Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος Ennio Morricone

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 ετών ο μεγάλος συνθέτης Ennio Morricone. Ο “maestro” όπως ήταν γνωστός στους κύκλους του και στην πόλη του την Ρώμη πέθανε στο νοσκομείο, όπου νοσηλευόταν με σπασμένο μηριαίο οστό έπειτα από πτώση. Ο θάνατος του επιβεβαιώθηκε και από τον δικηγόρο του Giorgio Assumma.

Γεννήθηκε στην Ρώμη το 1929 και έμελλε να γίνει τρομπετίστας, και εν τέλει αρχιμουσικός και συνθέτης. Ο Morricone ήταν ένας συνθέτης σταθμός για τον 20ο αιώνα και ίσως ο μεγαλύτερος, σίγουρα ο πιο παραγωγικός, συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής μετρώντας πάνω από 500 τίτλους για τους οποίους συνέθεσε.  Η μουσική του για την “τριλογία των δολλαρίων” – A Fistful of Dollars (1964), For a Few Dollars More (1965) και The Good, the Bad and the Ugly (1966) του Sergio Leone με πρωταγωνιστή τον Clint Eastwood έχει περάσει δικαίως στην σφαίρα του θρύλου για τις μελωδίες της και την πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα της.

Ο συνθέτης ήταν πολλάκις υποψήφιος για όσκαρ κερδίζοντας μόνο ένα το 2016 για το Hateful Eight (2015) έχοντας λάβει ένα τιμητικό από την ακαδημία το 2007. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και έγραψε μουσική για πάρα μα πάρα πολλές ταινίες του Hollywood, ο Morricone δεν έμαθε ποτέ του να μιλάει κανονικά αγγλικά και μέχρι το 2007 σε ηλικία 78 ετών, δεν είχε πάει ποτέ του στην Αμερική.

Ίσως το πιο όμορφο σχόλιο για τον θάνατο του μέχρι στιγμής έγινε από τον σκηνοθέτη Edgar Wright, ο οποίος είπε για τον Morricone “μπορούσε να μετατρέψει μια μέτρια ταινία σε μια, που έπρεπε οπωσδήποτε να δεις, μια καλή ταινία σε τέχνη και μια φοβερή ταινία σε θρύλο”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s