Η κλίμακα Καρντάσεφ και το Sci Fi

Σήμερα στο Geek Cultura θα ασχοληθούμε με ένα επιστημονικό θέμα, που δε στερείται όμως το sci-fi στοιχείο του. Συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για την κλίμα Καρντάσεφ. Ο Νικολάι Καρντάσεφ (1932-) είναι ένας Ρώσος αστροφυσικός, που το 1963 δημιούργησε ένα σχήμα κατάταξης των τύπων πολιτισμών, το οποίο έμεινε γνωστό ως η Κλίμακα Καρντάσεφ. Σύμφωνα με την κλίμακα αυτή, υπάρχουν τρεις τύποι πολιτισμών, οι οποίοι διαχωρίζονται βάσει της συλλογής και κατανάλωσης ενέργειας. Ανάλογο με τη διαχείριση ενέργειας είναι και το τεχνολογικό επίπεδο του πολιτισμού. Υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων από sci fi ταινίες, σειρές και παιχνίδια πλέον, των τριών τύπων πολιτισμών, πάμε να δούμε λοίπον περί τίνος πρόκειται.

Πολιτισμός τύπου Ι

Ένας πολιτισμός τύπου Ι είναι πλανητικός. Αυτό σημαίνει, ότι έχει φτάσει στο σημείο να συλλέγει όλη ή έστω όση χρειάζεται από την ενέργεια του πλανήτη του. Αυτό γίνεται πέραν της καύσης υδρογονανθράκων μέσω της βελτιστοποίησης συλλογής της ηλιακής, αιολικής, γεωθερμικής και κυμματικής ενέργειας και την επίτευξη της ψυχρής σύντηξης μεταξύ άλλων. Ένας πολιτισμός τύπου Ι ελέγχει οτιδήποτε πλανητικό, όπως για παράδειγμα ο καιρός, τα ηφαίστεια και οι σεισμοί, έχει μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας, κοινή οικονομία, κοινή mainstream κουλτούρα κτλ. Ο ανθρώπινος πολιτισμός για την ώρα βρίσκεται εκτός κλίμακας. Για την ακρίβεια βρίσκεται στο 0.7 και με τους σημερινούς ρυθμούς στην τεχνολογία και στις κοινωνικοπολιτικές δομές θα γίνει πολιτισμός τύπου Ι στα επόμενα εκατό με διακόσια χρόνια σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων. Στον sci fi κινηματογράφο-τηλεόραση, έχουμε δει παραδείγματα πολιτισμού τύπου Ι στο Buck Rogers In The 25TH Century (1979). Στο The Expanse (2015-) είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, ενώ ο πολιτισμός οδεύει προς τύπου ΙΙ.

Πολιτισμός τύπου ΙΙ

Ένα πολιτισμός τύπου ΙΙ είναι διαστρικός. Οι ανάγκες του έχουν ξεπεράσει την ενέργεια ενός ή περισσότερων πλανητών και συλλέγει πλέον αν όχι όλη, τότε όση περισσότερη μπορεί από την ενέργεια του άστρου στο εκάστοτε ηλιακό σύστημα. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι με την κατασκευή της υποθετικής για την ώρα σφαίρας Ντάισον (Dayson Sphere). Η σφαίρα Ντάισον είναι μια μεγα-κατασκευή, όπου κλείνει σφαιρικά το άστρο και συλλέγει όλη την ενέργεια του.  Ένας πολιτισμός τύπου ΙΙ, είναι θεωρητικά αθάνατος. Ακόμα και μια έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρος δεν θα ήταν απειλή για έναν τέτοιον πολιτισμό, καθώς είτε θα αποικούσε σε απόσταση ασφαλείας, είτε με την τεχνολογία, που θα διέθετε, θα απέτρεπε την έκρηξη εξ’αρχής. Παραδείγματα πολιτισμών τύπου II είναι φυσικά η Ομοσπονδία των πλανητών στο Star Trek και οι Klingons αντιστοίχως, ο ανθρώπινος πολιτισμός του Lost In Space (2018) και του Starship Troopers (1997). Εννοείται πως οι περισσότεροι εξωγήινοι πολιτισμοί, που βλέπουμε στις ταινίες και σειρές «πρώτης επαφής», εξωγήινης εισβολής κτλ από τους Predators, ως της φυλές του Defiance (2013-15) ή του Falling Skies (2011-15) και φυσικά του Independence Day (1996) είναι πολιτισμοί τύπου ΙΙ καθ’ οδόν για τύπου ΙΙΙ.

Πολιτισμός τύπου ΙΙΙ

Ένας πολιτισμός τύπου ΙΙΙ είναι διαγαλαξιακός. Έχει αφήσει πίσω μεμονωμένα ηλιακά συστήματα και πλέον συλλέγει ενέργεια και πόρους και ελέγχει όλο τον γαλαξία. Το πώς γίνεται αυτό, μόνο η επιστημονική φαντασία μπορεί να σκεφτεί. Ένας τέτοιος πολιτισμός θα ήταν τόσο προηγμένος, που πιθανό είναι να μην τον αντιλαμβανόταν ένας άλλος πολιτισμός σαν τον δικό μας. Το κοντινότερο που έχουμε δει σε πολιτισμό τύπου ΙΙΙ είναι η Αυτοκρατορία του Star Wars, το The Borg του Star Trek και ο πολιτισμός που έστειλε τους Μονόλιθους στο 2001: A Space Odyssey (1968).

Η πρώτη μορφή της κλίμακας μπορεί να τελειώνει στον τύπο ΙΙΙ, αλλά πλέον κάποιοι επιστήμονες έχουν προσθέσει και άλλους δυο τους IV και V αντιστοίχως. Έτσι γιατί μπορούν…

Ο πολιτισμός τύπου IV είναι συμπαντικός. Αυτό σημαίνει πως αντλεί ενέργεια και ελέγχει κοσμικά φαινόμενα. Φυσικά σε έναν πολιτισμό τύπου 0  έως και ΙΙ ίσως και ΙΙΙ, θα ήταν απλά αόρατος, με τις ενέργειες του να μην διαφέρουν από τα φυσικά κοσμικά φαινόμενα. Ο πολιτισμός τύπου IV το πιθανότερο είναι να έχει αφήσει πίσω του τις γνωστές μορφές ενέργειας και να συλλέγει σκοτεινή ενέργεια ή και παντελώς άγνωστες μορφές. Και αν νομίζετε πως κάηκαν αρκετά τα κύτταρα σας διαβάστε το επόμενο.

O πολιτισμός τύπου V είναι πολύσυμπαντικός. Εν ολίγοις συλλέγει ενέργεια από διάφορα σύμπαντα και εν δυνάμει τα ελέγχει. Πολιτισμός τύπου V δεν είναι άλλοι από τους Time Lords και τους Daleks. Οι Daleks ίσως είναι οριακά τύπου IV αλλά μικρή διαφορά κάνει. Οι Time Lords πάντως είναι ξεκάθαρα τύπου V ειδικά αν βασιστούμε στους νεώτερους κύκλους.

Διαβάστε ακόμα:

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s