Last Ship Seaon 5 Recap (Spoiler Alert)

Όπως όλα τα καλά πράγματα έτσι κι αυτό (last ship) έφτασε στο τέλος του….

Μετά από πέντε επιτυχημένες seasons, συγκινήσεις και πολλές περιπέτειες ήρθε η ώρα για το U.S.S. Nathan James να σταματήσει. Πιστεύω ότι όλοι (τουλάχιστον όσοι βλέπατε το last ship), είδατε και την τελευταία season. Κάποιοι από εσάς μπορεί να απογοητευτήκατε, άλλοι μπορεί να εντυπωσιαστήκατε και άλλοι μπορεί να είπατε θέλω κι άλλο. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό ας δούμε τι μας πρόσφερε η τελευταία season.

Η 5η season, μας τοποθετεί τρία χρόνια μετά τον μεγάλο λοιμό. Οι Ηνωμένες πολιτείες όπως και όλος ο κόσμος δείχνει να έχει ξεπεράσει το σοκ που πέρασε τα τελευταία χρόνια του Ιού του λοιμού και σιγά σιγά έχουν αρχίσει να ισορροπούν οι δυνάμεις , να οργανώνονται οι κυβερνήσεις και να αποκτούν μια πιο σταθερή μορφή.

Οι χαρακτήρες παραμένουν οι ίδιοι και ο «Ναύαρχος» Τσάντλερ, είναι πλέον εκπαιδευτής της 1ης σειράς Αξιωματικών του νέου Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. στον τομέα της Ναυτικής – Πολεμικής Ιστορίας και προς μεγάλης μας τιμή, ξεκινάει αναφέροντας στους δόκιμους την Ιστορία των πελοποννησιακών πολέμων. Ο Ναύαρχος Σλάτερι είναι στόλαρχος και αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και οι υπόλοιποι χαρακτήρες παραμένουν στο Ναυτικό είτε με παραπάνω βαθμό είτε με τον ίδιο.

last-ship-tnt-season-5-viewer-votes-590x332

Φυσικά όμως τι σόι Last Ship θα ήταν εάν δεν είχαν οι ήρωες μας να αντιμετωπίσουν μια νέα απειλή. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι παγκόσμια αλλά συγκεκριμένα εναντίον των Η.Π.Α.,  καθώς η Κολομβία με έναν νέο αρχηγό, ονόματι Τάβο,  που τείνει να μετατραπεί σε τρελό δικτάτορα με την δικαιολογία ότι ό,τι κάνει το κάνει για το καλό της Μεγάλης Κολομβίας. Έτσι με την βοήθεια ενός Κολομβιανού Χάκερ δημιουργεί έναν υπερ – ιό και με αυτόν καταφέρνει να ρίξει το σύστημα δορυφόρων των Η.Π.Α. και κυριολεκτικά τυφλώνει τις Η.Π.Α.. Έτσι η Μεγάλη Κολομβία, με τα όποια πολεμικά μέσα είχε έκανε μια μεγάλη επίθεση εναντίον των Η.Π.Α. την ημέρα που εγκαινίαζε τον νέο της στόλο του Πολεμικού Ναυτικού. Το αποτέλεσμα; Μάλλον λυπηρό καθώς χάνονται αρκετοί από τους αγαπημένους μας χαρακτήρες, όπως ο γιατρός, η 1η μηχανικός του James κ.α. που αγαπήσαμε κατά την διάρκεια της σειράς.

Ο Ναύαρχος Τσάντλερ με τον Σλάτερι αναλαμβάνουν δράση και στα επεισόδια που ακολουθούν, βλέπουμε πολλούς θανάτους γνωστών χαρακτήρων αλλά εμβαθύνουμε και στον χαρακτήρα του Τσάντλερ. Μετά από πολλά κύματα και περιπέτειες που κράτησαν μόλις δέκα επεισόδια (όχι ότι οι άλλες season κράτησαν περισσότερο), φυσικά οι καλοί κερδίζουν αλλά ίσως με το μεγαλύτερο τίμημα από όλα. Όχι δεν εννοώ φυσικά τον θάνατο του Ναύαρχου Τσάντλερ, αλλά την βύθιση του Nathan James.

 

Τώρα όμως ας δούμε που καταλήγουμε σε όλο αυτό. Αρχικά για πολλοστή φορά, όπως σε όλες τις season προσπαθούμε να καταλάβουμε πιο είναι τελικά το πρόβλημα του Τσάντλερ και δεν μπορεί να ηρεμήσει, βλέπουμε έναν άνθρωπο που έχει πολλά ψυχολογικά, έχει θέματα με την οικογένειά του και δεν λέει να ξεκολλήσει από την στολή με τίποτα, αν και μπορούμε να τον καταλάβουμε εάν σκεφτούμε ότι τα τελευταία πόσα χρόνια της σειράς το μόνο που έχει είναι το καράβι και το Nathan James.

Εκεί που στεναχωρήθηκα πραγματικά ήταν στον θάνατο κάποιον χαρακτήρων που είχα δει και είχα «συμπαθήσει» στις παλαιότερες σεζόν. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι ήταν πολύ καλή η ιδέα να «φύγουν» κάποιοι χαρακτήρες, ακριβώς για να μας δείξουν ότι τελείωσε -αυτό ήταν ήρθε επιτέλους το τέλος. Η πιο συγκινητική όμως στιγμή της season ήταν όταν ο Ναύαρχος Τσάντλερ ήρθε αντιμέτωπος με την Νέμεσι  του-  το θωρηκτό της μεγάλης Κολομβίας, το οποίο δεν είδαμε ποτέ καθαρά απλά τα κανόνια του και ο Τσάντλερ, σαν ένας νέος Πλοίαρχος Έιχαμπ σκαρφάλωσε στην καμπούρα της Λευκής φάλαινας – θωρηκτό- και με αγκίστρι του το βαριά χτυπημένο Nathan James, όρμησε στον χαμό του αλλά με τόσο μίσος στην καρδιά του που εάν το στέρνο του ήταν κανόνι θα εκτόξευε την καρδιά του πάνω στο θωρηκτό (λόγια στο περίπου μεταφρασμένα του συγγραφέα Herman Melville από το βιβλίο Moby Dick).

1977-CastinCharacter-151ab52e8729b8795de0e447d6a45869

 

Επόμενο είναι ότι το Nathan James αρχίζει να βυθίζεται  και ο Τσάντλερ περνάει μια φάση μέσα στο νερό όπου πνίγεται και βλέπει όραμα ότι βρίσκεται στο Nathan James με όλους τους νεκρούς  χαρακτήρες ανά τις Seasons, με κύριο χαρακτήρα  τον Tex που είχε ως εξομολογητή όσο ζούσε και την επιδημιολόγο Rachel. Αφού τελικά όλοι των διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι η ώρα του, ο Τσάντλερ σώζεται από το πλήρωμα του James που σώθηκε και εκεί τελειώνει το επεισόδιο με το James να κατευθύνεται στον υγρό του τάφο.

ob_805767_9

Εδώ μπορώ να πω ότι περίμενα κάτι παραπάνω από μια απλή διάσωση και τέλος, περίμενα κάτι πολύ χαρωπό και ελπιδοφόρο, όπως το κλασσική παρουσίαση του τι γίνεται 1  χρόνο μετά κλπ. Κλπ. Όμως μετά σκέφτηκα ότι καλύτερα έτσι γιατί ακριβώς μπορεί ο καθένας να σκεφτεί ό,τι θέλει και το πώς κατέληξαν όλοι. Και φυσικά καλύτερα να υπάρχει υπονοούμενο για μελλοντική χρήση του franchise.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι είναι μια σειρά που αξίζει να δείτε κι φυσικά όσοι μπορέσετε να αντέξετε και να διαβάσετε το βιβλίο, να το κάνετε γιατί μιλάμε πραγματικά για ένα πολεμικό αριστούργημα, πολύ μπροστά από την εποχή του. Δράση, συγκίνηση, γρήγορη πλοκή και όχι αδιάφορα επεισόδια.

14630943439_cdb633bff7_b

Διαβάστε ακόμα:

 

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s