Love, Death + Robots

Το “Love, Death + Robots” είναι μια animated σειρά, γεμάτη, όπως μάλλον γίνεται προφανές, από θάνατο, ρομπότ και έρωτα. 18 (mini) επεισόδια από διαφορετικούς δημιουργούς το καθένα, με τελείως διαφορετικό περιεχόμενο, αλλά πάντα με βάση μια ή και περισσότερες λέξεις του τίτλου. Η λέξη mini που συνοδεύει τα επεισόδια είναι λόγω της διάρκειας που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 15 λεπτά και δεν ξεπερνά τα 20. Τόσο η διάρκεια των επεισοδίων όσο και η τελείως διαφορετική θεματολογία λειτουργούν πολύ θετικά, αφού αν δεν σου αρέσει κάποιο επεισόδιο (θα συμβεί σε μερικές περιπτώσεις) ή προχωράς στο επόμενο ή το βλέπεις, αφού η μικρή διάρκεια σε βοηθάει στο να μην χάσεις το χρόνο σου.

Υπάρχουν όμως κακά επεισόδια; Ίσως είναι θέμα γούστου, αλλά ναι. Υπάρχουν επεισόδια που σε ενθουσιάζουν από το πρώτο λεπτό τόσο με το αληθοφανές σχέδιο και animation και την υπόθεση, που τα 20 λεπτά μοιάζουν πολύ λίγα και θα ήθελες να τα δεις σε ωριαία διάρκεια. Υπάρχουν επεισόδια που θυμίζουν κακό παιχνίδι του Playstation και ακόμα και τα 15 λεπτά διάρκεια τους σου θυμίζουν εκείνο το επεισόδιο του Breakin’ Bad με την μύγα και σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου, γιατί το βλέπεις, γιατί υπάρχουμε και άλλα τέτοια ερωτήματα.

Στην αρχή του κάθε επεισοδίου, η καρδιά (Love), το Χ (Death) και το κεφάλι ρομπότ (εεε..Robots?) του τίτλου μεταβάλλεται για να ξέρεις με τι θα ασχοληθεί. Υπάρχουν επεισόδια που θυμίζουν σενάριο ταινίας που έχεις δει, άλλα θα ήθελες να τα δεις σε μορφή ταινίας, μερικά έχουν ένα τρομερό πρωτότυπο σενάριο και άλλα ξέρεις από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα καταλήξουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τα 18 επεισόδια, θα βρεις οπωσδήποτε αρκετά που θα είναι κοντά στη δική σου αισθητική και γούστο. Η σειρά, παρά το animated σχέδιο, απευθύνεται σε ενήλικες, καθώς περιέχει αρκετή βία, γυμνό και σεξ. Στην ουσία πρόκειται για μια διασκευή του περιοδικού comics “Heavy Metal” με την ομώνυμη ταινία του 1981 να ρίχνει τη σκιά της στο όλο εγχείρημα. Παραθέτουμε τα 18 επεισόδια με σειρά προβολής και όχι προτίμησης, χωρίς spoiler, ώστε ο καθένας να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του. Όλα έχουν sc-fi περιεχόμενο και μερικά έχουν ένα εξαιρετικό σουρεάλ χιούμορ που στη δική μου, τουλάχιστον, περίπτωση βρήκαν στόχο, όπως με τα γιαούρτια και τις γάτες.

 

  1. Sonnie’s Edge

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς και είναι λογικό ότι έπρεπε να είναι αρκετά δυνατό για να σε κρατήσει. Ρεαλιστικό animation, σεξ και γυμνό, μάχες τεράτων, ένωση ανθρώπων με μηχανές και φυσικά μπόλικο αίμα. Κερασάκι στην τούρτα το τέλος του επεισοδίου. Μια ιδανική εισαγωγή στον animated κόσμο του “Love, Death + Robots” και ο λόγος για να ενθουσιαστείς αρκετά ώστε να αφήσεις να παίξουν και τα επόμενα.

 

 

  1. Three Robots

Το πρώτο επεισόδιο από τα πολύ αγαπημένα μου. Με την ανθρωπότητα να έχει αφανιστεί, 3 ρομπότ κάνουν βόλτα και προσπαθούν να καταλάβουν τη ζωή των ανθρώπων σε μια άδεια πόλη, στον ακόμα πιο άδειο πλανήτη. Άδειο; Περίπου. Μια γάτα κάνει την εμφάνιση της και το επεισόδιο παίρνει εύκολα το πρώτο βραβείο χιούμορ στη σειρά και λοξοκοιτάζει το επεισόδιο με το γιαούρτι λίγο πιο δίπλα. Ανάλαφρο, αστείο, θα μιλήσει στην καρδιά του κάθε γατόφιλου (ο γράφων τυχαίνει ένας) και θα κλείσει το επεισόδιο με ένα όχι και τόσο παράλογο τέλος. Η πρώτη πολύ ευχάριστη στιγμή της σειράς.

 

  1. The Witness

Ένα απίστευτο καλλιτεχνικά animation, που χαραμίζεται σε μια αδιάφορη ιστορία. Μια γυναίκα γίνεται μάρτυρας ενός φόνου που συμβαίνει στο απέναντι διαμέρισμα και ξεκινάει το κυνηγητό από τον δολοφόνο. Χιλιοπαιγμένο σενάριο, μπόλικο αχρείαστο ψηφιακό γυμνό και σεξ, αλλά τρομερό CGI. 12 λεπτά επίδειξης animation, χωρίς ουσία. Όσο για το τέλος; Μπερδεμένο και ανούσιο. Δείτε το για τα πραγματικά υπέροχα γραφικά.

 

  1. Suits

Μια ομάδα αγροτών που χρησιμοποιούν ρομποτικές στολές για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους (pun intended) ενάντια σε εξωγήινους εισβολείς. Ωραίο σχέδιο, ωραία ιστορία, χαρακτήρες που ενδιαφέρεσαι για αυτούς και ανατρεπτικό τέλος.

 

  1. Sucker Of Souls

Μια αρχαιολογική αποστολή ξυπνάει κατά λάθος έναν αρχαίο δαίμονα. Βρικόλακες, Indiana Jones, απλοϊκό αλλά ωραίο animation μιας άλλης εποχής, cheesy διάλογοι, αναφορές στην pop κουλτούρα παντού, χιούμορ. Βλέπεται ευχάριστα, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο.

 

  1. When The Yogurt Took Over

Ίσως η αγαπημένη μου ιστορία. Στα μόλις 6 λεπτά που διαρκεί, μας παρουσιάζει την σουρεάλ ιστορία του πως τα γιαούρτια πήραν την εξουσία στον κόσμο μας. Επιστήμονες δημιουργούν γιαούρτι με νοημοσύνη, το οποίο έχει τη δυνατότητα να λύσει όλα τα προβλήματα με μόνο κόστος, την παράδοση κάθε μορφής εξουσίας σε αυτό. Χιούμορ, πανέμορφο σχέδιο και κοινωνικός προβληματισμός κρυμμένος πίσω από σουρεαλισμό. Τα καλύτερα 6 λεπτά της ζωής μου και προσπάθεια αποφυγή χρήσης της φράσης “That’s what she said”.

 

  1. Beyond The Aquila Rift

Με animation που θυμίζει πολύ interactive παιχνίδι του Playstation (πχ το Heavy Rain) και σενάριο ορισμό του sci-fi, το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι από τα αγαπημένα μου. Τα μέλη της διαστημικής αποστολής που προσπαθούν να περάσουν ένα κοσμικό ρήγμα, ξυπνούν στις κάψουλες τους νωρίτερα από το κανονικό. Με μια υπερβολική σε διάρκεια σκηνή σεξ στην μέση να ανεβάζει κατά (αχρείαστα) πολύ τον χρόνο, το επεισόδιο παραμένει ένα από τα καλύτερα της σειράς. Εφιαλτικό σενάριο, τρόμος στο διάστημα, το τέλος που του αρμόζει και ένα από τα επεισόδια που θα θες οπωσδήποτε να ξαναδείς για να απολαύσεις το σχέδιο και την ιστορία.

 

  1. Good Hunting

Μια φαινομενικά απλή ιστορία, αλλά με πολλαπλά επίπεδα και ακόμα περισσότερα μηνύματα και αναγνώσεις. Βασισμένο στην ιστορία του πολυβραβευμένου με βραβεία Hugo Ken Liu, στην Κίνα του 1900, οι κυνηγοί σκοτώνουν πνεύματα. Ο γιός ενός κυνηγού γίνεται φίλος με ένα πνεύμα, του οποίου ο πατέρας του σκοτώνει την μητέρα του. Το σκηνικό αργότερα μεταφέρεται από τα δάση σε αστικό τοπίο και αλληγορικά η τεχνολογία μετατρέπεται στην μαγεία της σύγχρονης εποχής. Εξαιρετική προσπάθεια, ωραίο σχέδιο, πανέμορφη ιστορία και πολλά πράγματα που κρύβονται ανάμεσα στα σχέδια.

 

  1. The Dump

Ο Ugly Dave που ζει σε μια χωματερή-σκουπιδότοπο, δέχεται την επίσκεψη ενός επιθεωρητή του δήμου, με σκοπό την απομάκρυνση του πρώτου λόγω της οικιστικής ανάπτυξης. Ο Dave αρνείται να φύγει και εξιστορεί στον επιθεωρητή τι συνέβη παλιά με τον φίλο του Pearly. Ο επιθεωρητής δεν τον πιστεύει και σύντομα θα καταλάβει ότι υπάρχει ζωή ακόμα και στα σκουπίδια. Και όχι, δεν ντρέπομαι καθόλου για αυτό το εύκολο λογοπαίγνιο. Καλή ιστορία, αλληγορική, αναμενόμενη αρκετά από ένα σημείο και μετά.

 

  1. Shape-Shifters

Μια προσπάθεια αλληγορικής χρήσης των στρατιωτών λυκανθρώπων ως όπλο ενάντια στον ρατσισμό και υπέρ της διαφορετικότητας. Ο στρατός της Αμερικής χρησιμοποιεί λυκάνθρωπους στον πόλεμο, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως κάτι ξένο από τους άλλους στρατιώτες, ακόμα και με την ανθρώπινη μορφή τους και όλα αυτά στα εδάφη της Μέσης Ανατολής. Μια αποκάλυψη για τον στρατό του εχθρού αλλάζει τις ισορροπίες, αλλά όχι και το animation, το οποίο παραμένει κακό.

 

  1. Helping Hand

Μια γυναίκα αστροναύτης προσπαθώντας να επισκευάσει κάτι στο διαστημόπλοιό της, κινδυνεύει να χαθεί στο αχανές διάστημα. Σαν χαμένη / κομμένη σκηνή του Gravity, με αγωνία, μαύρο χιούμορ, μαύρο διάστημα, sci-fi, μικρή διάρκεια και σου κολλάει στο μυαλό σαν αστροναύτης στο ταβάνι διαστημόπλοιου χωρίς βαρύτητα.

 

  1. Fish Night

Ένα ζευγάρι πωλητών κάνει αναγκαστική στάση στην έρημο της Αριζόνα λόγω βλάβης, όπου το επισκέπτονται τα φαντάσματα / πνεύματα των θαλάσσιων πλασμάτων που ζούσαν εκεί χιλιάδες χρόνια πριν, όταν το επίπεδο της θάλασσας ήταν πολύ υψηλότερο. Με αυτό ως αφορμή, εξελίσσεται ένα animation σε μια πανδαισία χρωμάτων που θυμίζει την Φαντασία της Disney. Όχι κάτι ιδιαίτερο σαν ιστορία, αλλά απίστευτα «ταξιδάρικη» χρωματικά και καλλιτεχνικά, σε παίρνει μαζί της σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι.

 

  1. Lucky 13

Η Samira Wiley (“Orange Is The New Black”, “Handmaid’s Tale) είναι η πρωταγωνίστρια σε ένα απίστευτα ρεαλιστικό animation. Μια πιλότος «δένεται» με το γκαντέμικο σκάφος της και καταλήγει να μάχεται ορδές εξωγήινων, με τα εφέ και CGI να είναι εντελώς αληθοφανή και κάθε τόσο να αναρωτιέσαι αν αυτό που βλέπεις εξακολουθεί και δεν είναι από πραγματικούς ηθοποιούς. Εξαιρετική ιστορία και αποτύπωση αυτής.

 

  1. Zima Blue

Η πιο παράξενη, ιδιαίτερη, φιλοσοφική και σκεπτόμενη ιστορία της σειράς. Ένας θρυλικός αλλά αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης δίνει την τελευταία συνέντευξή του, προσπαθώντας να εξηγήσει την τέχνη του, αλλά και την εμμονή του με το μπλε. Τελείως διαφορετικό σχέδιο και ιστορία, στο πιο «ψαγμένο» επεισόδιο της σαιζόν, το οποίο εξετάζει τις έννοιες της ελευθερίας, της ζωής και πως τομείς αυτής τέμνονται σε διάφορα επίπεδα. Όχι εύπεπτη, όχι εύκολη, αλλά ιστορία που θέλει την απόλυτη προσήλωσή σου. Και με τρομερό τέλος.

 

  1. Blindspot

Μια συμμορία cyborgs σε έναν post-apocalyptic κόσμο ληστεύει ένα κομβόι και οι δημιουργοί απεικονίζουν το γεγονός σε ένα άκρως διασκεδαστικό επεισόδιο. Γερόλυκοι ρομπότ που καπνίζουν σαν φουγάρα, δράση the Mad Max way, ιδανικό για την ιστορία animation και θύμησες από σειρές των παιδικών μας χρόνων. Οικείο σκηνικό, απλότητα και ρομπότ που μάχονται σε ένα επεισόδιο που θα ήθελες να κρατήσει κι άλλο.

 

  1. Ice Age

Ενδιαφέρουσα μίξη πραγματικών ηθοποιών με animation, σε μια ωδή ταινιών των ‘90s. Το ζευγάρι της ιστορίας ανοίγει την κατάψυξή του, μόνο και μόνο για να δει ότι μέσα ζει μια ένας μικρός πολιτισμός. Ένα από τα πιο έξυπνα και ιδιαίτερα επεισόδια της σειράς, απολαυστικό και με νόημα. Τεχνικές live action και stop-motion animation, με τον Bender (John DiMaggio) του Futurama, να κάνει ένα cameo φωνητικό πέρασμα. Εγώ το απόλαυσα το επεισόδιο: Γρήγορο, έξυπνο και χωρίς καθόλου κρύο χιούμορ (pun intended).

 

  1. Alternate Histories

Ένα πρόγραμμα εξετάζει υποθετικά σενάρια (“What if…”) του τι θα είχε συμβεί στον κόσμο, αν είχε πεθάνει ο Χίτλερ. Με πολλούς διαφορετικούς τρόπους θανάτου και την εξέλιξη της ιστορίας αναλόγως τον κάθε θάνατο, καρτουνίστικο animation και λίγο επαναλαμβανόμενες σκηνές που ίσως κουράζουν. Ναι κουράζουν, αλλά δεν ήθελα να χαλάσω την εμπειρία σας.

 

  1. The Secret War

Το τελευταίο animation της πρώτης σαιζόν, αφήνει στην άκρη ρομπότ και αγάπη και ασχολείται μόνο με θάνατο και τέρατα. Πανέμορφο σχέδιο, αλλά σχετικά αδιάφορη ιστορία που τη σώζει το τέλος. Ο ρωσικός Κόκκινος Στρατός το 1920 κυνηγάει στα παγωμένα δάση της Σιβηρίας έναν στρατό δαιμόνων που εξαπολύει κατά λάθος η κυβέρνηση. Θα μπορούσε να αποτελεί εισαγωγική σκηνή από κάποιο video game, αλλά ως ιστορία (ειδικά που κλείνει τη σαιζόν) είναι μάλλον αδύναμη.

gif04-1

Διαβάστε ακόμα:

Οι κορυφαίες σειρές τρόμου που πρέπει να δείτε!

Guilty Pleasure τηλεοπτικές σειρές

Οι ταινίες που πρέπει να γίνουν reboot άμεσα!

Το μέλλον που μας επιφυλάσσει το DC Extended Universe δείχνει… εντυπωσιακό!

Οι χειρότερες superhero ταινίες από το 2000 και μετά

Σκοτώνουν τις σειρές όταν γεράσουν;

Τότε VS Τώρα: Τα αστέρια του σινεμά στα 80s

Οι 80s ταινίες που αγαπήσαμε όσο λίγες (Μέρος Ά)

Οι 80s ταινίες που αγαπήσαμε όσο λίγες (Μέρος ΄Β)

Τηλεοπτικές σειρές των 80’s που άφησαν εποχή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s