Σκέψεις για την 1η σεζόν του Star Trek: Picard

Διάφορες σκέψεις για την πρώτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Star Trek: Picard (ST:P)

Ακολουθούν spoilers με ταχύτητα Warp 13

Δεν κρύβω ότι αγαπώ star trek. Δεν είμαι καθόλου αντικειμενικός.

Η αγαπημένη μου περίοδος είναι σίγουρα η εποχή του The Next Generation(ST:TNG)

Είναι και αναμφίβολα και η ποιο επιτυχημένη περίοδος εμπορικά. Εκείνη την εποχή έπαιζε επεισόδιά ST:TNG παράλληλα με ST:DS9 γραφόντουσαν τα σενάρια για ST:V και έπαιζαν και κινηματογραφικές ταινίες παράλληλα!

Άρα, και μόνο που είναι το όνομα αυτό που είναι της σειράς έχεις πάρα πολλά βάρη είδη πάνω της.

Η σειρά έχει κάποια στοιχεία που με ενθουσίασαν και κάποια που με προβλημάτισαν.

Πάνε πρώτα να ασχοληθούμε με τα θετικά που έτσι και αλλιώς ήταν τα περισσότερα.

Η παρουσίαση και η τοποθέτηση του Picard ως του γέρου (και όχι ηλικιωμένου) ανήμπορου απογοητευμένου , ηττημένου από την ζωή ήρωα σίγουρα είναι ηθελημένη και όσοι περιμένατε νέα επεισόδια ST:TNG  καταλαβαίνω  της απογοήτευση σας αλλά μιλάμε για μια άλλη σειρά συνέχεια ενός σύμπαντος και χαρακτήρα που παρουσιάζεται υπέροχα και ρεαλιστικά. Τρομερή ηθοποιία και άλλωστε είναι ένας ρόλος που είναι ηλικιακά πολύ κοντά στην πραγματική ηλικία του πρωταγωνιστή.  Πραγματικά βλέπεις πως ο καλύτερος ήρωας captain του γαλαξία γίνεται έρμαιο των περιστάσεων και πόση προσπάθεια χρειάζεται μέχρι το τέλος της σεζόν να παραδοθεί σε αυτό που είναι, να το αποδεχθεί και να αρχίσει τα ταξίδια του ξανά.

Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε σε σημείο που δάκρυσα να ανταμώνουμε χαρακτήρες που έχουμε αγαπήσει με τα χρόνια από όλες τις σειρές. Σίγουρα την πιο αισθητή διαφορά την έκανε η 7of9. Τρομερή τοποθέτηση και σαν τρόπο ζωής αλλά και σαν πρόοδο χαρακτήρα. Είναι από τις λίγες φορές που δεν βλέπω κάποιο χαρακτήρα να είναι πολύ πιο αδύναμος από τους άλλους. Γενικά δεν είχα κάποιο παράπονο όλοι οι χαρακτήρες έχουν καλό backstory και δείχνουν να προοδεύουν αρκετά.

Από πλευρά ιστορίας είναι σαν να βλέπεις πως φτιάχνεται ένα πειρατικό καράβι με όλα τα μέλη του και πάνω σε αυτό τον άξονα το σόου δεν απογοητεύει. Ξανά λέω ότι πολύ θα απογοητευτούν αλλά μπορώ να πω ότι ένιωσα μια γαλήνη στο ότι δεν πήγαν να αναμασήσουν παλιές δοξασμένες καταστάσεις και φόρμες.

number one….

Τα εφέ είναι πολύ καλά και τα σκηνικά επίσης φαίνεται ότι έχει γίνει δουλειά και έχουν πέσει χρήματα άλλωστε τους κάνανε και εκπτωσάρα προκειμένου να μην φύγουνε στον Καναδά. Η μουσική σε καλά επίπεδα φροντίζει να δίνει αρκετό συναίσθημα και να προδιαθέτει αρκετές φορές στο τι θα γίνει. 

Οι διάλογοι είναι καλά βαλμένοι απλά ίσως θα ήθελα ειδικά στους νέους «καλούς» να υπάρχει μεγαλύτερο βάθος.

Σχετικά τώρα με το star trek της υπόθεσης. Είναι πολύ δυνατό!  Σκάφη, εξωγήινοι, μαθαίνουμε αρκετά πράγματα για Romulans έιναι μια χαρά!

Κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση και μάλλον ευχάριστα αν και στην αρχή ήθελα να σηκώσω το χέρι στην ερώτηση της δασκάλας:

-ποιος αντέγραψε το Mass Effect με λίγο Battlestar?

-Κυρία κυρία το ST:P το έκανε!

Και … μπράβο του!

Το κεντρικό σκάφος μοιάζει με την Normandy οι χαρακτήρες στην αρχή που την σπάει ο ένας στον άλλο δίνουν αυτή την οικειότητα- κάτι θα γίνει καλό-  και φυσικά η προφητεία και το τέλος είναι εεεεε βαριά επηρεασμένα από Mass Effect. Και δεν είναι καθόλου κακό. Ίσα ίσα που νομίζω τοι όταν επηρεάζεσαι εεεεεε βαριά από τους καλύτερους αναγνωρίζεις και το τι έιναι καλό και αξίζει.

Οι κακοί οι Romulans που περνάνε πάντα την γκόθικ φάση τους μου άρεσαν παρα πολύ όπως και κάποιοι δεύτεροι χαρακτήρες στάθηκαν πολύ καλά σε όλη την διάρκεια της σειράς.

Ο διάλογος προς το τέλος του Picard -Data είναι πολύπλευρος και πρέπει να τον δεις δυο τρείς φορές να νιώσεις σε όλα τα επίπεδα τι λένε και είναι παράλληλα και μια πολύ γλυκιά ματιά στο Nemesis.

Δύο πράγματα που δεν μου άρεσαν.

Το πρώτο ήταν που έπρεπε να εξηγούν τα πάντα ώστε να έχουν και ιδέα οι non ST. Να φύγετε να πάτε  αλλού να βλέπετε παραμύθια με φωτόσπαθα και αναπνευστήρες.

Και δεύτερο και το μόνο ουσιαστικό μου θέμα ότι δεν υπήρχαν αυτοτελή επεισόδια. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ καλύτερο για τα νούμερα να υπάρχει μια συνεχιζόμενη πλοκή αλλά πόσο μου έχει λείψει το ST του 90ς- 00ς που υπήρχαν αυτοτελή επεισόδια. Έδινε το κάθε επεισόδιο τρομερή ικανοποίηση.  

Θετικά: Καλή παραγωγή από κάθε άποψη, και Picard ξανά στην οθόνη μας! Το ποιο αγαπημένο universe! Τι άλλο να θέλει κανείς;

Αρνητικά: Δεν υπάρχουν αυτοτελή επεισόδια, η γκρίνια απο αυτούς που περίμεναν 8ο κύκλο ST:TNG, και όχι άλλη επεξήγηση.

Σχετικό ή άσχετο: Θα πω άσχετο αλλά δεν είναι. Αυτές οι τελευταίες ταινίες star wars πόσο βαρετές είναι; Μήπως ήρθε η ώρα να δεις Star Trek; Ήρεμα ρωτάω και εντελώς τυχαία…

Με λίγα λόγια: Πολύ καλό σε αυτό που κάνει συνεχίζει επάξια την ιστορία. Για εμένα έιναι υπέροχο που το καράβι ξανά άρχισε τα ταξίδια του έστω και με πειρατική σημαία. Ναι στέκεται και μόνο του.

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s