα δεδομένα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ώστε να προσεγγίσει το νεότερο κοινό και να γεμίσει τους παλαιότερους με νοσταλγία.

 The League of Extraordinary Gentlemen

2a235e0149f16e8a6fc7764c95032106

Το League of Extraordinary Gentlemen είναι κόμικ των Alan Moore και Kevin O’ Neill που κυκλοφόρησε το 1999 και θεωρείται από τις καλύτερες δουλειές του ιδιόρρυθμου κομίστα. Η ιστορία αφορά κλασσικούς ήρωες της βικτωριανής λογοτεχνίας όπως τους Captain Nemo, Dr Jekyll, Allan Quatermain, Invisible Man και άλλους, στους οποίους οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναθέτουν να φέρουν εις πέρας αποστολές μεταφυσικού χαρακτήρα.

Η επιτυχία της σειράς κόμικ οδήγησε σε κινηματογραφική μεταφορά το 2003, με τον Sean Connery στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία όμως κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.

Η ταινία απέτυχε να μεταφέρει το πνεύμα του κόμικ στην μεγάλη οθόνη και αποδείχτηκε άλλη μία ξεπέτα, με το κοινό και τους κριτικούς να την κατακεραυνώνουν. Στην εποχή όμως των reboot και των συνεχών comic μεταφορών στο σινεμά, το League of Extraordinary Gentlemen αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία, την οποία αν εκμεταλλευτεί σωστά το Hollywood, μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός διαφορετικού υπερηρωικού franchise.

Constantine

33af687809b9a5760e4eb99916fdb77d

Άλλος ένας χαρακτήρας βγαλμένος από την φαντασία του Alan Moore, ο John Constantine, o ντετέκτιβ που αναλαμβάνει μεταφυσικές υποθέσεις, έχει ήδη μεταφερθεί στον κινηματογράφο το 2005, με τον Keanu Reeves στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία δεν ήταν κακή, παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να αποτυπώσει σωστά το ύφος του χαρακτήρα και την νοσηρή ατμόσφαιρα του κόμικ στην μεγάλη οθόνη. Οι περιπέτειές του μεταφέρθηκαν και στην μικρή οθόνη, με τον Matt Ryan να είναι απόλυτα ταιριαστός ως Constantine αλλά η σειρά δυστυχώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, με αποτέλεσμα την διακοπή της μετά το πέρας της πρώτης σεζόν.

Πλέον ο Constantine του Matt Ryan συμμετέχει στο τηλεοπτικό σύμπαν της DC, γνωστό και ως Arrowverse, με guest εμφανίση στο Arrow και έναν πιο ενεργό ρόλο στο Legends of Tomorrow. Επίσης έχει χαρίσει την φωνή του στον ήρωα στo animation Justice League Dark.

Σε αυτή την περίοδο όπου ο χαρακτήρας έχει μία σχετική δημοφιλία, μία ταινία Constantine θα ήταν μία πολύ καλή κίνηση. Βασικές προϋποθέσεις για να πετύχει θα ήταν να αγκαλιάσει το horror στοιχείο και την βία για την οποία διακρίνονται οι ιστορίες του και κατά προτίμηση να αποφύγει την παγίδα της συμμετοχής σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν, καθώς θα υπάρξουν περιορισμοί, οι οποίοι σίγουρα θα υποβαθμίσουν την όποια προσπάθεια. Μία horror υπερηρωική ταινία θα έδινε νέα πνοή στο comic σινεμά και ο καταλληλότερος χαρακτήρας γι αυτό είναι ο John Constantine.

Excalibur 

5a73f84e149dd0d73624a3c214b7c161

Το έπος του John Boorman δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι σίγουρα η καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του μύθου του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών του και καμία από τις επόμενες εκδοχές δεν κατόρθωσε να πλησιάσει το μεγαλείο της.

Η ταινία διακρίνεται για την καταπληκτική ατμόσφαιρά της, δυστυχώς όμως στον τομέα των οπτικών εφέ δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει ωριμάσει καλά. Μία επανεκτέλεση της ταινίας με καλύτερο budget και διατήρηση του ύφους της πρωτότυπης, θα ήταν η ιδανική συνταγή για καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.

Με το Game of Thrones να οδεύει στο τέλος του, το κοινό σίγουρα θα αναζητήσει το νέο έπος φαντασίας που θα το καθηλώσει και η διαχρονική ιστορία των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης έχει όλα τα προσόντα για να αναλάβει τον ρόλο αυτό, αρκεί να αποφύγει προσεγγίσεις τύπου King Arthur: Legend of the Sword.

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s