Τα «Πηγάδια της Κολάσεως» είναι η απομάκρυνση του Graham Masterton από τον χώρο του αστυνομικού / μυστηρίου και η πολυπόθητη επιστροφή του στο σπίτι του, την λογοτεχνία τρόμου. Η «Πορφυρή Χήρα» και οι «Πληγωμένοι Άγγελοι» μας έδειξαν μια διαφορετική πτυχή του, εξίσου γκροτέσκα και αξιόλογη, αλλά σίγουρα η επιστροφή στον τρόμο με χαροποίησε ιδιαίτερα. Οι εκδόσεις ΟΞΥ έφεραν και στην Ελλάδα ένα από τα πρώτα έργα του, τα «Πηγάδια της Κολάσεως».
Το βιβλίο έχει ως μακρινό σημείο αναφοράς το «Χρώμα από το Διάστημα» του Μεγάλου H.P. Lovecraft. Αυτό για τους γνωρίζοντες σημαίνει ένα πράγμα: Πλοκάμια, αρχαίους θεούς και άλλα τέτοια όμορφα. H ιστορία εξελίσσεται στο Νιού Μίλφορντ στο Κονέκτικατ, το οποίο είναι μια από αυτές τις ήσυχες αμερικάνικες πόλεις που οι πάντες γνωρίζονται μεταξύ τους, όλοι οδηγούν κάτι τερατώδη αυτοκίνητα, πίνουν bourbon και moonshine («σπιτικό» αλκοόλ) και νομίζω ότι την έχετε σχηματίσει την εικόνα. Πρωταγωνιστής είναι ο Μέισον Πέρκινς, ο υδραυλικός της πόλης, ο οποίος παράτησε το επάγγελμα του ψυχολόγου. Η ιστορία του βιβλίου ξεκινάει όταν ο Μέισον καλείται από μια οικογένεια να ελέγξει το νερό του πηγαδιού τους, καθώς έχει κίτρινο χρώμα και μυρωδιά ψαριών σε αποσύνθεση. Ο Μέισον πηγαίνει το δείγμα νερού στον τοπικό χημικό, τον Νταν Κερκ και αυτά που θα δουν θα φανούν απίστευτα αρχικά.
Ο φαινομενικά αδύνατος θάνατος από πνιγμό με νερό στον δεύτερο όροφο ενός σπιτιού, αλλά και τα περίεργα ευρήματα εκεί, δείχνουν ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του Νιού Μίλφορντ. Όχι μόνο σάπιο, αλλά και αρκετά αρχέγονο μάλλον. Η παρουσία της γραφής του Lovecraft είναι διάχυτη, αλλά με έναν διαφορετικό, πιο “ ‘80s b-movie” τρόπο. Αυτό δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, ίσα-ίσα δίνει έναν γρήγορο, κινηματογραφικό ρυθμό στο βιβλίο και επιτρέπει ατάκες στους πρωταγωνιστές, που έχουν αρκετή δόση χιούμορ. Ο τρόμος και οι εικόνες φρίκης είναι παρούσες, όπως θα περίμενε κανείς από ένα βιβλίο του Masterton και όσο κι αν η υπόθεση θα φάνταζε «παιδιάστικη» (φολιδωτά πλάσματα με δαγκάνες καβουριών), πιστέψτε με, απέχει κατά πολύ. Τα Πηγάδια της Κολάσεως είναι αυτό που πρέπει να είναι: Τρομακτικό, μα κυρίως διασκεδαστικό! Από τα βιβλία που διαβάζεις και θες να δεις που θα καταλήξουν, αλλά με κάθε σελίδα στενοχωριέσαι και λίγο γιατί φτάνεις προς το τέλος.
Ο Masterton εντάσσει στην πλοκή αρκετούς γνωστούς «μύθους», αλλά αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο που γίνονται πειστικοί και σκέφτεσαι ότι θα μπορούσε να ίσχυε. Δεν θέλω να κάνω κάποιο spoil σχετικά με αυτούς, αλλά νομίζω ότι είναι εξαιρετικά αφομοιωμένοι στο βιβλίο. Ο τρόπος γραφής του Masterton δημιουργεί εύκολα εικόνες και οι σκηνές δράσης είναι γρήγορες, βίαιες, έχουν αγωνία και όλο αυτό το φαντάζεσαι εύκολα σε ταινία. Άλλωστε ο Masterton το κάνει αυτό εξαιρετικά και ίσως γι’ αυτό δεν έχουμε δει πολλά βιβλία του σε ταινίες. Είναι ήδη ταινίες.
Εν κατακλείδι, μιλάμε για ένα κλασικό βιβλίο Graham Masterton, με λίγες περισσότερες δόσεις χιούμορ από ό, τι συνήθως. Ο βασικός πρωταγωνιστής είναι πολύ συμπαθητικός, η πλοκή απολαυστική με έναν ωραίο, ανατριχιαστικό τρόπο και η μυθολογία Κθούλου που είναι διάσπαρτη στο βιβλίο είναι γνωστή κι αγαπημένη. Οι fans του Masterton σπεύσατε, για τους υπόλοιπους είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με την ανεξάντλητη φαντασία αυτού του αγαπημένου συγγραφέα.
Το βιβλίο «Τα Πηγάδια της Κολάσεως» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΟΞΥ.
Διαβάστε ακόμα:
- Κάντε like στην σελίδα του Geek Cultura στο facebook για να βλέπετε πρώτοι τα νέα, τους διαγωνισμούς και τα αφιερώματα
- Cartoon τηλεοπτικές σειρές μόνο για ενήλικες!
- Οι κορυφαίες σειρές τρόμου που πρέπει να δείτε!
- Guilty Pleasure τηλεοπτικές σειρές
- Οι ταινίες που πρέπει να γίνουν reboot άμεσα!
- Το μέλλον που μας επιφυλάσσει το DC Extended Universe δείχνει… εντυπωσιακό!
- Οι χειρότερες superhero ταινίες από το 2000 και μετά
- Σκοτώνουν τις σειρές όταν γεράσουν;
- Τότε VS Τώρα: Τα αστέρια του σινεμά στα 80s
- Οι 80s ταινίες που αγαπήσαμε όσο λίγες (Μέρος Ά)
- Οι 80s ταινίες που αγαπήσαμε όσο λίγες (Μέρος ΄Β)
- Τηλεοπτικές σειρές των 80’s που άφησαν εποχή
One thought on “Βιβλιοπαρουσίαση: Τα Πηγάδια της Κολάσεως, του Graham Masterton”