Σήμερα στο Geek Cultura σας έχουμε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, που αφορά τον πλέον λατρεμένο κακό από το Marvel Cinematic Universe, τον Thanos. Παρακολουθούμε τι προηγήθηκε της επιστροφής του Thanos στον κόσμο των κόμικς, όπως επίσης και την δημιουργία του Infinity Gauntlet, το οποίο τα τελευταία χρόνια έγινε πασίγνωστο μέσα από την κινηματογραφική του μεταφορά στους Avengers.
ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το 1989 ο Jim Starlin φεύγει από την DC Comics μετά από μια μικρή αλλά πετυχημένη πορεία στον τίτλο του Batman. Η τότε του χαρά να συνεργαστεί με τον σκιτσογράφο βετεράνο Bernie Wrightson σε μια μίνι σειρά εκτός του βασικού τίτλου βρίσκει αντίθετους τους εκδότες της DC. «Δεν μπορείς να γράφεις το μηνιαίο Batman και να εκδίδεις ταυτόχρονα μια σειρά Prestige Format με τον ίδιο χαρακτήρα». Ο ανόητος αυτός κανόνας που του παρουσίασαν τον κάνει να αφήσει το Batman. Γράφει με τον Wrightson το Batman – The Cult και σηκώνεται και φεύγει από την DC Comics.

Έτσι λοιπόν ο συγγραφέας κατάφερε να μείνει στον μηνιαίο τίτλο μόνο για δυο χρόνια. Προλαβαίνει και δίνει τα γνωστά αριστουργήματα “Ten Nights of the Beast” και “A Death in the Family”. Έχει γραφτεί πολύ μελάνι για αυτά τα πολιτικά και αστυνομικά θρίλερ του Σκοτεινού Ιππότη και πραγματικά αξίζουν.
Το Batman – The Cult ήταν μια ειδική πολυτελής για την εποχή εκείνη έκδοση προορισμένη για τα κομικσοβιβλιοπωλεία. Πούλησε αξιοπρεπέστατα, έθρεψε τον εγωισμό του σεναριογράφου να συνεργαστεί με τον σπουδαίο σκιτσογράφο, αλλά τον άφησε χωρίς δουλειά! Έτσι επιστρέφει στη Marvel Comics και του δίνεται ένας πολύ μέτριος τίτλος σε πωλήσεις, το Silver Surfer. Πράγμα που το ζητάει για να μην τον ενοχλούν ιδιαίτερα και για να έχει ελευθερία κινήσεων. Η εμπειρία του από την προηγούμενη δουλειά έχτισε στο μυαλό του προσωπικούς κανόνες.
ΛΙΓΗ ΑΚΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Thanos ήταν ένας επιβλητικός χαρακτήρας που κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του. Τον δημιούργησε ο Starlin πριν δεκαετίες και σχεδόν κανείς δεν τον χρησιμοποίησε εκτός από τον ίδιο. Επιβλητικός και μελαγχολικός, με στόχους τόσο μελοδραματικούς που γοήτευε τους αναγνώστες, όταν τον έγραφε ο καλλιτεχνικός του πατέρας.
Έτσι τον εμφανίζει στον τίτλο του Silver Surfer ως το νέο καταστροφικό στοιχείο. Οι πωλήσεις ξυπνάνε, εκδίδεται παράλληλα ένα mini series prestige format,το λεγόμενο Thanos Quest, και μαζεύει αναγνώστες. Κλιμακωτά δημιουργεί έναν αντίπαλο που μαζεύει φετιχιστικά αντικείμενα που του δίνουν την απόλυτη δύναμη στο σύμπαν. Η ένταση στο μηνιαίο τίτλο του Surfer μας προϊδεάζει για χορταστικά σενάρια. Και δεν προδίδονται οι αναγνώστες.

ΤΟ ΕΠΟΣ
Και φτάνουμε στο 1991. Ο Starlin ζητάει να γράψει μια μίνι σειρά για να εξιστορεί τα κατορθώματα του Thanos που κατέχει ασύλληπτη κοσμική δύναμη, και τους αντίπαλους σούπερ ήρωες να προσπαθούν να τον σταματήσουν. Το γνωστό πια Infinity Gauntlet. Συλλέγει λοιπόν όλα αυτά τα πετράδια και τα δένει στο γάντι του, και δημιουργεί αυτό το τρομερό όπλο που εκπληρώνει επιθυμίες.Τα σχέδια του τρελού θεού περιλαμβάνουν τον αφανισμό του μισού πληθυσμού του σύμπαντος ως δώρο στο Θάνατο, την ερωμένη του που δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά του. Όσο ανόητο μπορεί να σας φαίνεται το σενάριο, τόσο συναρπαστικό γίνεται στην εξέλιξή του. Τα κίνητρα είναι η παρανοϊκή του αγάπη, και όχι οι μελέτες ενός επιστήμονα όπως παρουσιάστηκαν στην ομώνυμη ταινία. Οι εναπομείναντες ήρωες προσπαθούν να σταματήσουν τα σχέδιά του και οι σκηνές μάχης είναι και χορταστικές και πρωτότυπες. Η δράση συναρπάζει και ο συγγραφέας δίνει τον καλύτερό του εαυτό.

Σκιτσογράφος είναι ο George Perez, ένας δημιουργός με ιστορία σε τίτλους ομάδων. Το δυναμικό του σκίτσο και η ευχάριστη λεπτομέρεια στη δουλειά του ζωντανεύουν το σενάριο και οι σελίδες αξίζουν να τις εξερευνήσεις και χωρίς να διαβάζεις τα κείμενα. Το μεγάλο ατού του Perez είναι ότι σκιτσάρει ήρωες που ξεχωρίζουν μεταξύ τους ακόμη και όταν δε φοράνε μάσκες. Δεν μπερδεύεσαι όταν βλέπεις στο ίδιο καρέ τρεις ξανθούς όπως τους Steve Rogers, Clint Burton και Thor. Διαφέρουν στο μάτι και δεν παιδεύει τον αναγνώστη.
Και εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα. Ο Perez το ίδιο χρονικό διάστημα δουλεύει ένα event mini series στην αντίπαλη εταιρία, το War of the Gods. «Μου άρεσε σαν ιδέα να ασχοληθώ το ίδιο χρονικό διάστημα σε δυο διαφορετικές εταιρίες, με τόσο σημαντικές υποθέσεις. Δεν κατάλαβα όμως ότι οι ικανότητές μου δεν μου το επιτρέπουν πια όπως χρόνια πριν». Κάποτε δούλεψε σχεδόν ταυτόχρονα στο Justice League of Americaκαι στο Avengers και ήθελε να αποδείξει στους εκδότες ότι μπορεί να το κάνει και τώρα.

Στα τελευταία τεύχη αποφασίζει να παρατήσει το Infinity Gauntletκαι να αφοσιωθεί στο War of the Gods. «Καλά έκανα. Οι μάχες με το Thanos επαναλήφθηκαν τόσες πολλές φορές που βαρέθηκα αμέσως και δε θα άντεχα στα επόμενα τεύχη». Πού να ήξερε ότι θα γινόταν μετά από δεκαετίες ένας οικονομικός θησαυρός. Επιστρατεύεται ο Ron Lim, που είναι ένας εξελιγμένος Sal Buscema ή Jim Mooney με πιο ένταση και ελάχιστα πιο manga στοιχεία. Κάνει καλή δουλειά, αλλά μπροστά στον Perez δείχνει ότι λειτουργεί διεκπεραιωτικά.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι οι εκδότες δε δείχνουν εμπιστοσύνη στο Infinity Gauntlet. Ελάχιστοι τίτλοι συμμετέχουν στο event, και ελάχιστοι χαρακτήρες δίνονται για να «παίξουν» οι καλλιτέχνες. Τους απαγορεύουν να χρησιμοποιήσουν μεταλλαγμένους, το άγιο δισκοπότηρο της εποχής, παρά μόνο δύο. Διαλέγουν τους Wolverine και Cyclops, και δεν τους χρησιμοποιούν και ιδιαίτερα. Όταν εδραιώνεται το κόμικ, τους δίνουν ό,τι θελήσουν στις σεναριακές συνέχεις Infinity War και Infinity Crusade.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Το τέλος αυτού του φαντασμαγορικού κόμικ δράσης βρίσκει τους χαρακτήρες εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν. Δεν άλλαξε τίποτα. Τα παιχνίδια που χρησιμοποίησαν οι καλλιτέχνες ξεσκονίστηκαν και τοποθετήθηκαν πίσω στα κουτιά τους για να παίξουν λίγο αργότερα άλλοι δημιουργοί. Κλασικός κανόνας της αμερικάνικης εμπορικής 9ης τέχνης. Κατάφερε όμως να φέρει στο προσκήνιο και πάλι ήρωες όπως τουςWarlock, Gamora, Pip the Troll και γιατί όχι τον αμφιλεγόμενο Thanos. Ακολούθησαν δεκάδες πιλοτικές σειρές και συνέχειες αυτής της περιπέτειας με αποκορύφωμα οι εκδόσεις της εποχής μας που αναμασώντας το παλιό σενάριο εμφανίζονται κάθε τόσο στα βιβλιοπωλεία με κάτι από τα ίδια στο πιο χλιαρό.
Για όσους το διαβάσανε αξίζει να το ξαναδιαβάσουν παρακολουθώντας τις σεναριακές εξελίξεις και ανατροπές, και μελετώντας τα κίνητρα και τις επιθυμίες του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Για εσάς που δεν το έχετε διαβάσει ετοιμαστείτε για ένα από τα πιο διασκεδαστικά κόμικς που έχει πέσει στα χέρια σας και αφεθείτε σε αυτήν τη θάλασσα πολύχρωμης δράσης και μεγαλείου που μόνο ένας Jim Starlin ξέρει να δίνει στους αναγνώστες του.
Διαβάστε ακόμα:
Αλλόκοσμα – Ελληνικά Παραμύθια Αλλιώς
Χαρακτήρες που αδικήθηκαν στο MCU
Κριτική: Λευκός Ιππότης – Ο Τζόκερ γίνεται ο ήρωας της Γκόθαμ Σίτυ!
Ο Loki και η Scarlet Witch αποκτούν τις δικιές τους τηλεοπτικές σειρές
Η Justice League στο ταμπλό
Daredevil Season 3: Mια ακόμα season που ξεπερνάει τις προσδοκίες!
Κριτική – Batman Damned
Οι 5 καλύτερες animation ταινίες της DC
Οι βιαιότερες στιγμές των Batman Villains
Στοιχεία που -ίσως- δεν γνωρίζεις για τον Μπάτμαν!
Spiderman / Spiderverse Review: Ότι λατρεύουμε στους υπερήρωες βρίσκεται εδώ
