Τα μυθιστορήματα που φέρουν την ταμπέλα του «δυστοπικού», συνήθως περιγράφουν έναν κόσμο, όπου έχουν επαληθευτεί τα χειρότερα σενάρια για την ανθρωπότητα, οι άνθρωποι είναι υποδουλωμένοι σε εξωγήινους, ρομπότ, ζώα κλπ, πόλεμοι έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του πλανήτη και άλλα τέτοια δυσοίωνα. Με αυτή την λογική, το βιβλίο της Naomi Alderman «Η Δύναμη», δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς δυστοπικό, στο δικό μου κεφάλι τουλάχιστον. Τι εννοώ; Το βιβλίο περιγράφει έναν κόσμο, στον οποίο η συνύπαρξη των δύο φύλων είναι λίγο διαφορετική.
Τι θα συνέβαινε αν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ανακάλυπταν ξαφνικά ότι διαθέτουν τη Δύναμη, ένα είδος ηλεκτρικής ενέργειας η οποία βγαίνει από τα δάχτυλά τους και τους επιτρέπει να προκαλούν αφόρητο πόνο, ακόμα και θάνατο στους άντρες; Τι γίνεται όταν οι γυναίκες αναλαμβάνουν την εξουσία, όταν οι άντρες χάνουν κάθε έλεγχο που έχουν; Γονείς συμβουλεύουν τα αγόρια να μην βγαίνουν έξω μόνα τους και να μην απομακρύνονται, καθώς κινδυνεύουν, αγόρια ντύνονται κορίτσια για να φαίνονται πιο δυνατά και να μην κινδυνεύουν, μαθαίνουν να ζουν σιωπηλά και να εξυπηρετούνται σε ξεχωριστές υποδομές «για την ασφάλειά τους». Τα θύματα του sex trafficking επιτίθενται στους δυνάστες τους, οι θρησκείες αλλάζουν πρόσωπο λατρείας σε κάτι πιο γυναικείο, οι στρατοί στελεχώνονται από γυναίκες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που θα διαβάσετε στο βιβλίο. Το θέμα όμως που προκύπτει είναι αν οι γυναίκες θα καταφέρουν να διατηρήσουν τον έλεγχο που απέκτησαν, αν θα κάνουν κακή χρήση της δύναμης τους, αν οι άντρες με κάποιον τρόπο θα καταφέρουν να ξαναπάρουν την εξουσία στα χέρια τους.
Το έξυπνο μυθιστόρημα της Naomi Alderman τιμήθηκε με το βραβείο Baileys, φιγουράρει στην λίστα με τα 10 αγαπημένα βιβλία του Barack Obama και ήδη γυρίζεται σε σειρά 10 επεισοδίων, παραγωγής Amazon. Μάλιστα, η τηλεοπτική προσαρμογή του βιβλίου έγινε από την ίδια την συγγραφέα. Μια συγγραφέα που έδειξε από νωρίς τις προθέσεις και το ταλέντο της, αποσπώντας το βραβείο Orange για το πρώτο της βιβλίο «Η Ανυπακοή», το οποίο μάλιστα μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη. Το βιβλίο εστιάζει σε 4 γυναικείους χαρακτήρες, μέσω των οποίων και της νεοαποκτηθείσας δύναμής τους, συγκεντρώνονται εξουσίες, δημιουργούνται κοινότητες και σέχτες.
Μια γυναίκα συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας είναι μοιραίο να συγκριθεί με την Ursula Le Guin και την Margaret Atwood (Handmaid’s Tale), καθώς τα δυστοπικά σύμπαντα των δύο τελευταίων αποτελούν ορόσημα στον κόσμο του sci-fi. Η ίδια η συγγραφέας, άλλωστε, στο βιβλίο ευχαριστεί τις Margaret Atwood, Karen Joy Fowler και Ursula Le Guin. Έχει γραφτεί ότι «Η Δύναμη» είναι το “Handmaid’s Tale” της εποχής μας, κάτι που από μόνο του αποτελεί ένα μεγάλο παράσημο. Η ιστορία του εκτείνεται σε 494 χορταστικές σελίδες, γεμάτες αγωνία, τροφή για σκέψη και έναν κόσμο αρκετά διαφορετικό από ό, τι έχουμε συνηθίσει.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ με δύο διαφορετικά και άκρως ταιριαστά εξώφυλλά από τον Βίκτωρα Κοέν.