Πόσο γρήγορο είναι πραγματικά το Millennium Falcon;

 

Το Millennium Falcon είναι το πιο cool διαστημόπλοιο σε όλο το sci-fi-dom, και είναι επίσης ένα από τα ταχύτερα – μετά από το TARDIS και το Heart of Gold, φυσικά. Ωστόσο δεν έχουμε ιδέα πόσο γρήγορο μπορεί πραγματικά να είναι. Ψάξαμε μερικούς αριθμούς και εδώ είναι το αποτέλεσμα.

Στην πρώτη ταινία Star Wars, ο Han Solo ισχυρίζεται ότι το Millennium Falcon έκανε το Kessel Run σε “λιγότερο από δώδεκα parsecs. Αυτό που ο Han, ή πιο σωστά, ο George Lucas δεν συνειδητοποιεί είναι ότι ένα parsec δεν είναι μονάδα χρόνου, αλλά απόστασης. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ένα parsec είναι ίσο με 3,26 έτη φωτός, το οποίο είναι επίσης μια μονάδα απόστασης και όχι χρόνου. Εάν τα 3,26 έτη φωτός είναι πολύ αλλόκοτα σαν ιδέα, είναι ίσο με 19 τρισεκατομμύρια μίλια, ή 31 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυτό είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια φορές την απόσταση από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο.

Τώρα, στο επεκτεινόμενο σύμπαν του Star Wars, αυτή η μέτρηση του χρόνου εξακολουθεί να μετράει για το πόσο γρήγορο είναι το Millennium Falcon. Σύμφωνα με την λογοτεχνία του Star Wars, το Kessel Run είναι μια “διαδρομή που χρησιμοποιούνταν από λαθρεμπόρους“, όπως ο Han. Και προφανώς, υπάρχει μια μαύρη τρύπα κάπου σε αυτή τη διαδρομή. Πώς λοιπόν τα 12 parsecs το κάνουν γρήγορο; Ο Han μπόρεσε να κάνει μια συντόμευση κατά μήκος αυτής της διαδρομής, ουσιαστικά πλησιάζοντας πολύ κοντά στη μαύρη τρύπα χωρίς να τον “τραβήξει”. Έτσι ο Han δεν μιλούσε αναγκαστικά για την ταχύτητα του Falcon, αλλά το πόσο καλά μπορεί να πλοηγήσει. Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι αλήθεια και να ακούγεται εντυπωσιακό, υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν στο Star Wars, εκτός αν χάσαμε κάτι σε χιλιάδες φορές που το έχουμε παρακολουθήσει.

Ο Han αναφέρει επίσης ότι το Millennium Falcon μπορεί να φτάσει “0,5 μπροστά από την ταχύτητα του φωτός“. Παραδεχόμαστε ότι ακούγεται εντυπωσιακό γιατί υπονοεί ότι το Millennium Falcon είναι σε θέση να ταξιδεύει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός, κάτι που το κάνει. Όπως φαίνεται το Falcon μπορεί να πετάξει 1,5 φορές την ταχύτητα του φωτός, η οποία θα ήταν 279,000 μίλια ανά δευτερόλεπτο. Αλλά αυτό δεν διευκρινίζεται ποτέ σε καμία από τις ταινίες.

Για να υπολογίσουμε την ταχύτητα του Millennium Falcon, θα πρέπει να δούμε μερικά από τα δρομολόγια που κάνει στις ταινίες. Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο γιατί στην αρχική τριλογία, το Millennium Falcon σπάνια πετάει οπουδήποτε κατευθείαν. Στην ταινία The Empire Strikes Back, πηγαίνει από τον πλανήτη Hoth στον πλανήτη Bespin μέσω ενός πεδίου αστεροειδών. Στην Return of the Jedi, πηγαίνει από τον Tatooine στον Endor μέσω της μυστικής βάσης των ανταρτών και αυτή η θέση δεν αποκαλύπτεται ποτέ γιατί η αυτοκρατορία θα μπορούσε να ανακαλύψει πού βρίσκονται και να την εξαφανίσει και τότε οι Bothans θα πέθαιναν για το τίποτα . Έτσι οι καλύτερες πηγές που έχουμε για να καθορίσουμε την ταχύτητα του Millennium Falcon είναι στην ταινία A New Hope, όταν ο Luke, ο Han και όλοι οι άλλοι ταξιδεύουν από τον Tatooine στο πρώτο Death Star, στο σημέιο όπου ήταν ο Alderaan, για να σώσουν την Leia.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές εκεί έξω, το μέγεθος του πολύ μακρινού γαλαξία στον οποίο συμβαίνουν οι ιστορίες του Star Wars λέγεται ότι είναι περίπου 120.000 έτη φωτός από την μια πλευρά στην άλλη. Ο πλανήτης Tatooine βρίσκεται στο εξωτερικό χείλος αυτού του γαλαξία, στην πιο μακρινή άκρη του, μακριά από το φωτεινό του κέντρο. Αυτό υπολογίζεται σε περίπου 43.000 έτη φωτός από τον γαλαξιακό πυρήνα, το νεκρό σημείο του γαλαξία. Ο Alderaan ήταν – και το Death Star – στην περιοχή όπου βρίσκονται οι πυρήνες των κόσμων. Αυτό είναι προς το κέντρο του γαλαξία, το οποίο λέγεται ότι είναι λιγότερο από 5.000 έτη φωτός από το νεκρό σημείο του γαλαξία. Αλλά θα πούμε 5.000. Έτσι, οι δύο πλανήτες είναι περίπου 38.000 έτη φωτός μακριά ο ένας από τον άλλο, πάνω – κάτω μερικές χιλιάδες έτη φωτός.

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται το Falcon να κάνει το ταξίδι. Ανάλογα λέγεται ότι μπορεί να είναι οτιδήποτε, από 2 ώρες έως 2 ημέρες. Πρώτα απ ‘όλα, οι δύο μέρες μοιάζουν πάρα πολύ για να προλάβουν μια διάσωση. Η Leia θα ήταν πιθανώς νεκρή τη στιγμή που ο Luke και όλοι οι άλλοι πήγαν εκεί για να την σώσουν. Αλλά από την άλλη πλευρά, δύο ώρες φαίνονται λίγο πολύ γρήγορα για να φτάσουν εκεί, ακόμα και για μια ταινία που έχει διάρκεια δύο ωρών. Και οι δύο ώρες μπορεί να είναι λάθος, αν και είναι κατανοητό. Στην ταινία, ο Han λέει, “Θα πρέπει να είμαστε στο Alderaan σε περίπου 0.200 ώρες“. Δεν δίνει το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσουν εκεί. Δίνει τον χρόνο προορισμού σε στρατιωτικό χρόνο. Αυτός θέτει την ώρα άφιξής τους στις 2 το πρωί. Όταν φεύγουν από τον Tatooine, το κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι την νύχτα. Ξέρουμε ότι είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή η ταινία αποδεικνύει ότι ο Tatooine έχει νύχτα, με τον Luke να βλέπει τους δίδυμους ήλιους του πλανήτη. Τώρα δεν ξέρουμε ακριβώς πότε φεύγουν, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν είναι νωρίς το πρωί. Επιπλέον, η Mos Eisley Cantina πιθανώς δεν ανοίγει τόσο νωρίς. Μια ασφαλής εικασία είναι ίσως κάπου μεταξύ του μεσημεριού και τις 2 μ.μ. Αυτό σημαίνει ότι ήταν μια διαδρομή δώδεκα έως δεκατεσσάρων ωρών από τον Tatooine στο Death Star.

Έτσι, αν το Millennium Falcon ταξίδεψε 38.000 έτη φωτός σε 12 ώρες, αυτό σημαίνει ότι πετάει περίπου 3.167 έτη φωτός ανά ώρα. Εάν έκανε το ταξίδι μέσα σε 14 ώρες, τότε μπορεί να πετάξει περίπου 2.714 έτη φωτός ανά ώρα. Ως εκ τούτου, πετάει κάπου μεταξύ ή κοντά στις δύο αυτές ταχύτητες. Φυσικά, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν έχουμε λάβει υπόψη, όπως το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν μένουν μόνο σε ένα μέρος όλη την ώρα. Περνούν γύρω από τους ήλιους και αυτοί οι ήλιοι περιστρέφονται γύρω από τον γαλαξία και οι γαλαξίες γυρίζουν, έτσι οι πλανήτες κινούνται συνεχώς. Επίσης, μερικές από τις πληροφορίες που χρησιμοποιήσαμε προέρχονται από τις εκτεταμένες πηγές του σύμπαντος, όχι από τις ταινίες, επομένως είναι αμφισβητήσιμες πληροφορίες. Επίσης, όταν η Disney εξαγόρασε την Lucasfilm το 2012, θεώρησε αρκετά σημαντικό μέρος του υλικού του εκτεταμένου σύμπαντος ως μη κανονικό. Έτσι θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε με εντελώς λανθασμένους αριθμούς. Αλλά μέχρι να εμφανιστεί ο George Lucas και να δώσει μια επίσημη ταχύτητα για το Millennium Falcon, μπορούμε να πούμε ότι είναι: 2.714 έτη φωτός ανά ώρα. Φυσικά, θα μπορούσε πιθανότατα να το αρνηθεί αυτό είκοσι χρόνια μετά με ένα άλλο prequel.

Διαβάστε ακόμα:

 

gif04

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s