Το Amazon Prime μας έκανε ένα φοβερό δώρο φέτος ονόματι Invincible. Θα τολμήσω να πω, ότι είναι με άνεση ό,τι καλύτερο έχουμε δει σε animated με υπερήρωες τα τελευταία χρόνια. Όπως συνέβη και με το The Falcon And The Winter Soldier, ξεκίνησα να το δω επιφυλακτικά, επειδή έχω ψιλοβαρεθεί τους υπερήρωες και τελικά βρέθηκα προ εκπλήξεως. Η πρώτη σεζόν του Invincible εξελίχθηκε σε μια νέα πώρωση.
Βασίζεται στην ομώνυμη σειρά κόμικς (2003-2018) των Robert Kirkman (ιστορία) και Cory Walker (σχέδιο), που κυκλοφορεί από την Image Comics. Στο όγδοο τεύχος ήρθε και ο Ryan Ottley στο σχέδιο συνεχίζοντας ως το τέλος της σειράς. Η ίδια τριάδα καλλιτεχνών κάνει την μεταφορά και στην τηλεόραση του Amazon. Ο πρώτος κύκλος απαρτίζεται από οκτώ περίπου 40λεπτα επεισόδια.
Αν σας φαίνεται γνώριμο το όνομα του Kirkman, αυτό συμβαίνει, επειδή είναι ο άνθρωπος πίσω από το The Walking Dead. Στον κόσμο του Invincible οι super heroes και super villains είναι κάτι το δεδομένο. Η ιστορία επικεντρώνεται στον Mark Grayson/Invincible, ο οποίος είναι ο γιος του Omni Man ενός εξωγήινου με υπέρ-αντοχή, υπέρ-δύναμη, υπέρ-ταχύτητα, ικανότητα πτήσης κλπ. Πάνω κάτω είναι σαν τον Superman δηλαδή χωρίς τη θερμική όραση και τις λοιπές ικανότητες, που τον κάνουν γελοία OP.

Η πλοκή ξεκινά, όταν ο Mark παρουσιάζει πλέον κάπου στα 17 του τις υπερδυνάμεις, που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του και προσπαθεί να γίνει ένας νεαρός υπερήρωας. Πολεμά το έγκλημα, κάποιες φορές τα καταφέρνει, κάποιες φορές αποτυγχάνει, προσπαθεί να ισορροπήσει υπερωηρισμό, σχολείο, φιλίες και ερωτικά, ενώ ένα σκοτεινό μυστικό του πατέρα του υποβόσκει πίσω από τον πρώτο κύκλο.
Εντάξει, ένας έφηβος/νεαρός ενήλικας υπερήρωας, που προσπαθεί να διαμορφώσει ως άνθρωπος την προσωπική του ταυτότητα, αλλά και να βρει την θέση του στον κόσμο ως ον με υπερδυνάμεις καλώς ή κακώς δεν είναι κάτι το πρωτότυπο πλέον. Υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι χαρακτήρες, που πραγματεύονται αυτά το δικαιολογημένα σημαντικά και διαχρονικά θέματα, με κορωνίδα τους φυσικά τον Spider-Man. Επίσης πληθώρα των χαρακτήρων, που θα δεις στο Invincible τους έχεις ξαναδεί εδώ κι εκεί. Η ομάδα των Guardians Of The Globe για παράδειγμα είναι ένα εξόφθαλμο ξεπατήκωμα του Justice League.
Εδώ όμως σταματούν ουσιαστικά πολλές από τις κύριες ομοιότητες με το είδος. Επίσης επιτέλους δεν έχουμε έναν ακόμα ορφανό υπερήρωα. Το Invincible, αν και έχει ως κεντρικό χαρακτήρα έναν έφηβο, δεν είναι μια ακόμα teen σειρά. Απευθύνεται ξεκάθαρα σε μεγαλύτερης ηλικίας κοινό. Σε κάποιους μπορεί να θυμίσει ευλόγως το The Boys, καθώς και τα δύο παρουσιάζουν πολύ πιο ωμά τον κόσμο τους με πολλή και αιματηρή βία. Το Invincible λόγω του ότι είναι μίκι μάου, οπότε έχει περισσότερες δυνατότητες για θέαμα και δράση ως μέσο, και φέρει τη σφραγίδα του Kirkman, έχει ακόμα περισσότερη βία και gore σκηνικά.

Η σειρά όμως δεν μένει απλώς στο να σοκάρει τον θεατή της με την προαναφερθείσα βία, αλλά έχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή γεμάτη μυστήριο, ανατροπές, character development, πιο ώριμα θέματα και πολλά άλλα. Μπορεί και πάλι να μην πρωτοτυπεί στα επί μέρους αλλά σαν σύνολο δεν είναι με τίποτα κονσέρβα. Προσφέρει γενναιόδωρα ένα άκρως ισορροπημένο και ψυχαγωγικό πακέτο με δράμα, χιούμορ, δράση και βία μέσα σε έναν, όσο δύναται, προσγειωμένο κόσμο, όπου υπάρχουν συνέπειες και η αγωνία είναι αισθητή.
Είχα να δω μια τόσο καλά καλιμπραρισμένη, ενδιαφέρουσα και ενθουσιαστική animated σειρά με υπερήρωες σχεδόν δέκα χρόνια, δηλαδή από τους πρώτους δύο κύκλους του Young Justice το 2012. Αν μιλήσουμε γενικά για animation (γιατί με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν συμπαθώ τα «παραδοσιακά» anime) από το 2014 με το Legend Of Korra. Και το Dragon Prince ήταν αξιοπρεπέστατο, αλλά δεν φτάνει τα ίδια επίπεδα. Το Rick And Morty δεν το μετράω γιατί είναι μια κατηγορία μόνο του, όπως και το Trollhunters, που είναι κάτι αρκετά διαφορετικό.
Το Invincible έσβησε με άνεση τις παρόμοιες του animated σειρές και ταινίες των τελευταίων ετών. Εντάξει δεν ήταν τόσο δύσκολο αυτό, γιατί ακόμα και η κατά τα άλλα άνασσα του animated με υπερήρωες DC τα τελευταία χρόνια λόγω άστοχων πειραματισμών (ακόμα προσπαθώ να ξεχάσω το Batman Ninja) δεν πάει και τόσο καλά.
Όμως θα πάω ένα βήμα παραπέρα λέγοντας, ότι το Invincible έσβησε και παρόμοιες του live action σειρές (Arrowverse γκουχ γκουχ). Επειδή μια τέτοια σύγκριση στην πράξη δεν είναι εφικτή (και ίσως είναι άδικη), το λέω από την άποψη, ότι κατάφερε να πάρει κάτι το χιλιοπαιγμένο πλέον (υπερήρωες) και να το φρεσκάρει κάνοντας ακόμα και κάποιον σαν εμένα, που βαριέται όλο και περισσότερο το ιδίωμα, όχι μόνο να ενθουσιαστεί αλλά και να νιώσει αγωνία για τους χαρακτήρες.
Παρεμπιπτόντως στο cast των φωνών είτε ως κύριοι χαρακτήρες είτε ως βοηθητικοί βρίσκουμε και γενικά γνωστά έως και μεγάλα ονόματα. Ο J.K. Simmons φυσικά είναι αυτός, που ξεχωρίζει ως Nolan Grayson/Omni-Man με τον Steven Yeun του The Walking Dead ως Mark Grayson/Invincible και την Sandra Oh του Grey’s Anatomy ως Debbie Grayson από δίπλα να συμπληρώνουν την τριάδα της οικογενείας. Μετά όσον αφορά πάντα τα γνώριμα ονόματα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης έχουμε Mark Hamill, Jon Hamm, Mahershala Ali, Gillian Jacobs, Seth Rogen, Zachary Quinto, Jason Mantzoukas, Walton Goggins, Clancy Brown και φυσικά voice actors όπως η Grey Griffin και ο Kevin Michael Richardson.
Δικαιολογημένα υπάρχει τέτοια φρενίτιδα στο διαδίκτυο γύρω από το Invincible. Άξιζε δίχως δεύτερη σκέψη τον χρόνο του και με όσα έπονται μάλλον θα εξελιχθεί σε μια απίστευτη σειρά. Όποιος αγαπάει το είδος, πρέπει να το δει.
Διαβάστε ακόμα:
- The Boys 1ος κύκλος (spoiler free review)
- The A Word: Μια όμορφη σειρά
- Happy! 2ος κύκλος (spoiler free review)
- Catch-22: Μια μίνι σειρά από τις λίγες
- What we do in the shadows 1ος κύκλος (spoiler free review)
- Το Dies Irae και ο κινηματογράφος
- Αποχαιρετώντας το Travelers (2016-18) (spoiler free)
- Ας θυμηθούμε το Mad Men (2007-2015) [Spoiler Free]
- “Πολιτικά ορθό”, ποιοτικά για κλάματα…
- Last kingdom 3ος κύκλος (spoiler free review)
- Οι Iron Maiden και η λογοτεχνία
- Ταινίες και σειρές βασισμένες στο έργο του Phillip K. Dick
- Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τις παιδικές ταινίες της Disney
- Όταν το Sci-Fi γίνεται πραγματικότητα (Μέρος Α’)
- Συζητώντας με τη Ζωή, μια νέα σχεδιάστρια video games
