Φέτος τον Μάρτιο ήρθε μια νέα horror comedy σειρά δέκα επεισοδίων στο FX, η οποία, παρότι ήταν σχετικά χαμηλών τόνων, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη. Το What We Do In the Shadows (2019-) κινείται στο ίδιο σκεπτικό με την ομώνυμη ταινία του 2014 και βρίσκεται στο ίδιο σύμπαν με αυτήν. Την ταινία υπογράφουν ο Jemaine Clement και ο )Taika Watiti, γνωστός επίσης ως ο σκηνοθέτης του Thor:Ragnarok (2017). Όσον αφορά τη σειρά το σενάριο έχει αναλάβει ο Clement μαζί με μια ομάδα σεναριογράφων, ενώ ο Watiti σκηνοθετεί κάποια επεισόδια.
Το What We Do In the Shadows έχει ως θέμα τη συμβίωση τριών βρικολάκων στην σήμερον ημέρα. Το σκηνικό του βρικόλακα, που έχει κολλήσει στην πάλαι ποτέ περασμένη του εποχή πασχίζοντας να συμβαδίσει με τις νόρμες της εκάστοτε σύγχρονης κοινωνίας το έχουμε ξαναδεί. Το What We Do In the Shadows παίρνει αυτό το γνώριμο έως και πολυφορεμένο σκηνικό και το εκμεταλλεύεται εις έπακρον κι άκρως επιτυχώς, προσφέροντας μας μια απολαυστικότατη κωμωδία, που έχουμε καιρό να δούμε. Το What we do in the shadows δεν είναι ένα ακόμα «παραδοσιακό» sitcom κονσέρβα αμερικανίλα, ούτε μια κωμική/σατιρική σειρά, που αυτοσαρκάζεται κυνικά σχολιάζοντας παράλληλα την παράδοση της κωμωδίας. Είναι μια αγνή κωμωδία, με ένα ιδιαίτερο χιούμορ. Ο Watiti αναφερόμενος στην ιδέα του What We Do In the Shadows είπε, ότι απαντά στο ερώτημα στο τι συμβαίνει, όλες εκείνες τις μέρες στη ζωή των απέθαντων βρικολάκων, που δεν γίνεται κάποιο από τα κλασικά δραματικά γεγονότα με τα οποία τους έχουμε συνδέσει. Προσωπικά το βρίσκω μια εξαιρετική παρωδία ταινιών – αν και δεν νομίζω να είναι αυτός ο στόχος της – όπως το Interview With A Vampire (1994), που εξελίσσεται σε κάτι ξεχωριστό κι ολόδικο της.
Η σειρά είναι ένα mockumentary ακολουθώντας την παράδοση των The Office (2001-03,2005-2013) και του Modern Family (2009-19) για παράδειγμα. Εκμεταλλεύεται πλήρως όλα τα στοιχεία, που έχουμε συνυφασμένα με τους βρικόλακες παίρνοντας τα στα σοβαρά ως εργαλείο πλοκής και κωμωδίας αλλά και σατιρίζοντας τα ταυτόχρονα. Έχει ένα ιδιαίτερο πραγματικά χιούμορ, που κυμαίνεται από το καμένο, εσκεμμένα κρύο ή αμήχανο έως και πανέξυπνο, πολλές φορές κι όλα μαζί ταυτόχρονα. Υπήρχαν στιγμές, που λυνόμουν στα γέλια, υπήρχαν στιγμές που έλεγα «πωω πόσο καμένο» γελώντας. Υπήρχαν φυσικά και στιγμές, που απλά παρακολουθούσα δίχως να μου προκαλέσει κάτι. Έχει εννοείται κι αυτό τις αστοχίες του, όπως όλες οι σειρές.
Από άποψη παραγωγής αν και φαίνεται φθηνή και πρόχειρη σειρά λόγω του τρόπου, που γυρίζεται, δεν είναι. Τα προσεγμένα σκηνικά, τα εξαιρετικά κοστούμια εποχής και τα πρακτικά εφέ είναι από τα δυνατά στοιχεία της σειράς βοηθώντας απίστευτα στην λειτουργικότητα του χιούμορ της και στην ευρύτερη σκοτεινή ατμόσφαιρα της. Η κεντρική τριάδα των βρικολάκων αποτελείται από τους Matt Berry (Lazlo), Kayvan Novak (Nandor) και από την κυπριακής καταγωγής Βρετανίδα κωμικό Natasia Demetriou (Nadja) ενώ το κύριο cast συμπληρώνεται από τους Harvey Guillén (Guillermo) και Mark Proksch (.Colin Robinson). Οι ερμηνείες όλων και ιδιαίτερα της κεντρικής τριάδας είναι εξαιρετικές. Αφήνω και κάποιες quest συμμετοχές ως έκπληξη σε όσου την δουν. Με εξαίρεση κάποια λίγα επεισόδια ο πρώτος κύκλος δεν είχε κάποια κεντρική ιστορία γύρω από την οποία εξελίσσεται. Είχε κάποια μικρά arch stories να τρέχουν παράλληλα αλλά αργά ή γρήγορα κλέινουν τον κύκλο τους.
Δεν τίθεται ζήτημα αν αξίζει ή όχι τον χρόνο της. Φυσικά και τον αξίζει, ειδικά αν ψάχνεστε και θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό και μια φρέσκια σειρά του είδους της. Για spin off σειρά μάλιστα ήταν τιμιότατη, σε αντίθεση με το επίσης spin off της αρχικής ταινίας, το Wellington Paranormal (2018-), που δεν μπαίνει καν στο ραντάρ. Δώστε μια ευκαιρία στο What We Do In the Shadows την αξίζει και με το παραπάνω.
Διαβάστε ακόμα:
- Το Dies Irae και ο κινηματογράφος
- Αποχαιρετώντας το Travelers (2016-18) (spoiler free)
- Doctor Who 11ος κύκλος (spoiler free review)
- Ας θυμηθούμε το Mad Men (2007-2015) [Spoiler Free]
- “Πολιτικά ορθό”, ποιοτικά για κλάματα…
- Last kingdom 3ος κύκλος (spoiler free review)
- Οι Iron Maiden και η λογοτεχνία
- Ταινίες και σειρές βασισμένες στο έργο του Phillip K. Dick
- Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τις παιδικές ταινίες της Disney
- Το όραμα Snyder (Μέρος Α)
- Όταν το Sci-Fi γίνεται πραγματικότητα (Μέρος Α’)
- Η Marvel και το πρόβλημα του χιούμορ
- Injustice: Gods Among Us (Μέρος Α)
- Συζητώντας με τη Ζωή, μια νέα σχεδιάστρια video games
- Ο πρώτος κύκλος των Defenders (Spoiler free και full κριτική)
12 thoughts on “What we do in the shadows: 1ος κύκλος (spoiler free review)”