Catch-22: Μια μίνι σειρά από τις λίγες

Μια εξαιρετική σατιρική μαύρη κωμωδία ήρθε φέτος  στο Hulu, το Catch-22.  Η μίνι αυτή σειρά των έξι επεισοδίων είναι ένα δημιούργημα των  Luke Davies και David Michôd και βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο (1961) του Joseph Heller.  Ένας εκ των τριών σκηνοθετών και παραγωγών της σειράς, δεν είναι άλλος από τον George Clooney, ο οποίος θα παίξει και σε τρία επεισόδια.

Η ιστορία επικεντρώνεται στην (φανταστική) 256η μοίρα βομβαρδιστικών της αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η οποία εκτελεί αποστολές στην Ιταλία κατά των Ναζί. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ένας βομβιστής ο John Yossarian, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβιώσει και να επιστρέψει σπίτι του, ενώ παράλληλα πασχίζει να κρατήσει τα λογικά του καθώς η θητεία του όλο και μεγαλώνει δίχως τελειωμό.  Το βιβλίο και η σειρά (και η ομώνυμη ταινία του 1970 εννοείται) έχουν έναν ξεκάθαρο αντιμιλιταριστικό και αντιπολεμικό χαρακτήρα, τον οποίο παραδόξως ο Heller δεν τον προόριζε ως κριτική κατά του Β’ Παγκόσμιο πολέμου, στον οποίο και υπηρέτησε, αλλά κατά του πολέμου της Κορέας κατά τη δεκαετία του 1950, όταν έγραφε και το βιβλίο δηλαδή. Έντονα είναι και τα αυτοβιογραφικά στοιχεία του Heller, ο οποίος έχοντας εκτελέσει 60 βομβαρδιστικές αποστολές, μεταφέρει στις σελίδες του και η σειρά στην οθόνη μας το όλο κλίμα και την ψυχολογία, που επικρατούσε στη μοίρα του κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το Catch-22 είναι ξεκάθαρα μια από τις καλύτερες μίνι σειρές της χρονιάς και της δεκαετίας, ενώ με άνεση πρέπει να είναι η καλύτερη του είδους της. Δεν είναι μια μαύρη κωμωδία, που λύνεσαι στα γέλια. Είναι μια μαύρη κωμωδία, η οποία την μια στιγμή σε έχει να γελάς και να ξεχνάς, ότι βλέπεις κάτι με θέμα τον πόλεμο, και την επόμενη στιγμή στο θυμίζει άκρως βιαίως και απότομα. Είναι σκηνές, που απλά σοκάρουν και δείχνουν την ωμότητα του πολέμου κι όχι μόνο, δίχως να την εξωραϊζουν ή ρομαντικοποιούν, όπως έχουμε συνηθίσει να γίνεται. Η σειρά γενικά και ο Christopher Abbott ως Yossarian ειδικά καταφέρνουν να μας περάσουν, όσο είναι δυνατό, την πίεση και ένταση της κατάστασης. Υπάρχουν στιγμές, που με άνεση μπορείς να μοιραστείς τη φρίκη και τον φόβο του κεντρικού ήρωα. Οι ερμηνείες των περισσοτέρων του κεντρικού cast κυμαίνονται από αξιοπρεπείς ως και εξαιρετικές. Το κύριο cast απαρτίζεται από τους Christopher Abbott, Kyle Chandler, Daniel David Stewart, Graham Patrick Martin, Kevin J. O’Connor, Rafi Gavron, Jon Rudnitsky, Austin Stowell κ.α. ενώ περάσματα στα μισά επεισόδια κάνουν ο Clooney και ο Hugh Laurie.

Το Catch-22 ήταν μια από τις πολυαναμενόμενες σειρές της Άνοιξης και της χρονιάς γενικότερα. Αναμφίβολα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και προσδοκιών. Δεν θα αποτελέσει την καλύτερη σειρά, που θα δεις γενικά, αλλά θα είναι από τις σειρές, που θα σου μείνει παρά την μικρή της συνολική διάρκεια. Έξι επεισόδια ήταν υπέρ-αρκετά και άκρως απολαυστικά από όλες τις πλευρές.  Για όποιον δεν έχει τι να δει, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Για όποιον έχει τι να δει, αποτελεί και πάλι μια εξαιρετική επιλογή.

 

Διαβάστε ακόμα:

gif03

13 thoughts on “Catch-22: Μια μίνι σειρά από τις λίγες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s