Casual gaming… αξία ανεκτίμητη!

Τα video games αποτελούν μία ασχολία που μέχρι πριν λίγες καραντίνες και χρόνια δεν ήταν τόσο διαδεδομένη στο ευρύ κοινό. Μην με παρεξηγήσετε, οι περισσότεροι άνθρωποι της γενιάς μου (και λίγο μεγαλύτεροι) σχεδόν σίγουρα σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν πιάσει στα χέρια τους κάποιο controller (είτε του PlayStation είτε του αντίπαλου δέους, Xbox) ή έχουν παίξει κάποιο παιχνίδι στον προσωπικό τους υπολογιστή (ή σε κάποιο net για τους παλιούς).

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το gaming έχει μπει για τα καλά στην mainstream κουλτούρα. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό με μία και μόνο επίσκεψη μας στο YouTube, τα οποίο έχει γίνει ‘’σπίτι’’ για εκατομμύρια κόσμο που ασχολείται με το gaming, είτε σαν χόμπι είτε ακόμα και σαν επάγγελμα.

Αυτό, όμως, έχει και τις συνέπειες του, διότι από εκεί που τα βιντεοπαιχνίδια ήταν για ‘’λίγους και περίεργους’’, τώρα κάθε σπίτι έχει αποκτήσει κι έναν gamer και οι εταιρείες το γνωρίζουν αυτό και σαν επιχειρήσεις που σέβονται τον εαυτό τους προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν. Όσο εύκολα, όπως είπαμε και πριν, μπορεί να δει κανείς πόσο έχει κατακλυστεί το Ίντερνετ από gamers, άλλο τόσο εύκολα μπορεί κανείς να δει πόσο ‘’ακριβό’’ χόμπι έχει γίνει το gaming. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι τελευταίες κάρτες γραφικών και οι next-gen κονσόλες που κοστίζουν λίγο παραπάνω από έναν κατώτατο μισθό.

Παρ’ όλα αυτά το παρών κείμενο δεν αποτελεί κάποιο ‘’κατηγορώ’’ και παράπονο μου απέναντι στη βιομηχανία ή στον κόσμο. Κάθε άλλο παρά χαρούμενος γίνομαι με το να βλέπω ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να εκτιμούν και να αναγνωρίζουν την αξία μίας ασχολίας που κι εγώ ο ίδιος αγαπώ εδώ και αρκετά χρόνια.

Το παρών κείμενο αποτελεί έναν εφησυχασμό και μια ‘’επίκληση στην ηρεμία’’ για όσους θέλουν απεγνωσμένα να είναι ‘’ενεργοί’’ στον ακριβό και συνεχώς εναλλασσόμενο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Εξ’ ου και η παράφραση, στον τίτλο, της γνωστής διαφήμισης πιστωτικών καρτών. Σε έναν κόσμο και μια κουλτούρα που προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς, είναι λογικό να νιώθει κανείς πιεσμένος και αναγκασμένος να ακολουθήσει. Πιστέψτε με κι εγώ έτσι αισθάνομαι.

Γι’ αυτό και το να είσαι casual gamer αποτελεί αξία… ανεκτίμητη. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ο πρώτος που θα παίξει το νέο Call of Duty και το νέο FIFA (τυχαία παραδείγματα δύο franchise που κυκλοφορούν ένα νέο παιχνίδι κάθε χρόνο, το ίδιο ισχύει και για όλους τους άλλους τίτλους) ή που θα πάρει στα χέρια του τη νέα κάρτα γραφικών (αν καταφέρει και βρει καμία φυσικά), διότι δεν είναι αυτό που σε κάνει ‘’σωστό gamer’’.

Δεν υπάρχει τέτοια έννοια στον πραγματικό κόσμο. Χαλάρωσε και σκέψου τι χρειάζεσαι και τι σου αρέσει εσένα σαν άτομο και σαν gamer και μην ακούς μανιωδώς τι σου λένε οι διάφοροι ‘’γνώστες’’. Αναλογίσου, ακόμη και το χρόνο που μπορείς να διαθέσεις για ένα παιχνίδι. Θες και μπορείς να περάσεις 50+ ώρες σε ένα RPG χτίζοντας τον χαρακτήρα σου από το μηδέν και ξεχνώντας για λίγο την κοινωνική ζωή σου (we’ve all been there) ή θες να ασχοληθείς χαλαρά ένα απόγευμα Σαββάτου και λίγο πριν βγεις με την παρέα με ένα FPS ; Αυτή είναι μία απόφαση που μόνο εσύ μπορείς να πάρεις και περιθώρια κριτικής τρίτων δεν υφίστανται.

Κλείνοντας, μου φαίνεται ιδιαίτερα ειρωνικό το πως από εκεί που τα video games ήταν για τους ‘’περίεργους’’, τώρα είναι ‘’περίεργοι’’ όσοι δεν ασχολούνται. Όπως και το να παρακολουθείς μια ταινία, μια σειρά ή το να διαβάζεις ένα βιβλίο (ή έστω ένα comic βρε παιδάκι μου), έτσι και το gaming αποτελεί μια ευχάριστη και φυσιολογική ασχολία που μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά μπορεί να αποδειχτεί ακόμα και εποικοδομητική, αν της το επιτρέψεις, χωρίς να χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σου. Ίσα ίσα που θα είναι πάντα εκεί, πάνω στο σκονισμένο ράφι σου και θα σε περιμένει. So, relax and enjoy it…

Διαβάστε ακόμα:

Video Games 101: Γνωρίζοντας φίλους με τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών!

Μουσική και video games: Μια… συμφωνία χαρακτήρων

Τα 10 τρομακτικότερα video games της σύγχρονης εποχής

Ιδεές για να φτιάξετε το δικό σας gaming room

Red Redemption 2 – Οι καλύτερες δευτερεύουσες δραστηριότητες

Larry’s back for business! Leisure Suit Larry – Wet Dreams Don’t Dry

Civilization VI: Gathering Storm Review

Επιτέλους έπαιξα το… Max Payne

One thought on “Casual gaming… αξία ανεκτίμητη!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s