Πριν κάτι παραπάνω από έναν μήνα στις 14 Φεβρουαρίου μαζί με τα ερωτευμένα πιτσουνάκια, που βγήκαν ραντεβουδάκι, βγήκε και το δεύτερο expansion pack του Civilization VI, το Gathering Storm. Όπως καταλάβατε εκείνη τη μέρα ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους να γιορτάσει… Με αυτοθυσία λοιπόν, όπως έκανα και για το Rise And Fall, έκατσα και κάηκα μπροστά από την οθόνη για αυτό εδώ το review.
Το Gathering Storm ήρθε για να ολοκληρώσει ουσιαστικά το μέγα εγχείρημα του CivVI συμπληρώνοντας το άκρως δυνατό expansion Rise And Fall . Όχι μόνο πέτυχε τον σκοπό του αλλά πήγε όλη την σειρά παιχνιδιών πολύ παραπέρα. Με το Gathering Storm το παιχνίδι γίνεται πολύ και γεμάτο σε τέτοιο βαθμό, που με είχε σκαλώσει τις πρώτες μέρες, που το έπαιξα. Ας δούμε πρώτα τι άλλαξε και προστέθηκε από τα ήσσονος σημασίας προς τα μείζονος και στη συνέχεια τα θετικά και (ελάχιστα) αρνητικά του παιχνιδιού.
Προστέθηκαν επτά τεχνητά και επτά φυσικά θαύματα, εννέα ηγέτες εκ των οποίων οι οκτώ ανήκουν σε αντίστοιχα οκτώ νέους πολιτισμούς, δεκαπέντε κατασκευές (improvements), εννέα κτήρια, πέντε περιοχές (districts) εννέα τεχνολογίες και πολιτιστικά επιτεύγματα (civics) καθώς και δεκαοκτώ μονάδες (στρατιωτικές, βοηθητικές, κτλ). Φυσικά κάποια από αυτές τις καινούριες προσθέσεις ανήκουν αποκλειστικά σε κάποιους πολιτισμούς. Προστέθηκε η διπλωματική νίκη ως ένας ακόμα τρόπος νίκης του παιχνιδιού. Προστέθηκε το παγκόσμιο συμβούλιο, με την διπλωματική χάρη (favor), που συλλέγεις κάθε γύρο από τις πόλεις-κράτη συμμάχους σου, να καθορίζει τον αριθμό ψήφων κάθε φορά και παράλληλα να λειτουργεί ως ένα ακόμα νέο νόμισμα στις εμπορικές συναλλαγές. Μέσω του παγκόσμιου συμβουλίου, καθώς και μέσω κάποιων νέων εκτάκτων καταστάσεων (emergencies) και project μπορείς να κερδίσεις και διπλωματικούς πόντους απαραίτητους για τη διπλωματική νίκη. Προστέθηκε η δυσαρέσκεια (grievances) μεταξύ του παίκτη και των υπόλοιπων πολιτισμών, που επηρεάζει άμεσα τη διπλωματία. Πράξεις όπως η αθέτηση υποσχέσεων, κατάκτηση και καταστροφή πόλεων, απελευθέρωση πόλεων κτλ παράγουν ή μειώνουν τη δυσαρέσκεια, μέρος της οποίας πέφτει με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα έχουμε δυο νέα σενάρια το Black Death κατά την εποχή του Μαύρου Θανάτου, που θέρισε την Ευρώπη στα μέσα του 14ου αιώνα και το War Machine κατά την εποχή του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, που θέρισε την Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα.
Αφού είπαμε τα τυπικά ας πάμε και στα πιο ουσιαστικά. Με το Gathering Storm προστίθεται μια ολόκληρη περίοδος στο CivVI αυτή του – κοντινού – μέλλοντος, με νέες τεχνολογίες και projects ιδίως για την διαστημική νίκη. Ένα σας λέω, ο παίκτης μπορεί να φτιάξει τον δικό του Iron Giant πλέον με στρατιωτική μονάδα “Giant Death Robot”, που κινείται με ουράνιο. Απλά υπέροχο. Η ποσότητα των πόρων σου (σίδηρος, πετρέλαιο κτλ) πλέον περιορίζει την παραγωγή μονάδων, που τους έχουν ανάγκη. Προστέθηκε η παραγωγή ενέργειας και ηλεκτροδότησης των πόλεων με τη βιομηχανική περίοδο. Η ριζικότερη αλλαγή και μεγαλύτερη προσθήκη και βελτίωση συνέβη στον χάρτη και σε μεγάλο μέρος του gameplay. Προστέθηκαν οι φυσικές καταστροφές, οι οποίες πλέον επηρεάζουν άμεσα το φυσικό τοπίο, τις κατασκευές και τις μονάδες του παίκτη. Προστέθηκε η κλιματική αλλαγή και η αύξηση τους ύψους των θαλασσών λόγω αυτής, μέσω των καυσαερίων για την παραγωγή ενέργειας. Τις φυσικές καταστροφές, την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια τα είχαμε δει και σε παλαιότερους τίτλους της σειράς (π.χ. CivIV) αλλά σε πολύ περιορισμένη έως και ασήμαντη μορφή Ο παίκτης πλέον μπορεί να εκμεταλλευτεί και να επηρεάσει tiles του χάρτη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, απ’ ό,τι έχουμε δει στους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Υπάρχουν ακόμα διάφορες λεπτομέρειες και μια αισθητική βελτίωση του παιχνιδιού, που δεν χρειάζεται να αναλυθούν εδώ. Είναι απόλαυση να τις ανακαλύψει ο κάθε παίκτης μόνος του.
Αφού είδαμε τις βασικές προσθήκες και αλλαγές ας δούμε και την σημασία και αντίκτυπο αυτών.Το Gathering Storm είναι με μεγάλη διαφορά – συγκρίνοντας αναλογικά πάντα για αρχή – το καλύτερο expansion pack για τίτλο της σειράς, από το CivIV και μετά, που έχω παίξει. Το βάθος και έκταση, που έδωσε στο παιχνίδι, είναι εκπληκτικά σε γελοίο βαθμό. Το παιχνίδι έγινε ακόμα πιο όμορφο αισθητικά. Χρόνιες ελλείψεις και αδυναμίες – κυρίως λόγω της τεχνολογίας κι όχι απουσίας θέλησης – της σειράς με το Gathering Storm εξαλείφονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσθήκη της μελλοντικής εποχής, την οποία είχε μεγάλη ανάγκη το late game. Ο χάρτης του Gathering Storm είναι κάτι το απίστευτο. Ω θεοί έχουμε και ηφαίστεια τώρα! Επιτέλους ο παίκτης μπορεί μετά από μια τεχνολογία (για τους Inca από την αρχαιότητα) να ανοίξει δρόμους μέσα από τα βουνά, να χτίσει σιδηροδρόμους και φράγματα για να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες και να ανοίξει διώρυγες για τα καράβια. Το φράγμα και η διώρυγα αποτελούν ξεχωριστά districts, το οποίο φυσικά επηρεάζει άμεσα τον μακροπρόθεσμο τρόπο παιχνιδιού. Το παγκόσμιο συμβούλιο καθώς και κάποιες έκτακτες καταστάσεις και projects σε συνδυασμό με τις εποχές (σκοτεινή, κανονική, χρυσή, ηρωική) δίνουν νέους δρόμους στον παίκτη αλλάζοντας πολλές φορές τη δυναμική του παιχνιδιού έως έναν βαθμό.
Η προσθήκη της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι άκρως ευπρόσδεκτη και την είχε ανάγκη το late game. Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη προσθήκη δίχασε ένα μέρος της κοινότητας των παικτών, καθώς ιδίως στην Αμερική είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο ζήτημα με μέρος της αριστεράς να υπερβάλει για το πρόβλημα, ενώ μέρος της δεξιάς να το αρνείται. Γι’ αυτό και κάποιοι κατηγόρησαν το Gathering Storm για πολιτικοποίηση. Το μόνο και σημαντικό πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή στο παιχνίδι είναι ο ρυθμός με τον οποίο συντελείται και η αδυναμία να αντιμετωπιστεί. Όσο και να προνοήσει ο παίκτης – μιας που το δοκίμασα – αργά ή γρήγορα θα χαθεί το 85% των πάγων, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει και θα βουλιάξουν αρκετά παράκτια tiles. Εδώ το Gathering Storm έχει ένα βαρβάτο θεματάκι. Στα δευτερεύοντα αρνητικά,, είναι οι νέοι ηγέτες και οι ιδιότητες τους. Από τους νέους ηγέτες-λαούς οι Inca έχουν τις καλύτερες ιδιότητες-bonus, που προσφέρουν ένα σφαιρικό παιχνίδι σε αντίθεση με άλλους, που τείνουν προς μια συγκεκριμένη νίκη. . Παράλληλα, κάτι για το οποίο επίσης κατακρίνεται για πολιτικοποίηση ορθώς αυτή τη φορά, γίνεται μια προσπάθεια – ιστορικά ανύπαρκτης – ισότητας των δύο φύλων, όπου προτιμήθηκαν αρκετά πιο άσημες ηγέτιδες σε σχέση με άνδρες ηγέτες. Η Ελεονώρα της Ακουιτανίας προτιμήθηκε αντί του Μέγα Αλφρέδου για παράδειγμα για την Αγγλία ή του Ναπολέοντα για τη Γαλλία. Καλά η Γαλλία είχε την Αικατερίνη των Μεδίκων για κάποιον λόγο στο base game και η Ελλάδα την Γοργώ αντί του Λεωνίδα, πάρε και κατάλαβε. Οι επιλογές της Κριστίνα της Σουηδίας και της Διδώς για τους Φοίνικες για παράδειγμα είναι πιο εύστοχές. Το μουσικό θέμα κάποιων νέων λαών (π.χ.Maori) δεν παλεύεται με τίποτα, γενικά η μουσική στο CivVI είναι μια πονεμένη ιστορία.
Ανακεφαλαιώνοντας το Gathering Storm ήρθε σαν σωστός τυφώνας εμβαθύνοντας και εμπλουτίζοντας σε τρομερό βαθμό ένα ήδη πολύ βαθύ και γεμάτο παιχνίδι. Με το Gathering Storm ολοκληρώνεται και το CivVΙ αφήνοντας έτη φωτός πίσω του όχι μόνο άλλα παιχνίδια στρατηγικής της κατηγορίας του ή παλιούς τίτλους της σειράς αλλά και τις προσδοκίες του μέσου οπαδού – παίκτη της σειράς. Ο εμπλουτισμός και βελτίωση των μηχανισμών του gameplay είναι εξαιρετικός αντιμετωπίζοντας σημαντικές αδυναμίες του base game και του Rise And Fall, πέραν φυσικά των παλαιότερων τίτλων. Υπάρχει τόσο πολύ παιχνίδι μέσα στο Gathering Storm. Ελάχιστα είναι τα αρνητικά του με τα περισσότερα να είναι δευτερεύοντα και να τα αναφέρουμε για το τυπικό του θέματος. Καλό κάψιμό με αυτήν την παιχνιδάρα!
Διαβάστε ακόμα:
- Civilization series: Ένας κολοσσός του strategy (Μέρος Α)
- Ας θυμηθούμε το Mad Men (2007-2015) [Spoiler Free]
- 15 ηθοποιοί που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Ben Affleck ως Batman
- Οι Iron Maiden και η λογοτεχνία
- Ταινίες και σειρές βασισμένες στο έργο του Phillip K. Dick
- Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τις παιδικές ταινίες της Disney
- Το όραμα Snyder (Μέρος Α)
- Όταν το Sci-Fi γίνεται πραγματικότητα (Μέρος Α’)
- Η Marvel και το πρόβλημα του χιούμορ
- Injustice: Gods Among Us (Μέρος Α)
- Συζητώντας με τη Ζωή, μια νέα σχεδιάστρια video games
- Η οικογένεια Batman…
- Ο πρώτος κύκλος των Defenders (Spoiler free και full κριτική)
- Origin Stories: Robin, ένας ήρωας με πολλά πρόσωπα
3 thoughts on “Civilization VI: Gathering Storm Review”