Η Πέμπτη Εποχή, της N.K. Jemisin

Το δυστοπικό σύμπαν της N.K. Jemisin χωράει σε μία τριλογία, ονόματι “The Broken Earth”. Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι «Η πέμπτη εποχή», το οποίο μάλιστα έχει κερδίσει το βραβείο Hugo το 2016, όπως άλλωστε και τα επόμενα δύο της σειράς.

Η συγγραφέας, με τη βοήθεια της μετάφρασης του Ηφαιστίωνα Χριστόπουλου, μας μεταφέρει σε έναν μακρινό πλανήτη, ο οποίος κάθε μερικούς αιώνες βιώνει την «πέμπτη εποχή», μια περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών. Ο πλανήτης αποτελείται από μία μόνο υπερ-ήπειρο, η οποία βιώνει με δραματικό τρόπο την πέμπτη εποχή, αφού τα έθνη που τον κατοικούν πλήττονται από μεγάλες καταστροφές. Εκεί κατοικούν τρεις γυναίκες, οι οποίες μπορούν να ελέγχουν τα φυσικά φαινόμενα και την ενέργεια αυτών, προκαλώντας ή σταματώντας σεισμούς, επηρεάζοντας τις εκρήξεις ηφαιστείων κλπ.

Όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζονται τόσο ως σωτήρες όσο και ως απειλή. Οι άνθρωποι με αυτές τις ιδιότητες μεγαλώνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμμορφώνονται ή σκοτώνονται ακόμα και σε μικρή ηλικία, αν δεν μπορέσουν να τιθασεύσουν τις δυνάμεις τους. Η συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί κανένα στερεότυπο, χτίζει τον κόσμο της και την κοινωνία με έναν καινούριο, διαφορετικό τρόπο και δίνει σε όλους τους χαρακτήρες ουσιαστικό ρόλο και ύπαρξη, απαλλάσσοντάς τους από την χάρτινη υπόσταση τους. Ο μακρινός πλανήτης, ακόμα κι αν δεν ιδωθεί με την μεταφορά του δικού μας κόσμου που ίσως επιθυμεί να περάσει η συγγραφέας, είναι ένας πειστικός κόσμος, με πολλά «στρώματα» και κοινωνικές ομάδες και ιδανικό μέρος για να εξελιχθεί το βιβλίο.

Το βιβλίο έχει έναν ρυθμό που σε παρασέρνει, σε κάνει να θες να διαβάσεις την επόμενη σελίδα και τα επιμέρους στοιχεία του το κάνουν άκρως ενδιαφέρον. Τυραννία, μυστικά, αγάπη, μίσος, κάστες, όλα έχουν τη σημασία τους και τίποτα δεν μοιάζει ατάκτως ειρημένο ή έστω για να γεμίσουν οι σελίδες. Οι ήρωες δεν είναι μυώδεις τύποι γεμάτοι τεστοστερόνη και πιθανώς αναβολικά, αλλά άνθρωποι που γεννήθηκαν με κάτι ξεχωριστό ή ακόμα και απλοί άνθρωποι. Δεν θα αναφέρω κάτι περισσότερο για την υπόθεση, ώστε να μη γίνει το παραμικρό spoiler, αλλά καθώς διαβάζετε θα έρθετε αντιμέτωποι με διάφορες εκπλήξεις και περίεργα πράγματα, που δεν εξηγούνται (σε αυτό το βιβλίο). Η επιτυχία της τριλογίας γέννησε ένα RPG και μια τηλεοπτική σειρά, τα οποία αμφότερα περιμένουμε τους επόμενους μήνες.

Το βιβλίο «Η πέμπτη εποχή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ, έχει 500 σελίδες και δύο διαφορετικά εξώφυλλά του Βίκτωρα Κοέν στο cyberpunk στυλ του «Bird Box» και της «Δύναμης».

Διαβάστε ακόμα:

gif2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s