Tom Clancy’s Jack Ryan: Δράση και ένταση εναντίων του νέου… Μπιν Λάντεν

 

Είναι κάποιες στιγμές που έχεις τελειώσει κάποια σειρά, περιμένεις να βγει νέα σεζόν από άλλες σειρές που περιμένεις διακαώς και τότε, σχεδόν από το πουθενά, πέφτεις πάνω σε μία σειρά που μπορεί να μην σε εντυπωσιάσει όσο θα περίμενες, όμως σε κρατάει «ζεστό», γεμίζοντας το κενό σου.

Μια τέτοια σειρά είναι το Jack Ryan του Tom Clancy. Δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλοί σε αυτή τη σελίδα που δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Clancy ή να μην έχει παίξει τουλάχιστον ένα από τα παιχνίδια που φέρουν την υπογραφή του. Η αλήθεια είναι πως πάντα απορούσα πως αυτός ο άνθρωπος δεν κατάφερνε να περάσει τους ενδιαφέροντες και ολοκληρωμένους χαρακτήρες που δημιουργεί στην τηλεόραση ή στην μεγάλη οθόνη. Ο ήρωας του Clancy, ο Jack Ryan έχει προσπαθήσει ξανά να μπει στις ζωές μας με το “The Hunt for Red October”, το “Patriot Games”, το “Clear and Present Danger”, το “Sum of All Fears” και το “Shadow Recruit”. Στη μικρή οθόνη όμως νομίζω πως τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από ότι στο σινεμά!

Image result for tom clancy's jack ryanΝα ξεκινήσουμε λέγοντας πως για να παρακολουθήσει κάποιος τη σειρά, δεν χρειάζεται να έχει δει τίποτα από τα παραπάνω ή να έχει παίξει κάποια από τα παιχνίδια του Tom Clancy. Ότι χρειάζεται να μάθετε για τον Jack Ryan, θα το μάθετε κατά τη διάρκεια της σειράς. Επίσης να πω στο σημείο αυτό, ότι οι χαρακτήρες του Tom Clancy είναι έτοιμοι, φτιαγμένοι, ολοκληρωμένοι. Δεν θα τους δείτε να «εξελίσσονται» μέσα στη σειρά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Στην πλειοψηφία τους αυτοί που θα δείτε στο πρώτο επεισόδιο είναι ακριβώς ίδιοι σε συμπεριφορά και ψυχολογία και στο τέλος της σεζόν. Θετικό ή αρνητικό, θα το αφήσω να το κρίνετε εσείς οι ίδιοι…

Η σειρά διαδραματίζεται σε αρκετά μέρη του κόσμου, όπου ο Jack Ryder έχει εντοπίσει και θέλει να εξουδετερώσει τον νέο «Μπιν Λάντεν» ο οποίος έχει το όνομα Σουλεϊμάν. Στη προσπάθεια αυτή θα βρει σύμμαχο έναν αξιωματικό της CIA ο οποίος μεταφέρεται στα «μετόπισθεν» για κάποιους λάθους χειρισμούς. Η ιστορία του νέου «Μπιν Λάντεν» εξιτάρει τον αξιωματικό και μαζί με τον Jack Ryan ξεκινούν το ταξίδι της αιχμαλώτισής του.

Image result for tom clancy's jack ryanΣτο δρόμο θα γίνουν πολλά, τα περισσότερα εκ των οποίων θα γίνουν πολύ γρήγορα. Και αυτό ίσως να είναι ένα από τα μυστικά της σειράς που σε κρατούν σε αγωνία σε όλο το επεισόδιο με ελάχιστα fillers (ίσως το μοναδικό filler της σειράς είναι η ιστορία αγάπης του Jack Ryan, η οποία όμως δεν φτάνει σε ενοχλητικό βαθμό). Η παραγωγή είναι τουλάχιστον χολιγουντιανή (έχω δει ταινίες ταινίες τέτοιου τύπου με πολύ χειρότερες παραγωγές) και η ιστορία εμπεριέχει κάποια σημεία τα οποία έχουν πολύ ενδιαφέρον, όπως το ταξίδι που κάνουν οι Σύριοι θύματα πολέμου από τη χώρα τους στη Τουρκία και από εκεί λαθραία στην Ευρώπη. Μπορεί να φαίνεται πως αυτά τα θέματα αγγίζονται επιφανειακά, όμως τα πλάνα και το στήσιμο είναι τόσο καλό που σε πείθει ότι κάπως έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα.

Image result for tom clancy's jack ryanΚλείνοντας να πω ότι η σειρά έχει κάποια κενά στο σενάριο, τα οποία για εμένα προσωπικά υπερκαλύπτονται από τη δράση, την ένταση και την αγωνία. Να προειδοποιήσω όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν πως το πιλοτικό επεισόδιο δεν είναι και τόσο καλό, όσο τα επόμενα επεισόδια. Ίσως είναι από τις μοναδικές σειρές που ενώ δεν με ενθουσίασε το πιλοτικό, έκατσα και παρακολούθησα όλη τη σεζόν…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s