Βιβλίο Bird Box. Αξίζει αν έχεις δει την ταινία;

To “Bird Box” είναι μια ταινία η οποία συγκέντρωσε πολλά εκατομμύρια views, «γέννησε» memes και challenges και μας απασχόλησε αρκετά. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Josh Malerman, το οποίο διαβάσαμε στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΟΞΥ. Το αγωνιώδες θρίλερ επιβίωσης απέναντι σε οντότητες που προκαλούν ανείπωτο τρόμο και τελικά οδηγούν στην αυτοκτονία έρχεται σε έντυπη μορφή, με διαφορές από την ταινία.

 

Θα προσπαθήσω να μην κάνω spoilers για όσους δεν έχουν δει την ταινία, αναφέροντας τις 9 διαφορές μεταξύ βιβλίου και ταινίας. Άλλες ουσιώδεις, άλλες χωρίς να διαφοροποιούν το τελικό αποτέλεσμα, οι διαφορές υπάρχουν και η ανάγνωση του βιβλίου επιβάλλεται όχι μόνο για την ολοκληρωμένη εμπειρία, αλλά και για την προετοιμασία μας για τη συνέχειά του.

Το βιβλίο διαδραματίζεται στο Detroit, ενώ η ταινία στη Βόρεια Καλιφόρνια για να εκμεταλλευτεί τις εικόνες φυσικής ομορφιάς που είδαμε στην ταινία. Το παρακάτω είναι spoiler, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι στα πρώτα λεπτά της ταινίας, οπότε δεν νομίζω ότι έχει πολύ σημασία. Η αδερφή της πρωταγωνίστριας, της Malorie, αυτοκτονεί στην ταινία λίγο μετά το ραντεβού της Malorie στον γυναικολόγο για την εγκυμοσύνη της, κάτι που συμβαίνει στα πρώτα δευτερόλεπτα γνωριμίας μας μαζί της. Στο βιβλίο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και ακόμα πιο επίπονα για την πρωταγωνίστρια (και για τον αναγνώστη).

Η ταινία για εξοικονόμηση τηλεοπτικού χρόνου ξεκινάει την ιστορία αφού η φρίκη έχει ήδη ξεσπάσει, εστιάζοντας στα αποτελέσματά της. Στο βιβλίο, οι χαρακτήρες έχουν τον χρόνο και τον χώρο να αναπτυχθούν μπροστά στον αναγνώστη, ο οποίος είναι «παρών» από την αρχή του ξεσπάσματος, μαθαίνοντας πολύ περισσότερα και έχοντας τον χρόνο να δεθεί πολύ περισσότερο με τους χαρακτήρες. Χαρακτήρες οι οποίοι διαφέρουν από το βιβλίο στην ταινία είτε δεν υπάρχουν καθόλου σε ένα από τα δύο. Ο Tom δεν έχει τον ίδιο ρόλο όπως στην ταινία για παράδειγμα και ο χαρακτήρας του Douglas (John Malkovich) δεν υπάρχει καθόλου στο βιβλίο. Σε άλλες περιπτώσεις στην ταινία, τα ονόματα χαρακτήρων, οι ρόλοι τους και η επίδραση τους στους υπόλοιπους είναι αλλαγμένα κατά το δοκούν σε σχέση με το βιβλίο.

Το ταξίδι προς τον Rick επίσης, είναι άλλη μια διαφορά, με την εκδοχή του βιβλίου να βγάζει πολύ περισσότερο νόημα και να κάνει πλέον κατανοητές αρκετές κινήσεις της πρωταγωνίστριας και των παιδιών. Οι δύο τελευταίες διαφορές είναι, κατά τη γνώμη μου, και οι πιο σημαντικές. Πρώτον, τα πουλιά στο βιβλίο δεν είναι το σύμβολο ελπίδας της μεταφοράς στο Netflix, αλλά κάτι διαφορετικό και πιο ουσιώδες. Δεύτερον, το τέλος, το οποίο είναι πιο σκοτεινό και μάταιο. Η ταινία θέλησε να αφήσει μια πιο «γλυκιά» επίγευση και να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ενώ το βιβλίο παρουσιάζει την ωμή αλήθεια.

Πρέπει κάποιος να διαβάσει το βιβλίο; Ναι. Αν έχεις δει την ταινία, πολλά κομμάτια θα ενωθούν καλύτερα, θα κατανοήσεις πράγματα που σου έμοιαζαν άσχετα ή χωρίς νόημα, θα διαπιστώσεις τι πραγματικά είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας και θα δεις την ολοκληρωμένη άποψη του και όχι (αναγκαστικά) πετσοκομμένα κομμάτια της σε τηλεοπτικό χρόνο. Θα διαβάσεις ένα πιο σκοτεινό έργο, με αγωνία, το αίσθημα της ματαιότητας και θα δεθείς καλύτερα με τους χαρακτήρες, συμπονώντας τους και κατανοώντας τις ενέργειές τους. Αν δεν έχεις δει την ταινία, θα αφοσιωθείς σε 328 σελίδες αγωνίας, προσπάθειας για επιβίωσης και τρόμου, για τον οποίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο, παρά να κλείσεις τα μάτια. Αναμένουμε και τη συνέχεια του με τον τίτλο “Malorie” και ευελπιστούμε ότι θα τη διαβάσουμε και αυτή στα ελληνικά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ

gif04

Διαβάστε ακόμα:

Οι κορυφαίες σειρές τρόμου που πρέπει να δείτε!

Guilty Pleasure τηλεοπτικές σειρές

Οι ταινίες που πρέπει να γίνουν reboot άμεσα!

Το μέλλον που μας επιφυλάσσει το DC Extended Universe δείχνει… εντυπωσιακό!

Οι χειρότερες superhero ταινίες από το 2000 και μετά

Σκοτώνουν τις σειρές όταν γεράσουν;

Τότε VS Τώρα: Τα αστέρια του σινεμά στα 80s

Οι 80s ταινίες που αγαπήσαμε όσο λίγες (Μέρος Ά)

Οι 80s ταινίες που αγαπήσαμε όσο λίγες (Μέρος ΄Β)

Τηλεοπτικές σειρές των 80’s που άφησαν εποχή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s