Βιβλιοπαρουσίαση: Οι Φύλακες του Χρόνου, του Alex Scarrow

Ομολογώ ότι πριν τη συγκεκριμένη παρουσίαση, δεν γνώριζα τα βιβλία της σειράς «Οι Φύλακες του Χρόνου» και από ό, τι αποδεικνύεται, κακώς δεν τα ήξερα. Τα βιβλία του Alex Scarrow καταπιάνονται με το θέμα των ταξιδιών στο (χωρο)χρόνο και κυρίως τις επιπτώσεις αυτών. Οι 3 (άγνωστοι μεταξύ τους) κεντρικοί ήρωες του βιβλίου ξυπνούν από κάτι σαν ύπνο και διαπιστώνουν ότι τα πράγματα γύρω τους είναι μάλλον λίγο διαφορετικά από ό, τι τα θυμόνταν.

Ο χώρος είναι η Νέα Υόρκη, ο χρόνος το 2001, κάτι που για όλους αποτελεί έκπληξη. Ο Λίαμ Ο’ Κόνορ ήταν στον βυθιζόμενο Τιτανικό το 1912, η Μάντι Κάρτερ σώθηκε από ένα αεροπορικό δυστύχημα το 2010 και γενικά όλοι κατάφεραν μεν να ξεγελάσουν τον θάνατο για δευτερόλεπτα και ταξίδεψαν και στον χρόνο.  Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο Φόστερ, ο οποίος ταξίδεψε στο χρόνο για να σώσει τα παιδιά από τον βέβαιο θάνατο. Ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν για να τους στρατολογήσει στην υπηρεσία που εργάζεται και έχει ως αντικείμενο να διορθώνει τα προβλήματα που δημιουργεί το ταξίδι στο χρόνο. Οι Φύλακες του Χρόνου, λοιπόν, είναι η ομάδα που εργάζεται για την προάσπιση του «ορθού» παρελθόντος και τη διόρθωση ασυνεχειών από ταξίδια στο χρόνο που δεν έπρεπε να γίνουν κι αλλάζουν τον ρου της ιστορίας.

Διαβάζουμε την εκπαίδευση της ομάδας, το “casting” που τους γίνεται με την Μάντι να είναι η επικεφαλής και πιο αναλυτικό μυαλό της ομάδας, ο Λίαμ «τα μπράτσα» των ειδικών αποστολών, η Σαλ αυτή που αναζητάει τις ασυνέχειες, ενώ στην ομάδα υπάρχει κι ο Μπομπ, ένα ανθρωποειδές. O συγγραφέας στήνει έξυπνη πλοκή, γεμάτη δράση και μας δείχνει πως μια ενέργεια μας μπορεί να αλλάξει τα πάντα τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον. Είναι πάντα θετικό να γυρνάς πίσω και να προσπαθείς να διορθώσεις λάθη; Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, οι ήρωες επιστρέφουν στο 1941 και στο χειμερινό καταφύγιο του Χίτλερ, σε μια προσπάθεια τους να αλλάξουν ριζικά το παρελθόν. Αλλά ακόμα κι ο Χίτλερ να μην υπήρχε, μήπως ο άνθρωπος εφηύρε κάποιον άλλο «Χίτλερ» στη θέση του;

Φιλοσοφικά ερωτήματα με έναν ανάλαφρο τόνο, εύκολη γραφή, πλοκή που σε «κρατάει», σου δημιουργεί ερωτήματα και σε βάζει δίπλα τους να ζεις την περιπέτεια από την πρώτη γραμμή. Το παράδοξο των ταξιδιών στο χρόνο διαχειρίζεται με αληθοφανή τρόπο, δεν αφήνει απορίες και καταφέρνει χωρίς πολυπλοκότητες να γίνεται κατανοητό. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική γωνία, η ιστορία του εξετάζεται υπό το πρίσμα του «Αν» και σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο διαφορετικά (ή ίδια) θα ήταν τα πράγματα σήμερα. Προφανώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος χρησιμοποιείται ως ένα παράδειγμα στο άρθρο, καθώς είναι μόνο στο πρώτο βιβλίο.

Στο δεύτερο βιβλίο, η ομάδα των Φυλάκων ταξιδεύει στο Σαν Φρανσίσκο λίγο πριν τον μεγάλο σεισμό του 1906. Τι συμβαίνει μετά και πως εμπλέκονται μέχρι και δεινόσαυροι είναι κάτι που μπορείτε να διαβάσετε στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, «Η μέρα του αρπακτικού». Η σειρά μετράει ήδη 9 βιβλία, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και σας περιμένει να σας βάλει σε έναν κόσμο με πειρατές, Ρωμαίους, Μάγιας και άλλα πολλά που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Όλα τα  βιβλία της σειράς μπορείτε να τα προμηθευτείτε και σε μορφή e-book.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ μπορείτε και να διαβάσετε ένα απόσπασμα του πρώτου βιβλίου εδώ.

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την παροχή του βιβλίου για τις ανάγκες της παρουσίασης.

gif03

Διαβάστε ακόμα:

3 thoughts on “Βιβλιοπαρουσίαση: Οι Φύλακες του Χρόνου, του Alex Scarrow

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s