Βιβλιοπαρουσίαση: “Η Μήτρα της Βίας”, του Clive Barker

Η «Μήτρα της Βίας» είναι μια νουβέλα του Clive Barker, η οποία μεταφράστηκε από τον Β. Μπαμπούρη και κυκλοφόρησε από τις αγαπημένες εκδόσεις ΟΞΥ. Ο Clive Barker δεν είναι ένας συνηθισμένος συγγραφέας τρόμου. Ίσως δεν είναι συνηθισμένος συγγραφέας γενικά. Η γραφή του ή σου αρέσει ή όχι, δεν υπάρχουν ημίμετρα. Η «Μήτρα της Βίας» έρχεται για να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω, αλλά και την άποψη ότι το πιο τρομακτικό τέρας είναι ο άνθρωπος.

 

Δύο ιστορίες γραμμένες για την αλλαγή της Χιλιετίας, ενωμένες σε ένα βιβλίο που να αποτυπώνει το κοινό τους νόημα. Μια ιδιαίτερη νουβέλα από τον Barker, αρκετά διαφορετική από το γνωστό ύφος του. Δύο γυναίκες δολοφονούνται με διαφορά 1000 χρόνων στο ίδιο σημείο, με πολύ βάναυσο τρόπο. Ο Barker χρησιμοποιεί τον τρόμο, όχι με κάποια υπερρεαλιστική του μορφή, αλλά στην πραγματική, ανθρώπινη μορφή του, αυτή της βίαιας φύσης του ανθρώπου.

 

Οι άγριες δολοφονίες, χωρίς κίνητρα, χωρίς γνωστούς δράστες, συμβαίνουν στις όχθες ενός ποταμού, τα νερά του οποίου κινούνται προς το παρελθόν και το μέλλον.       Παρατηρητής όλων αυτών, ο πανόπτης και παντογνώστης αφηγητής του βιβλίου, ο οποίος παρατηρεί τους συντρόφους των θυμάτων να αναζητούν τους δολοφόνους και την πολυπόθητη εκδίκηση. Η εκδίκηση σχεδόν ποτέ δεν έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί αυτός που την αναζητά, οπότε μέσα από μια σειρά μεταφυσικών φαινομένων, με τη ροή του χρόνου να μην έχει σημασία, οι ιστορίες των δύο εγκλημάτων συναντιούνται.

 

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί περιγραφές που σοκάρουν, splatter εικόνες, ρεαλισμό, φαντασία και το στοιχείο του μεταφυσικού, σε μια προσπάθεια, όχι να σοκάρει τον αναγνώστη, αλλά να μελετήσει τους λόγους που οδηγούν στη βία. Δεν δικαιολογεί πράξεις, δεν καταδικάζει καταστάσεις, αλλά τις αφηγείται. Και όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο πραγματικός τρόμος δεν χρειάζεται να κρύβεται μόνο πίσω από ένα ον με γαμψά νύχια και πλοκαμοειδείς αποφύσεις, αλλά και σε ένα περιστατικό παιδικής κακοποίησης.

Η «Μήτρα της Βίας» μέσα από τις 100 σελίδες της και ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, καταφέρνει να εισβάλλει στο μυαλό σου και να παραμείνει εκεί και αφού κλείσεις το βιβλίο. Ο Clive Barker σε διαφορετικό ρόλο, αλλά με τα ίδια αποτελέσματα. Το βιβλίο αξίζει για να δεις τι άλλο μπορεί να (επι)φέρει η πένα του πολυμήχανου συγγραφέα Barker και να διαβάσεις μια πολύ καλή ιστορία ανθρώπινου τρόμου.

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις ΟΞΥ για την ευγενική προσφορά του βιβλίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s