Βιβλιοπαρουσίαση: Κρύο Χώμα, του Adrian McKinty

Πρώτη ελληνική εμφάνιση για τον Αστυνόμο Σον Ντάφι του Adrian McKinty και τι εμφάνιση! Ο τόπος και ο χρόνος είναι η Β. Ιρλανδία του 1981, δηλαδή ένα καζάνι που βράζει. Καθολικοί, Προτεστάντες, IRA, θάνατοι απεργών πείνας, καθημερινές συγκρούσεις με την αστυνομία και πολλά άλλα γεγονότα, όπως ο γάμος του Κάρολου με την Νταϊάνα ή η απόπιερα δολοφονίας του Πάπα, συνθέτουν το παρασκήνιο της ιστορίας, ενώ στο προσκήνιο παρακολουθούμε τις έρευνες για τον φόνο δύο ομοφυλόφιλων ανδρών.

Ακόμα κι αν η όλη ιστορία δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα, τόσο από ιστορικής άποψης όσο και από αστυνομικής, ο Αστυνόμος Σον Ντάφι θα με έκανε να διαβάσω το βιβλίο. Ειρωνικός, κυνικός, έξυπνος, με χιούμορ και τρομερές ατάκες, χωρίς τις «αμαρτωλές» συνήθειες άλλων συναδέλφων του (αλκοολισμός κλπ) παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι και τον πάει στην αγαπημένη του pub για μια Guinness ή (και) ένα Jura. Τα ιστορικά γεγονότα που περιγράφονται είναι αληθινά και βιώνεις μαζί με τον πρωταγωνιστή το άγχος του κάθε φορά που σκύβει κάτω από την BMW του για να δει αν υπάρχει κάποια βόμβα. Καθολικός στο προτεσταντικό Καρικφέργκους, απόφοιτος πανεπιστημίου (Ψυχολόγος) σε ένα σώμα αστυνομικών που με το ζόρι έχει τελειώσει το σχολείο, ο Ντάφι αποτελεί από μόνος του μια αντίθεση. Ο πρωταγωνιστής, αν και καθολικός, κρίνει τα κακώς κείμενα όλων των θρησκειών, σκεπτόμενος πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως θρήσκος.

Οι φόνοι ειδεχθείς και παράξενοι, στοχεύουν ομοφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι βρίσκονται με κομμένα χέρια και διάφορα άλλα, χωρίς να αποκαλύπτουμε την πλοκή. Τα ελικόπτερα που πετάνε, οι συγκρούσεις των αστυνομικών με τους διαδηλωτές, οι μολότοφ, οι παραστρατιωτικοί και το εμπόλεμο κλίμα εντείνουν την ένταση και δημιουργούν ένα πολύ αληθοφανές σκηνικό. Το γκρίζο βροχερό τοπίο με τις οδομαχίες «φωτίζεται» από τις εικόνες του βασιλικού γάμου, με τον συγγραφέα να κάνει πολιτικά και κοινωνικά σχόλια με έξυπνες εικόνες.

Δεν υπάρχει σελίδα που να μην δείχνει την ένταση στους δρόμους, ενώ το βιβλίο είναι ποτισμένο με την μυρωδιά της κηροζίνης, της πυρίτιδας και του πετρελαίου. Στο αστυνομικό κομμάτι, αυτό που φαίνεται αρχικά ως μια δολοφονία «καρφιού» της αστυνομίας, σύντομα αποδεικνύεται κάτι τελείως διαφορετικό που από όπου κι αν το πιάσει ο πρωταγωνιστής, δεν καταφέρνει να προχωρήσει. Οι λέξεις “serial killer” αρχίζουν και φωτίζουν επιδεικτικά, αλλά μιλάμε για την Β. Ιρλανδία διάολε, που «δεν ήταν μέρος για σίριαλ κίλερ. Αν ήθελες να σκοτώσεις κόσμο έμπαινες σε μια παραστρατιωτική ομάδα και εκτόνωνες εκεί την ψυχοπάθειά σου».

Το μορφωτικό επίπεδο του πρωταγωνιστή επιτρέπει στον συγγραφέα να χρησιμοποιήσει στοιχεία από την ελληνική μυθολογία, την όπερα, να αποτίνει φόρο τιμής σε άλλους αγαπημένους νουάρ ήρωες και να κάνει ερωτήσεις υπαρξιακού χαρακτήρα και όλα αυτά κρατώντας παράλληλα την αγωνία στα ύψη. Ο αστυνόμος ακούει πολλή και καλή μουσική, πίνει vodka gimlet, ερωτεύεται και μας μεταφέρει σε πρώτο πρόσωπο την εικόνα μιας πόλης με κρύο, λάσπες και κάπνα από τα τζάκια.

Απόλαυσα το βιβλίο και επέστρεφα σε αυτό με κάθε ευκαιρία για να το τελειώσω σχεδόν σε δυο μέρες. Το «Κρύο χώμα» είναι το πρώτο βιβλίο του Adrian McKinty με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Σον Ντάφι, ενώ μας περιμένουν άλλα 6 με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Αγαπητές εκδόσεις ΟΞΥ, νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσετε ήδη τις ενέργειες για τα επόμενα της σειράς. Μια αστυνομική ιστορία με φόντο ιστορικά γεγονότα και μια ταραγμένη περίοδο, γραμμένη με αιχμηρούς διαλόγους, χιούμορ, κυνισμό και πολύ ενδιαφέρον. Οι ζωντανές περιγραφές των καταστάσεων σε συνδυασμό με τις έξυπνες εισαγωγές ιστορικών γεγονότων, χωρίς να γίνεται καν βαρετό και η αστυνομική έρευνα των φόνων, το κάνουν ιδιαίτερο και άκρως εθιστικό. Από μένα πολλές ψήφοι υπέρ για ένα από τα καλύτερα αστυνομικά-νουάρ που διάβασα τελευταία.

Το Κρύο Χώμα είναι σχεδόν 400 σελίδες και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ.

gif04

Διαβάστε ακόμα: 

 

 

One thought on “Βιβλιοπαρουσίαση: Κρύο Χώμα, του Adrian McKinty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s