«Baccano!»: 16 επεισόδια ενός ιδιοφυούς αριστουργήματος που πρέπει να δεις

Baccano: Αριστούργημα! Το κείμενο θα μπορούσε να είχε τελειώσει κάλλιστα εδώ χωρίς να χρειάζεται περεταίρω εξηγήσεις.  Ένα αριστούργημα που έχει αποκτήσει μεγάλο fan base, σίγουρα δικαιολογημένα. Πρόκειται για μια anime σειρά που αποτελείται από 16 επεισόδια.

Η σειρά είναι βασισμένη στα βραβευμένα ομότιτλα light novels του Ryogho Narita. Το baccano (φασαρία / αναταραχή στα ιταλικά) ακολουθεί διάφορα συμβάντα που στην αρχή φαίνονται ασύνδετα. Σιγά σιγά όμως τα σκόρπια κομμάτια έρχονται και σχηματίζουν μια -πολύ- μεγαλύτερη ιστορία, μια ιστορία αλχημείας, μαφίας και αθανασίας η οποία ξεδιπλώνεται μέσα στο πέρας κάποιων αιώνων. Μια ιστορία χωρίς συγκεκριμένο πρωταγωνιστή, χωρίς καν μια ορισμένη αρχή ή τέλος. Πολλοί χαρακτήρες με διαφορετικά κίνητρα και πλάνα, με μόνο συνδετικό κρίκο τα δύο συμπαθέστατα  φραουλόπουλα, τους Isaac και Miria, που δρουν σαν οι κοινωνικοί καταλύτες που χρειάζονται για να ενωθούν όλες αυτές οι ιστορίες.

Η ιστορία μας διαδραματίζεται σε τέσσερα κυρίως χρονικά σημεία. Το πρώτο (που συνιστά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας) λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια ενός μοιραίου ταξιδιού πάνω στο Flying Pussyfoot. Ενός υπερηπειρωτικού τρένου που διασχίζει τις ΗΠΑ απ’ άκρη σ’ άκρη (περίπου) κατά τη διάρκεια του Great Depression. Το δεύτερο εξιστορεί ένα συμβάν περίπου 200 χρόνια πριν, με το τρίτο να περιγράφει μια σειρά ενεργειών που έλαβαν χώρα περίπου ένα χρόνο πριν και το τέταρτο τα γεγονότα που ήρθαν μετά.

Η αρίθμηση δεν είναι ενδεικτική καθώς εκτός από όλα τα άλλα, η σειρά ακολουθεί ένα non-linear narrative. Μια τεχνική που αποτελεί τόσο σκηνοθετικό challenge όσο και εμπορικό ρίσκο (ιδίως αν το target group σου είναι η anime κοινότητα). Η ταχύτατη εναλλαγή των timelines έχει ως αποτέλεσμα στην αρχή να μη ξέρεις που σου πάνε τα 4. Μην φοβάσαι όμως, από τα πρώτα 3-4 επεισόδια τα πράγματα αρχίζουν σιγά σιγά να ξεδιαλύνουν και οι επιμέρους ιστορίες να μπαίνουν σε μια τάξη.

Εδώ ας κάνουμε μία παρένθεση. Για να κάνω λίγο και τον δικηγόρο του διαβόλου, μέχρι να αρχίσεις να ξεχωρίζεις ονόματα και φάτσες και ότι πληροφορία έχεις συνδέσει με αυτά, στην αρχή αναπόφευκτα θα χάσεις κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να σε μπερδέψουν λίγο αργότερα. Και δεν είναι και ότι μπορείς τόσο εύκολα να ανατρέξεις στο συγκεκριμένο σημείο και να το ξεκαθαρίσεις. Η (σύντομη συνήθως) σκηνή θα μπορούσε να είχε παίξει οπουδήποτε και σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα επεισόδια.

Παρότι όπως είπαμε δεν πιάνεις και πολλά στην αρχή, η σειρά σου κεντρίζει από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον κρατώντας μια εξαιρετικά ζωντανή ροή χωρίς να κάνει κοιλιές. Απ’ το μυστήριο, στο comic relief, στα πιστολίδια και ξανά στο μυστήριο· σε πιάνει απ τα μούτρα και δε σου αφήνει χρόνο να βαρεθείς.  Στο να διατηρήσει αυτή την συνεχόμενη ζωντανή ροή η σειρά,  μεγάλο ρόλο παίζει, φυσικά, και η μουσική, που είναι ένα ιδιαιτέρως αξιομνημόνευτο κομμάτι του Baccano. Την σύνθεση ανέλαβε ο Makoto Yoshimori ο οποίος είναι ο ιθύνων νους πίσω και από το μουσικό σκορ του Durarara (επίσης γραμμένο από τον Narita).

H πολύ εύστοχη χρήση ρυθμών bebop/hardbop/swing για να συνοδεύουν την ροή και τη δράση σε κρατάει συνέχεια σε εγρήγορση χωρίς να κουράζει καθόλου. Σε  καθηλώνει πλήρως στο κλίμα, σε σημείο που σε κάνει να αναρωτιέσαι που (χρονολογικά) θα σε πετάξει η  επόμενη αλλαγή. Επιπλέον αποτελεί και ένα σκηνοθετικό επίτευγμα, αφού είναι αντιπροσωπευτική της μουσικής σκηνής των αμερικανικών αστικών κέντρων της εποχής, μετά την διάδοση των μεγάλων (15-20 ατόμων) Jazz συγκροτημάτων.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε απλά πως ο Narita στο Baccano έδωσε ρέστα. Μας άφησε με μια ιστορία καλογραμμένη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κυρίως πρωτότυπη. Και απέδειξε την συνέπειά του και με τα υπόλοιπα έργα του, όπως το επίσης πετυχημένο και εξίσου ιδιαίτερο Durarara. Δε μπορούμε παρά να περιμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία τις επόμενες δουλειές του. Η βαθμολογία της σειράς στο IMDB είναι 8.4/10.

Πριν κλείσουμε το κείμενο μας, σας παραθέτουμε πιο κάτω και δύο fun facts:

  • Ο Isaac και η Miria κάνουν δύο πολύ σύντομα cameos στο Durarara στα πλαίσια του Naritaverse, του κοινού σύμπαντος που μοιράζονται τέσσερα από τα light novels του Ryogo Narita («Durarara!!», «Baccano!», «Vamp!» και «Etsusa Bridge» -αυτό κατούρησε λίγο στο πηγάδι και δεν του έβαλε θαυμαστικό)
  • Baccano είναι ο κωδικός για την ιστοσελίδα των Dollars στο Durarara!!

Διαβάστε ακόμα:

Death Note – Εκ των κορυφαίων Manga και Anime

Ένα ιδιαίτερο anime: Yuri on ice

Mahoutsukai no yome – The Ancient Magus’ Bride!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s