Μουσική και video games: 10 αγαπημένα original soundtracks – Μέρος Α΄

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για το πως η μουσική αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο του ανθρώπινου πολιτισμού και της καθημερινότητάς μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται ως ένα μέσο διάδοσης μηνυμάτων και ιστοριών στον κόσμο του gaming. Έχοντας αυτό ως αφορμή, στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε 10 original soundtrack, τα οποία εκτός του ότι αποτελούν εξαιρετικές μουσικές δημιουργίες, προσδίδουν σημαντική βαρύτητα και μοναδικότητα στα βιντεοπαιχνίδια που τα συναντάμε. Η σειρά είναι (σχεδόν) τυχαία, καθώς και τα 10 αποτελούν αγαπημένα μας μουσικά scores, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια σε μελλοντικό άρθρο, so stay tuned for more…

  • The Last of Us Part I & II

Νομίζω δε χρειάζονται συστάσεις πλέον γι’ αυτά τα games, τα οποία κατά την ταπεινή μου άποψη όχι μόνο ανέβασαν ένα (ή και παραπάνω) επίπεδο πάνω όλη τη βιομηχανία και το είδος, αλλά κατάφεραν να αναδειχθούν και πέρα από τα όρια τους. Σημαντικό ρόλο, φυσικά, διαδραμάτισε και η ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Gustavo Santaolalla, ο οποίος κατάφερε να περάσει το πνεύμα του πρώτου μέρους στον κόσμο της μουσικής, γεγονός που επετεύχθη και στο δεύτερο μέρος, με την πολύτιμη συνεισφορά του εξαιρετικού Mac Quayle. Δύο soundtracks (τρία αν συνυπολογίσουμε και αυτό του Left Behind, το οποίο είναι εξίσου εξαιρετικό), που ενσαρκώνουν μουσικά τον πόνο, την αγωνία, το άγχος, την ελπίδα, την αγάπη, το θυμό και τη λύτρωση που αισθάνονται τόσο οι πρωταγωνιστές μας, όσο και εμείς οι ίδιοι που τους χειριζόμαστε (εδώ θα κλέψω λίγο και θα σας αφήσω δύο προτάσεις αντί για μία, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να αποφασίσω μόνο σε ένα κομμάτι από τρία μοναδικά soundtracks).

  • Citizen Sleeper

Η αγάπη μου για το sci-fi και ιδιαίτερα για το cyberpunk genre είναι μεγάλη, καθώς θεωρώ πως και τα δύο αποτελούν ένα περίβλημα που μπορεί να συμπεριλάβει πληθώρα ιστοριών και μηνυμάτων. Το Citizen Sleeper μπορεί να αποτελεί ένα παιχνίδι που δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ακόμα να βιώσω (καθώς αποτελεί αποκλειστικότητα του Xbox), αλλά που έχω περάσει ατελείωτες ώρες ακούγοντας το. Φουτουριστικό και χαλαρό, το soundtrack που δημιούργησε ο Amos Roddy φέρνει το μέλλον στο σήμερα, με όλες τις ιστορίες, συναισθήματα και προσδοκίες που μπορεί αυτό να διαθέτει για τον καθένα και μία από εμάς.

  • Control

Σκοτεινό, μυστηριώδες, δυναμικό, μοχθηρό, οικείο. Αυτές είναι πέντε λέξεις που μου ήρθαν στο μυαλό με την ολοκλήρωση του Control, του πιο Remedy βιντεοπαιχνιδιού της Remedy. Ο κόσμος του Control, είναι συνάμα κάτι γνώριμο, αλλά παράλληλα κάτι αμήχανα διαφορετικό, σαν να είναι βγαλμένος από το ιδιοφυές και ιδιαίτερο μυαλό του David Lynch, ο οποίος βέβαια αποτελεί πηγή έμπνευσης των δημιουργών σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια τους. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με το soundtrack, το πόνημα των Petri Alanko και Martin Stig Andersen, το οποίο «ντύνει», κάπως παρασκηνιακά αλλά και ευδιάκριτα, την ιστορία της Jesse Faden στο Oldest House, το κεντρικό γραφείο του Federal Bureau of Control.

  • Ghost of Tsushima

Η Δύση συναντά την Ανατολή και τι συνάντηση είναι αυτή. Το Ghost of Tsushima αποτελεί πρακτικά, μαζί με το The Last of Us Part II, το κλείσιμο της προηγούμενης γενιάς της Sony και δε νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να ευχηθεί για ένα καλύτερο κλείσιμο. Έχοντας πουλήσει πάνω από 9 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια, το Ghost of Tsushima αποτελεί ένα παιχνίδι ορόσημο για το PlayStation 4, το οποίο πέρα από την καλοφτιαγμένη ιστορία του και τον πανέμορφο κόσμο του, συνοδεύεται και από μία εξαιρετική μουσική, η οποία φέρνει ένα μεγάλο στοιχείο του ιαπωνικού πολιτισμού στις οθόνες μας, ή ορθότερα, στα αυτιά μας.

  • Hellblade: Senua’s Sacrifice

Μιλώντας για το πόσο εύθραυστος είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που πρέπει να προσφέρουμε και η κατανόηση που πρέπει να δείχνουμε στους συνανθρώπους μας με ψυχικά προβλήματα, το Hellblade, μέσα στο κέλτικο φόντο του, καταφέρνει να συναρπάσει, να συγκινήσει και να «ανατριχιάσει» όσους το βιώσουν, αφαιρώντας του κατηγορηματικά την ταμπέλα του απλού «παιχνιδιού». Στην προσπάθεια αυτή, εκτός από την εξαιρετική χρήση του 3D ήχου, που βοηθάει στην περαιτέρω συναισθηματική και πρακτική εμβάθυνση, έρχεται να προστεθεί και το ανεπανάληπτο soundtrack των David García Díaz και Andy LaPlegua, που ντύνει εξαιρετικά την προσωπική αναζήτηση της Senua.

  • Returnal

Ένα από τα εναρκτήρια παιχνίδια της νέας γενιάς PlayStation, εκτός του ότι κατάφερε να φέρει και επίσημα την ταλαντούχα ομάδα της Housemarque στην μεγάλη οικογένεια της Sony, κατάφερε να φέρει σε επαφή με το απαιτητικό roguelike genre ένα μεγαλύτερο κοινό. Μυστηριώδες, σκοτεινό και δυναμικό, το πόνημα Bobby Krlic αποτελεί μία ακόμα εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε μουσικού περιεχομένου gaming λίστα.

  • Assassin’s Creed Syndicate

Λονδίνο, 1868. Στα τέλη της Βιομηχανικής Επανάστασης, ο κόσμος του Assassin’s Creed μεταφέρεται στην άλλη όχθη της Μάγχης και μας γνωρίζει τα δίδυμα αδέρφια Evie και Jacob Frye, τα οποία προσπαθούν να απελευθερώσουν την πόλη από τον έλεγχο των Templars, με τη βοήθεια του λονδρέζικου υπόκοσμου, αλλά και μερικών γνώριμων ιστορικών προσώπων. Εποχής, νεανικό, επαναστατικό, αλλά και άκρως επηρεασμένο από τη ζωή στο βιομηχανικό Λονδίνο, το soundtrack του Austin Wintory συνοδεύει εξαιρετικά τις περιπέτειες των δύο πρωταγωνιστών, οι οποίοι προσωπικά αποτελούν από τους πιο καλογραμμένους και αγαπητούς χαρακτήρες του franchise.

  • Deus Ex: Mankind Divided

Το sci-fi έχει την τιμητική του σε αυτή τη λίστα, όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι στιγμής. Η σειρά Deus Ex αποτελεί ένα κοιμώμενο γίγαντα αυτή τη στιγμή στην gaming σκηνή, καθώς παρά τα δύο τελευταία πολύ καλά installments της, δεν έχει εδραιωθεί πλήρως στη mainstream σκηνή. Το στοιχείο αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς προσφέρει μία ελευθερία και δυνατότητα πειραματισμού για τα μελλοντικά games. Φουτουριστικό, επίκαιρο και άκρως cyberpunk, τόσο το ίδιο το παιχνίδι όσο και το soundtrack των Michael McCann, Sascha Dikiciyan και Ed Harrison, θα κρατήσουν συντροφιά για πολλές ώρες και θα αποτελέσουν μία ευκαιρία για επαναξιολόγηση της πορείας που ακολουθεί ο κόσμος μας.

  • Hollow Knight

Ταχύτατο, γεμάτο ευφορία και πάνω από όλα συναρπαστικό, το soundtrack που δημιούργησε ο Christopher Larkin, αποτελεί τον καλύτερο σύντροφο για όσους θέλουν να εισέλθουν στον μαγευτικό κόσμο του Hollow Knight, καθώς μπορεί και προσφέρει περισσότερη αξία σε ένα ήδη εξαιρετικό παιχνίδι.

  • Prey

Η λίστα κλείνει με ένα εξίσου όμορφα μυστηριώδες video game. Το Prey αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να ασχοληθεί κανείς με τις παραγωγές της Arkane, μία εταιρεία η οποία καταφέρνει να δίνει σε AAA τίτλους, μία μοναδική, ξεχωριστή πινελιά, σαν να είναι ακόμα ένα indie studio. Μυστηριώδες, σκοτεινό, διαστημικό είναι τρεις λέξεις που μπορώ να πω θα χαρακτήριζαν το εν λόγω game, αλλά και το soundtrack που το συνοδεύει. Βέβαια, αυτή είναι η δική μου άποψη, μπορείτε ελεύθερα να σχηματίσετε τη δική σας ακούγοντας και το παρακάτω κομμάτι από το album.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s