Το Infinity Saga τελείωσε για το MCU και τώρα η Marvel σε μεγάλη και μικρή οθόνη (δηλαδή εξ’ ολοκλήρου στο Disney+ πλέον) καλείται να συνεχίσει σε μια νέα εποχή. Πρώτο ήρθε το WandaVision, που δεν έχω δει, και δεύτερο το The Falcon And The Winter Soldier (εφ’ εξής FWS) για το οποίο θα πούμε δυο λόγια σήμερα.
Δεν θα προσποιηθώ, ότι ψηνόμουν πολύ να δω την σειρά. Γενικά έχω ελαττώσει χρόνια τώρα την επαφή μου με το MCU κι αν δεν ήμουν περίεργος να δω το επερχόμενο Τhe Batman και το τι θα γίνει με το Snyderverse μάλλον θα ελάττωνα αρκετά και με την DC, αν και οπαδός της γενικά. Και το FWS λόγω περιέργειας το είδα, η οποία κινήθηκε αυτή τη φορά από διάφορα memes και δημοσιεύματα (π.χ ο χορός του Zemo). Το περίμενα ψιλοαδιάφορο αλλά τελικά οφείλω να ομολογήσω, ότι αποδείχθηκε, όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου, απρόσμενα ικανοποιητικό. Σε βαθμό, που μετά το πρώτο επεισόδιο με έκανε να ξαναδώ Captain America: Winter Soldier και Civil War για να μπω καλύτερα στο κλίμα της σειράς. Γενικότερα ο Captain America ήταν ο αγαπημένος μου χαρακτήρας από το MCU. Οπότε η συνέχιση της κληρονομιάς του ήταν περισσότερο ελκυστική από ό,τι των Wanda – Vision για παράδειγμα. Έτσι κι αλλιώς για μένα ο Cap ήταν και ο μόνος χαρακτήρας, που είχε ένα ξεκάθαρο και ουσιώδες story arc μες στο Infinity Saga. Δεν με τράβηξε, ούτε με έπεισε ιδιαίτερα το story arc του Iron Man, ο οποίος σαν χαρακτήρας (και η τεχνολογία του επίσης) λειτούργησε πολύ περισσότερο σαν plot tool κάποιες φορές κατά την γνώμη μου. Πάμε παρακάτω.
Το FWS ήρθε ως ένα mini series 6 επεισοδίων για να μας πει το τι θα γίνει στο MCU με την ασπίδα και γενικότερα με την ταυτότητα του Captain America. Πέραν προφανώς των Sam/Flacon (Anthony Mackie) και Bucky/Winter Soldier (Sebastian Stan) έχουμε την επιστροφή χαρακτήρων όπως οι Ζemo (Daniel Brühl) (άνετα για μένα ο δεύτερος πιο ενδιαφέρων villain του MCU) και Sharon Carter (Emily VanCamp) και την παρουσίαση νέων, όπως ο John Walker/U.S. Agent (Wyatt Russell) και Valentina Allegra de Fontaine (Julia Louis-Dreyfus) , με την οποία θα εισαχθεί και η οργάνωση Leviathan λογικά στο μέλλον. Παράλληλα με το τι μέλλει γενέσθαι με τον τίτλο/κληρονομιά του Captain America έχουμε και τους flag smashers, ένα reimagining του χαρακτήρα των κόμικς σε ένα κίνημα κατά των πολιτικών μετακίνησης των προσφύγων, που δημιουργήθηκαν έπειτα από την επιστροφή των όσων αφάνισε ο Τhanos στο Infinity War. Με επικεφαλής την Karli Morgenthau (Erin Kellyman) το κίνημα θα προβεί σε δράσεις και επιθέσεις, κατά τις οποίες θα υπάρξουν γεγονότα, που θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την εξέλιξη του χαρακτήρα του John Walker και φυσικά του Falcon σε Captain America. Τα γεγονότα της σειράς διαδραματίζονται μερικούς μήνες μετά τα γεγονότα του Endgame.

Κάθε επεισόδιο του FWS ήταν σε γενικές γραμμές ισορροπημένο. Είχε αρκετή δράση, κάτι αναγκαίο και δεδομένο σε μια τέτοια σειρά. Είχε μια ικανοποιητική πλοκή με χαρακτήρες, που ενίοτε συγκρούονται για πραγματικούς και πιστευτούς λόγους μεταξύ τους. Ο μεταβατικός χαρακτήρας της σειράς μες στο MCU, έδωσε χώρο για αναγκαία εξέλιξη σε όλους τους κύριους χαρακτήρες, ιδίως για τον Bucky (μετά τον Sam εννοείται), ο οποίος βιώνει μια μορφή καθάρσεως. Γενικά σαν σειρά είχε ένα πιο σοβαρό ύφος. Αυτό δεν σημαίνει, ότι έλειψε το χιούμορ. Marvel είναι, φυσικά και θα έχει αρκετό χιούμορ μέσα. Όμως αυτή την φορά δεν είναι στην προβληματική του εκδοχή. Δεν στερεί κάτι από τις σκηνές. Αντίθετα με έκανε να γελάσω αρκετά και να απολαύσω τη σειρά παραπάνω, γιατί ήταν εκεί πού έπρεπε (συνήθως σε στιγμές χαλάρωσης) και όπως έπρεπε, δηλαδή όχι με καραγκιοζιλίκια. Οι ερμηνείες κινήθηκαν σε αξιοπρεπές επίπεδο. Πρέπει να πούμε κιόλας, ότι η δυάδα Mackie και Brühl είναι από τους αρκετά καλούς ηθοποιούς της γενιάς τους, που γνωρίσαμε οι περισσότεροι μέσα από το MCU, οπότε μπορούσε να πατήσει πάνω τους η σειρά. Για Sebastian Stan, που συμπληρώνει την κεντρική τριάδα, δεν μπορώ να μιλήσω γενικά, γιατί δεν τον έχω δει αλλού. Άκυρο αλλά ο Mackie, ο οποίος παρεμπιπτόντως με κέρδισε αναπάντεχα στον δεύτερο κύκλο του Altered Carbon με την ερμηνεία του κι ας μην έφτασε η σειρά τα επίπεδα του πρώτου κύκλου, είναι κι ένας από τους λίγους ηθοποιούς (μπορεί κι ο μόνος δεν το έχω ψάξει τόσο) από τα δύο μεγάλα υπερηρωικά franchise, που βγήκε και μίλησε ανοικτά (και) για το μερίδιο ευθύνης, που φέρουν οι ταινίες με υπερήρωες στην κρίση, που γνωρίζει πλέον ο κινηματογράφος σαν βιομηχανία κι εμπειρία. Άξιζε να επισημανθεί τούτο.
Το FWS μπορεί να αποτελεί, όπως συμβαίνει συχνά στο MCU, ένα filler, ένα βήμα προς κάτι άλλο, αλλά ήταν τίμιο. Λέει μια σύντομη και συνεκτική ιστορία και πετυχαίνει τον στόχο του. Δηλαδή να αποτελέσει τον πρόδρομο μιας νέας φάσης του MCU. Γι αυτόν τον λόγο δεν θα αφήσει εποχή. Σίγουρα ένας Αφροαμερικανός μπορεί να την αγαπήσει πολύ περισσότερο από μένα κι εσάς, αλλά αποστασιοποιημένα σαν mini series κάνει απλά την δουλειά του, τίποτα παραπάνω. Έχει σαφέστατα και κάποιες αδυναμίες. Η πιο χαρακτηριστική, που υπάρχει και στις ταινίες, είναι, ότι μερικές φορές οι ικανότητες της ασπίδας, των ηρώων και των super soldiers παίζουν ανάλογα με το τι ζητά η σκηνή. Εντάξει να μου πεις σειρά με ήρωες κόμικς είναι, ας μην ζητάμε πολλά. Θα μπορούσε να έχει καλύτερες χορογραφίες μάχης κάποιες φορές πάντως. Ο χαρακτήρας της Karli, η οποία υποτίθεται είναι το αντίπαλο δέος του Sam, δεν είναι καλά γραμμένος. Την μια είναι ενδιαφέρων και κάπως πιο πολυεπίπεδος, την άλλη είναι generic. Σε έναν σεβαστό βαθμό, όπως κι αυτός του Isaiah (Carl Lumbly), βρίσκεται εκεί περισσότερο για να διαμορφώσει την προσέγγιση του Sam προς την ταυτότητα του Captain America, που θα ενσαρκώσει.
Από κει και πέρα το FWS χειρίστηκε παραδειγματικά την μετάβαση από τον λευκό ξανθό γαλανομάτη (όπως επισημαίνεται και στη σειρά) στον μαύρο Captain America δίχως να μειώνει επ’ ουδενί τη σημασία της, αλλά και δίχως να διασπείρει εσκεμμένα φυλετική ένταση μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το momentum από τις Black Lives Matter διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού, όπως έκαναν στα καλά καθούμενα άλλες σειρές (Rookie και Prodigal Son έρχονται κατά νου). Η ένταση γύρω από τη σειρά πάντως ήρθε από αλλού. Ο Russell αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά τους λογαριασμούς του στα social media, επειδή δέχθηκε από κάποιους ανεγκέφαλους οπαδούς στο twitter τραμπουκισμό έως και απειλές για την ζωή του για τον ρόλο του στη σειρά. Παρεμπιπτόντως ο Russell δήλωσε, ότι πήρε τον ρόλο, δίχως να έχει ιδέα για τα κόμικς, τον χαρακτήρα ή το τι γίνεται στο MCU.
Όπως και να’ χει το FWS άξιζε τον χρόνο του, πέτυχε τον σκοπό του, δεν άφησε εποχή αλλά ήταν ικανοποιητικό. Με το φινάλε της σειράς ανακοινώθηκε και το Captain America 4. Τέλος πάρτε και την extended εκδοχή του χορού του Zemo σε λούπα μιας ώρας, που δημοσίευσε η Marvel, έπειτα από έκκληση των οπαδών. Λατρεία.
One thought on “To The Falcon And The Winter Soldier αποδείχθηκε απρόσμενα ικανοποιητικό. (Spoiler free ανασκόπηση)”